piernik przekładany masą dojrzewający

Koper
Koper Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W koperkowej kuchni
Piernik staropolski

Piernik staropolski 295

0
Połowa listopada to najlepszy moment na zagniecenie piernika dojrzewającego z przepisu Lemnis-Vitry (znalazłam ba blogu Moje Wypieki). Ciasto będzie sobie spokojnie leżakować i czekać na upieczenie Zobacz więcej
Piernik bez dodania tłuszczu, dojrzewa po upieczeniu przez 7 dni. Składniki na ciasto: 6 szklanej mąki pszennej /tortowej 500 ml płynnego miodu 40-50 g przyprawy do pierników 4 płaskie łyżeczki sody 6 Zobacz więcej
Szybki, smaczny, korzenny piernik, z dodatkiem śliwkowych powideł zamiast miodu. Piernik nie musi "dojrzewać", gotowy do spożycia natychmiast, dobry również po kilku dniach. Ten bardzo wilgotny Zobacz więcej
Nadszedł czas na wyłożenie mojego dojrzałego już ciasta na stolnicę. Nie, nie urosły ciastu nóżki i nie, nie wyszło z mojego garnka i nie, nie spleśniało (to do niedowiarków). Wręcz przeciwnie. Ciasto Zobacz więcej
Zapach tego piernika czuć w cały domu. Pyszny i szybki w przygotowywaniu, nie jest to piernik długo dojrzewający ale smakuje znakomicie. Z domową polewą czekoladową i powidłami śliwkowymi tworzy Zobacz więcej
Do Świąt pozostało niewiele , więc najwyższa pora przygotować ciasto na staropolski piernik dojrzewający. Składniki: * 1,2 kg mąki * 2 szklanki cukru * 1/2 litra miodu * 150 g masła * 100 g smalcu * Zobacz więcej
Wczoraj w domu zapachniało mocno przed-przed-świątecznie.Nastawiłam ciasta na pierniki, zrobiłam skórkę pomarańczową. Powolutku, pomalutku pomyślałam jak przygotować karty i jak pomóc Mikołajowi...:) Zobacz więcej
Najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Delikatny, rozpływający się w ustach i z każdym dniem coraz lepszy. Jego cały sekret tkwi w procesie dojrzewania, bowiem ciasto na piernik powinno leżakować Zobacz więcej
Bez piernika nie ma Świąt. Polskie święta nie będą wystarczająco udane gdy na stole nie pojawi się piernik. Ten jest wyjątkowy, nasz smak dzieciństwa, nie wyobrażamy sobie świąt bez niego...wilgotny, Zobacz więcej
Myślę,że to już ostatni dzwonek na dojrzewający piernik staropolski.Jeśli jeszcze teraz go nastawicie to z powodzeniem będzie gotowy na same Święta Bożego Narodzenia.Nastawiamy go teraz,chowamy do Zobacz więcej
Piernik Staropolski to będzie nowość w moim menu. Dużo się nasłuchałam, ale samych dobrych rzeczy :) Choć za piernikiem nie przepadam, to okres świąteczny i same święta mają swoje prawa i nawet ja Zobacz więcej
Przepis na ciasto na staropolski piernik dojrzewający pojawiło się już kiedyś na blogu przy okazji pieczenia pierniczków staropolskich. Ale żebyście nie musieli go za długo szukać, to podaję go jako Zobacz więcej
To już ostatni moment na przygotowanie dojrzewającego ciasta na piernik staropolski. Przygotowuję go od kilku lat i jestem tym ciastem zachwycona. Z ciasta piekę piernik jeden lub dwa a z reszty Zobacz więcej
patusia
patusia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smak mojej kuchni
Piernik staropolski

Piernik staropolski 127

0
Mój piernik jest już zwiastunem zbliżających się świąt. Piszę o nim już teraz, gdyż jest to piernik dojrzewający. Ciasto po przygotowaniu musi leżakować w chłodnym miejscu minimum 4 tygodnie. Więc Zobacz więcej
Skusiłam się w tym roku, by przygotować na święta tradycyjny, dojrzewający przez kilka tygodni piernik staropolski. Przekładany powidłami, polany czekoladą i posypany obficie orzechami będzie smakował Zobacz więcej
Miękki, aromatyczny dojrzewający piernik z domowymi powidłami. Źródło: mojewypieki.com Składniki: (2 szt.) 250g miodu naturalnego* 0,75 szkl. cukru 125g masła 1 jajko 500g mąki pszennej 1/4 szkl. Zobacz więcej
Dzisiaj przepis na pierniczki, które możecie przygotować na ostatnią chwilę. Przepis idealny dla zapracowanych lub nie mających czasu lub cierpliwości do dojrzewającego ciasta ;) Ciasto przygotowuje Zobacz więcej
tuśka
tuśka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Przepiśnik Marty
Piernik dojrzewający.

Piernik dojrzewający. 171

0
Do Bożego Narodzenia zostało już tylko 10 dni, to już dosłownie ostatnia chwila żeby upiec piernik dojrzewający. Piernik taki dojrzewa od 1 do 4 tygodni. Jeśli macie na niego ochotę to bierzcie się do Zobacz więcej
. Jajka z cukrem ubijać na parze (miskę umieścić nad garnkiem z wrzącą wodą) tak długo, aż masa stanie się lśniąca i gęsta (trwa to około 30 minut), w połowie ubijania dodałam sok i skórkę z cytrusów. Zobacz więcej
Bardzo pyszny, miękki piernik staropolski, domowy. Przełożony powidłami wieloowocowymi i masą z orzechów. Warto czekać tyle czasu aby zjeść to pyszne ciacho. SKŁADNIKI NA Zobacz więcej