piernik staropolski z powidłami

{{headerMessage}}
Druga część przepisu na piernik staropolski (pierwszą znajdziecie TU). Ciasto zagniatamy 5-6 tygodni przed świętami, jednak wypiekamy go dopiero na kilka dni przed Bożym Narodzeniem. Wariacji na temat Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Bardzo pyszny, miękki piernik staropolski, domowy. Przełożony powidłami wieloowocowymi i masą z orzechów. Warto czekać tyle czasu aby zjeść to pyszne ciacho. SKŁADNIKI NA Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Piernik staropolski pieczenie i przekładanie masami:) Zapach niesamowity, a smak rewelacyjny, kto nie piekł takiego piernika niech żałuje;) Przepis na ciasto wstawiłam wcześniej,(KLIK) Ciasto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Robicie piernik staropolski? Ja owszem, już od kilku lat 11 listopada zawsze pamiętam, żeby zagnieść ciasto, które poleżakuje do świąt. Z części później przygotowuję małe pierniczki, z części duży, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jak już pisałam w te Święta postanowiłam po raz pierwszy zrobić Staropolski, dojrzewający piernik. Ciasto zarobiłam już pod koniec listopada klik. 4 dni przed świętami upiekłam i przełożyłam piernik, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Zostało wyrobione i obficie doprawione korzennymi przyprawami. Wyleżało się w chłodzie i dojrzało. Niedawno je upiekłam. Podczas pieczenia tak zaromatyzowało mi całe mieszkanie, że nie mogłam przez Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepisy » Ciasta i desery » Wigilia i Boże Narodzenie » Piernik staropolski (długodojrzewający) z powidłami śliwkowymi i polewą czekoladową » TalerzPokus.tv - przepisy kulinarne z filmami Przepis na Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Podobno ludzie dzielą się na takich, którzy jedzą pierniki tylko na Gwiazdkę i takich, którzy przez cały rok nie szukają powodów by po pierniczka sięgnąć. Ja należę do tej drugiej kategorii, uwielbiam Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Piernik trochę czasochłonny, trzeba do niego powracać kilka razy by w końcowym efekcie móc się częstować pysznym, pachnącym i aromatycznym piernikiem. Robiłam go po raz pierwszy i przepis mam stąd. Ja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Piernik trochę czasochłonny, trzeba do niego powracać kilka razy by w końcowym efekcie móc się częstować pysznym, pachnącym i aromatycznym piernikiem. Robiłam go po raz pierwszy i przepis mam stąd. Ja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mam jeszcze do pokazania kilka świątecznych przepisów, więc na blogu ta atmosfera na chwilę się zatrzyma. Pewne chwile chciałoby się zatrzymać, ale się niestety nie da... Dziś aromatycznie, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Manna nadziana domowym staropolskim piernikiem przełożonym powidłami. Tak mi zasmakowała, że jadłam ją dwa dni z rzędu ;D Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Z przepisu Dorotyhttp://www.mojewypieki.com/przepis/piernik-staropolski zrobiony miesiąc przed świętami, leżakujący przez 3 tygodnie, upieczony wczoraj. Przełożony powidłami, dziś oblany czekoladą... Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzień dobry! Obiecałam Wam jeszcze kilka przepisów świątecznych, aby były już gotowe na przyszły rok, tak więc dzisiaj prezentuję kolejny przepis. Jak pamiętacie w tym roku przygotowywałamstaropolski Zobacz więcej
{{headerMessage}}
« Piernik dla leniwych i ... Piernik staropolski dojrzewający Pora na piernik dojrzewający, mój leżakował prawie miesiąc. Z tej porcji wychodzą dwa solidne pierniki. Moje będą przełożone powidłami Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Święta i urodziny najbliższej osoby w jednym terminie... to dopiero dylemat ;) Ale udało się wybrnąć - tort na bazie piernika staropolskiego! PIERNIKOWA WHISKEY Przepis pochodzi ze strony Moje Zobacz więcej
{{headerMessage}}
"Z racji tego, że już za kilka tygodni będą święta. Postanowiłam zrobić spis najważniejszych przepisów. Jeśli tylko znajdę czas, pojawią się również przepisy na nowe ciasta i pierniki na Boże Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto korzenne na staropolski piernik dojrzewało sobie prawie 6 tygodni stojąc w dużej misie, na balkonie bo zima w tym roku łaskawa i bez mrozu aż do świąt. Na 5 dni przed świętami upiekłam Zobacz więcej
alaaa
alaaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ala piecze i gotuje
Boże Narodzenie

Boże Narodzenie 655

1
{{headerMessage}}
Tort makowo budyniowy z cytrusami Kuleczki rybne w zalewie Ryba po grecku Ciasteczka z powidłami Ule orzechowe Piernik z powidłami i masą kokosową Pierniczki alpejskie z powidłami Cynamonowe Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tak prezentuje się wersja ostateczna piernika staropolskiego. Jak już pisałam naprawdę wart przygotowania. Cały przepis tutaj. Składniki na przełożenie: 400 g powideł śliwkowych z czekoladą 2 łyżeczki Zobacz więcej