Przepis na piernik staropolski z powidłami i bakaliami

Staropolski piernik dojrzewający wymaga trochę zachodu... Najpierw trzeba pamiętać, żeby około 3-5 tygodni przed Świętami przygotować ciasto, które następnie leżakuje w lodówce. Przy małej lodówce Zobacz więcej
hedoniacake
hedoniacake Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
hedoniacake
Piernik staropolski

Piernik staropolski 257

To już ostatnie chwile na zrobienie ciasta na ten piernik. Robiłam go już kiedyś, jest wart zrobienia. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska" Macieja Kuronia. Użyłam smalcu zamiast masła, żeby Zobacz więcej
W tym roku postanowiłam upiec staropolski piernik świąteczny. O pierniku piszę już dzisiaj ponieważ jest to ciasto, które przed pieczeniem powinno leżakować w chłodnym miejscu od 2 - 6 tygodni. Jest Zobacz więcej
Piernik staropolski (dojrzewający) Prawo do gotowania z pasją Blog > Komentarze do wpisu « Szybkie tartaletki z jabłkiem Piernik staropolski (dojrzewający) Już pora przygotować ciasto na piernik Zobacz więcej
Pamiętacie jeszcze, że ponad miesiąc temu zagniotłam ciasto na piernik staropolski? W natłoku zajęć sama siebie w duchu za to przeklinałam, ale skoro już jest, to przecież trzeba je wykorzystać... Zobacz więcej
Świąteczny piernik staropolski Ćwierczakiewiczowej Tagi: pierniki, piernik tradycyjny, staropolski piernik, bozenarodzenie, Boże Narodzenie To jeden z tych klasycznych pierników, na które wprawdzie Zobacz więcej
Piernik staropolski Najlepszy piernik na świecie - staropolski piernik świąteczny. Ciasto wyjątkowe bo leżakujące i dojrzewające w chłodnym miejscu przez 2 - 6 tygodnie. To ostatni moment, aby zrobić Zobacz więcej
Wyobrażacie sobie Święta bez piernika? Ja nie Staropolski, z bakaliami, przekładany powidłami, czekoladowy… jego rodzajów jest mnóstwo. Dziś zapraszam na piernik korzenno-czekoladowy – miękki i Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ogrody babilonu
piernik staropolski

piernik staropolski 509

Piernik staropolski jest miękki, wilgotny i niezwykle aromatyczny, dzięki przyprawie korzennej oraz dodatkowi orzechów, migdałów, kandyzowanej skórki pomarańczowej oraz suszonych fig. Idealnie Zobacz więcej
Mam jeszcze do pokazania kilka świątecznych przepisów, więc na blogu ta atmosfera na chwilę się zatrzyma. Pewne chwile chciałoby się zatrzymać, ale się niestety nie da... Dziś aromatycznie, Zobacz więcej
Mam dla Was listę sprawdzonych przepisów na ciasta i ciasteczka na Boże Narodzenie. Jestem pewna, że każdy z Was znajdzie coś dla siebie, a w najbliższych dniach lista jeszcze się rozrośnie, gdyż 3 Zobacz więcej
Akcja Wigilijny Piernik 2013 W minionym sezonie trwała długo - ponad miesiąc - tak aby pierniki długoleżakujące, załapały się do akcji tak jak i pierniki, które można upiec od początku do końca w dniu Zobacz więcej
Druga część przepisu na piernik staropolski (pierwszą znajdziecieTU). Ciasto zagniatamy 5-6 tygodni przed świętami, jednak wypiekamy go dopiero na kilka dni przed Bożym Narodzeniem. Na blogu Zobacz więcej
Podobno ludzie dzielą się na takich, którzy jedzą pierniki tylko na Gwiazdkę i takich, którzy przez cały rok nie szukają powodów by po pierniczka sięgnąć. Ja należę do tej drugiej kategorii, uwielbiam Zobacz więcej
Piernik staropolski pieczenie i przekładanie masami:) Zapach niesamowity, a smak rewelacyjny, kto nie piekł takiego piernika niech żałuje;) Przepis na ciasto wstawiłam wcześniej,(KLIK) Ciasto Zobacz więcej
Świąteczne zamieszanie spowodowało, że nie miałem nawet czasu dodać drugiej części przepisu na piernik staropolski. Jednak sądzę, że każdy zna ów przepis bardzo dobrze, a jeśli nawet nie, to w Zobacz więcej
Piernik staropolski -500 ml miodu -2 niepełne szklanki cukru -kostka margaryny (250g) -1 kg + 1 szklanka mąki tortowej -3 jajka -3 łyżeczki sody -1/2 szklanki mleka -szczypta soli -3 opakowania Zobacz więcej
Najwyższy czas na drugi etap naszego piernika staropolskiego. Ciasto w I etapie dojrzewało ok. 5 tygodni w lodówce, aby następnie upiec z niego pyszny piernik, bądź pierniczki. Składniki: Piernik Zobacz więcej
Marzena
Marzena Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bakeholic
Staropolski Piernik Dojrzewający

Staropolski Piernik Dojrzewający 2500

English Version No wiem, wiem za wcześnie aby myśleć o Bożym Narodzeniu no ale jeśli chcecie się delektować pysznym, staropolskim piernikiem w tym roku w czasie tych wspaniałych świąt, to niestety już Zobacz więcej
Druga część przepisu na piernik staropolski (pierwszą znajdziecie TU). Ciasto zagniatamy 5-6 tygodni przed świętami, jednak wypiekamy go dopiero na kilka dni przed Bożym Narodzeniem. Wariacji na temat Zobacz więcej