piernik staropolski z powidłami i bakaliami

Smak piernika chodził za mną od dobrych dwóch tygodni, więc wczoraj postanowiłam już nie czekać i upiekłam łatwe ciasto piernikowe. Jest wilgotne, aromatyczne i pyszne. Serdecznie polecam do Zobacz więcej
Wioleta g-a
Wioleta g-a Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mama Karmiąca
Piernik z powidłami

Piernik z powidłami 57

Piernik kojarzy mi się ewidentnie ze świętami, natomiast lubię czasami go zjeść mimo iż za oknem nie ma śniegu, temperatura wcale nie spada poniżej zera, a w radiu nie leci "Last Christmas". Też tak Zobacz więcej
Kto lubi pierniczki alpejskie? Ja!!! Dzisiaj coś co smakuje bardzo podobnie. Ciasto idealne na świąteczny stół. Ja sądzę, że raczej z okazji Bożego Narodzenia, ale moja mama uważa że można je jeść Zobacz więcej
Piernik wypełniony suszonymi śliwkami, przełożony powidłami śliwkowymi, z dużą ilością korzennych przypraw ma zdecydowany smak. Jest bardzo aromatyczny, pulchny i wilgotny. Pieczony na miodzie Zobacz więcej
Łatwy do przygotowania, szybki, wysoki oraz bardzo smaczny piernik. U mnie niestety z mniejszą ilością powideł, gdyż miałam tylko półtorej słoiczka, ale i tak wyszedł świetny. Zapraszam:) Piernik: 3 i Zobacz więcej
Składniki jaja 4szt margaryna 1szt miód prawdziwy 400g kakao 2łyżki soda oczyszczona 2płaskie łyżeczki przyprawa do piernika 30g cukier 1/3szkl mąka pszenna 1kg może więcej powidła śliwkowe 1słoik Zobacz więcej
Piernik staropolski pieczenie i przekładanie masami:) Zapach niesamowity, a smak rewelacyjny, kto nie piekł takiego piernika niech żałuje;) Przepis na ciasto wstawiłam wcześniej,(KLIK) Ciasto Zobacz więcej
Okiem Liska
Okiem Liska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anioły Live
Piernik staropolski z bakaliami

Piernik staropolski z bakaliami 309

Przepis na ten piernik dostałam od mojej matki chrzestnej i jest dla mnie najlepszy. Robię go od lat i jest sprawdzony, także polecam. Porcja na jedną dużą keksówkę , ja na takiej robię(40cmx14cm), Zobacz więcej
Mam jeszcze do pokazania kilka świątecznych przepisów, więc na blogu ta atmosfera na chwilę się zatrzyma. Pewne chwile chciałoby się zatrzymać, ale się niestety nie da... Dziś aromatycznie, Zobacz więcej
Przepis na ten piernik dostałam od mojej matki chrzestnej i jest dla mnie najlepszy. Robię go od lat i jest sprawdzony, także polecam. Porcja na jedną dużą keksówkę , ja na takiej robię(40cmx14cm), Zobacz więcej
Robicie piernik staropolski? Ja owszem, już od kilku lat 11 listopada zawsze pamiętam, żeby zagnieść ciasto, które poleżakuje do świąt. Z części później przygotowuję małe pierniczki, z części duży, Zobacz więcej
Bardzo pyszny, miękki piernik staropolski, domowy. Przełożony powidłami wieloowocowymi i masą z orzechów. Warto czekać tyle czasu aby zjeść to pyszne ciacho. SKŁADNIKI NA Zobacz więcej
Druga część przepisu na piernik staropolski (pierwszą znajdziecieTU). Ciasto zagniatamy 5-6 tygodni przed świętami, jednak wypiekamy go dopiero na kilka dni przed Bożym Narodzeniem. Na blogu Zobacz więcej
Robię go od lat i jest sprawdzony, także polecam. Porcja na jedną dużą keksówkę , ja na takiej robię(40cmx14cm), lub na dwie małe. Można go zamrozić i nic nie straci na smaku, a wręcz przeciwnie, Zobacz więcej
Jak już pisałam w te Święta postanowiłam po raz pierwszy zrobić Staropolski, dojrzewający piernik. Ciasto zarobiłam już pod koniec listopada klik. 4 dni przed świętami upiekłam i przełożyłam piernik, Zobacz więcej
Ciasto można przygotować na ostatnią chwilę. Piernik ładnie rośnie i ma piękny złoty kolor. Zamiast bakalii możemy dodać same orzechy. Składniki 250 g mąki 250 g miodu 100 g cukru 4 jajka 2 łyżeczki Zobacz więcej
Piernik trochę czasochłonny, trzeba do niego powracać kilka razy by w końcowym efekcie móc się częstować pysznym, pachnącym i aromatycznym piernikiem. Robiłam go po raz pierwszy i przepis mam stąd. Ja Zobacz więcej
jantar92
jantar92 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Napiecyku
Piernik z rumem i powidłami

Piernik z rumem i powidłami 137

Wilgotne i aromatyczne ciasto piernikowe z dodatkiem kakao, powideł śliwkowych i suszonych fig. Piernik do przygotowania na ostatnią chwilę, ponieważ przygotujecie go dość szybko i bez użycia miksera. Zobacz więcej