Piernik upieczony z przypraw które się samemu komponuje ma niepowtarzalny mocny aromat ponieważ przyprawy są świeżo mielone. Piernik robi się bardzo szybko, no i ten zapach który wydobywa się z
Zobacz więcej
Nastał 1 grudnia - a wraz z nim, moje postanowienie aby jeszcze przed Świętami wypróbować kilka przepisów i powiem Wam, że z całą pewnością tuż przed Bożym Narodzeniem raz jeszcze zrobię ten piernik..
Zobacz więcej
Jecnica czyli w gwarze suwalskiej po prostu jajecznica. Na skowrodzie czyli przyrządzona na patelni. Przepisów na nią jest wiele, więc i ja dorzucam swój własny. Czy będzie smakowała - oceńcie sami :)
Zobacz więcej
Syrop cytrynowo-waniliowy » Piernik Pyszny piernik, smaczny już w dniu pieczenia (nie ma miodu), choć wiadomo, lepszy będzie po kilku dniach. Moja dzisiejsza wersja jest raczej skromna, ale warto
Zobacz więcej
Na piernik staropolski jest już ciut za późno. Wszystkim zapominalskim polecam szybki, trochę oszukany piernik. Jest mięciutki od razu po upieczeniu, pięknie pachnie i obłędnie smakuje polany
Zobacz więcej
Podzielimy się z Wami przepisem na pyszny piernik. Jest taki jak powinien być, wilgotny, korzenny, mięciutki, pyszny. Polecamy Składniki na 2 podłużne wąskie blachy (keksówki): margaryna 250g miód
Zobacz więcej
Bardzo prosty i szybki w przyrządzeniu piernik, polecam :-) Przepis znalazłam w moim starym i wysłużonym zeszycie z przepisami :-) Składniki: 2 szkl. mąki 1 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 1/2 szkl.
Zobacz więcej
Szukałam, szukałam i znalazłam idealnego pierniczka na Święta... Zaraz po upieczeniu bardzo puszysty i mięciutki, z czasem staje się coraz bardziej wilgotny. Przełożony dżemem i polany polewą smakuje
Zobacz więcej
Węgorz w galarecie po suwalsku Składniki: - węgorz świeży - smalec Sposób wykonania wg. mojej mamy: Węgorza najlepiej żywego (świeżego) oczyszczamy ze śluzu. Metody są różne. Piasek, sól… Następnie
Zobacz więcej
Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszny piernik, któryjest miękki ipuszysty. Pachnie korzennymi przyprawami, które kojarzą mi się zświętami Bożego Narodzenia ismakiem dzieciństwa. Jego przygotowanie
Zobacz więcej
Pyszny, aromatyczny piernik z przepisu Siostry Anastazji. Piernik jest miękki, puszysty o głębokim, ciemnym kolorze. Ciasto jest niesamowicie łatwe w przygotowaniu i z pewnością wszystkim się uda.
Zobacz więcej
Kindziuk suwalski Tak wygląda po ok. trzech latach od produkcji. Przechowywany w temp ok 6 stopni. Przepis oryginalny: "Bierze się z wieprzaka części - surowe, ale już dobrze wystudzone - jak
Zobacz więcej
W domu rodzinnym mojej Babci na Święta Bożego Narodzenia piekło się pierniki, dużo pierników. Babcia opowiadała o tym zawsze w adwencie. Prababcia Apolonia dla licznej Rodziny na Święta musiała piec
Zobacz więcej
Jeśli nie zdążyliście jeszcze zrobić pierników polecam przepis na pyszne i szybkie pierniki oblane lukrem, które znikają z talerza w mig i świetnie prezentują się na stole wigilijnym. Doskonałe,
Zobacz więcej
Pierwsze pierniki powstawały w Krakowie. Sama nazwa wywodzi się od słowa "pierny", które oznacza po prostu pieprzny. Bo taki właśnie jest piernik. Mocno aromatyczny, korzenny i ostrawy. Nie każdy
Zobacz więcej
Składniki: 1 szklanka cukru 250 g margaryny 1 szklanka mleka 1 przyprawa do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki miodu 2 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżka kakao bakalie: orzechy, migdały,
Zobacz więcej
To ciasto również jest jednym z najprostszych inajczęstszychciast jakie serwuje ze względu na szybkość w wykonaniu i znikaniu! Przepraszam za jakość zdjęć-bateria padła w aparacie, a później nie było
Zobacz więcej
Składniki: 1 i 3/4 szklanki 1/2 szkl. cukru 200 g miodu naturalnego 125 g masła 3 jajka 3 łyżki śmietany kwaśnej 18% 2 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżki kakao 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób
Zobacz więcej
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam jarmarki wszelkiego rodzaju, stragany, stoiska ze swojskim jadłem, czy rękodziełem... Zabrała mnie więc Mama na Suwalski Jarmark Folkloru. To taka lokalna impreza, na
Zobacz więcej
Kto spróbował ten wie, że najlepszy jest właśnie piernik suwalski. Czym różni się od pozostałych? Chyba już tylko nazwą ;) Tak czy inaczej darzę go dużym sentymentem. A że sama urodziłam się w
Zobacz więcej