piernik z miodem i cukrem co się karmelizuje

Wiosną 2015 roku gościł u nas fachowiec z pewnej znanej firmy robiącej szafy na wymiar. Było to w czasie, gdy zamierzaliśmy się wprowadzić na nasze podwarszawskie poddasze. Jegomość zlustrował Zobacz więcej
Sezon dyniowy w pełni. Nie dość, że dynia jest pyszna to na dodatek ma wiele cudownych właściwości. Dynia to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych. Najwięcej witamin mają dynie w Zobacz więcej
Bardzo dziękuję za wczorajszy odzew w kwestii muffinków. Poczytałam Wasze propozycje, wśród których znalazłam muffiny drożdżowe, ziemniaczane, montiniakowe, a także na bazie mąki kukurydzianej! Zobacz więcej
Drożdżowe, które zawsze się udaje Często słyszę, że pieczenie ciasta drożdżowego jest trudne, że trzeba mieć do tego rękę i nie wiadomo jaką wiedzę, dodatkowo wykazać się niesłychaną cierpliwością, Zobacz więcej
JAGODY GOJI co to jest i z czym się to je Jagody goji to owoce rośliny o nazwie kolcowój pospolity. Roślina ta pochodzi z krajów azjatyckich, gdzie jest wykorzystywana już od ponad 2500 lat. Jest Zobacz więcej
Małgorzata 33
Małgorzata 33 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zen w kuchni
Co zrobić z fiołków

Co zrobić z fiołków 181

Na dobrą sprawę to sporo produktów można zrobić z fiołków. Tylko najpierw trzeba je zdobyć ;) Nigdzie ich nie kupisz, musisz je znaleźć i pracowicie zebrać. Z końcem marca i początkiem kwietnia często Zobacz więcej
Blanszowaniem nazywamy proces krótkotrwałego poddawania produktu (najczęściej warzyw) działaniu gorącej wody lub pary. Dzięki tej metodzie, nasze warzywa zachowują intensywny kolor, witaminy i smak, Zobacz więcej
Frittata, czyli rodzaj omletu z różnymi dodatkami, to fajna propozycja na zdrowe, sycące i niebanalne śniadanie. Wystarczy dodać ulubione składniki lub to, co akurat mamy w lodówce – do wyboru są Zobacz więcej
Święto Zakochanych, które obchodzimy 14 lutego, trafiło do nas z Zachodu, a swoją największą popularność osiągnęło w latach 90 XX wieku. Dzięki badaniu opinii marki herbat TET możemy poznać aktualne Zobacz więcej
krowa
krowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wyszukany Smak
Co zrobić z tofu?

Co zrobić z tofu? 207

Za każdym razem, kiedy jem przy niewegańskich znajomych coś zawierającego mikroilości soi, wysłuchuję wykładu o estrogenach, GMO, że rosną cycki (niestety nie ;(), będę bezpłodna i wyrosną mi wąsy. A Zobacz więcej
pozytywna45
pozytywna45 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchennym oknie Ewy
Co jeszcze z pigwy?

Co jeszcze z pigwy? 5161

To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem. Należy usunąć gniazda nasienne z pigwy. następnie pokroić w paski. Zobacz więcej
Podczas lektury starych książek kucharskich, wypisuję sobie w notesie nazwy potraw, z którymi spotykam się po raz pierwszy i składniki o obco brzmiących nazwach, a potem je rozszyfrowuję, tłumaczę na Zobacz więcej
Pierwszy raz o tonku przeczytałam na blogu Pistachio jako dodatku do kremu bawarskiego (swoją drogą pokochałam ten krem, jestjednym z lepszych jakie jadłam). Niesamowicie mnie zachwycił opis jako Zobacz więcej
Urodziło się i co?… – Wszystko jest w głowie Wszystko jest w głowie Strona główna Mobile Menu Toggle Strona główna Blog o odżywianiu roślinnym weganizm może być prosty Blog o odżywianiu roślinnym Zobacz więcej
janiolka
janiolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Eksperyment sobotni
co zrobić z białek

co zrobić z białek 3615

w ubiegłym roku, kiedy zastanawiałam się, co zrobić z białkami, które mi pozostały, najpierw powstały kokosanki, potem śląskie makrony, a na koniec ambitne francuskiemakaroniki. ale miałam też Zobacz więcej
Baba z lasu
Baba z lasu Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Baba z lasu
Co się stało z mamą?

Co się stało z mamą? 53

Długie te moje przerwy w pisaniu bloga się ostatnio zrobiły. Ale o czym tu pisać? Ciągle szkoła, nauka i szpital, nic ekscytującego. Ale teraz dzieje się coś, co ciężko jest mi przetrwać. Moi rodzice Zobacz więcej
Kiedy co i z czego przetwarzamy – kalendarz robienia ... Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Zapraszam na spotkanie kulinarne ze mną 8222 ... Kiedy co i z czego przetwarzamy – kalendarz Zobacz więcej
Przypomnienie o KONKURSIE! Jedna zupa, a dwie historie, czy to nie proste? Proste Historie. Czas trwania konkursu: od 15 stycznia do 7 lutego. Bazując na produktach Proste Historie przygotuj DWIE Zobacz więcej
Powolny początek jesieni to stukot kropli deszczu w kuchenny parapet, kolorowe peleryny dzieci bawiących się w kałuży i mój czerwony parasol ociekający w łazience. To ostatnie maliny w pudełku, Zobacz więcej