piernik z miodem i cukrem co się karmelizuje

2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki cukru 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1,5 Zobacz więcej
z sosem makowym kompot z suszu bez cukru Na słodko... Beziki amarantusowe Pierniczki z melasą Keks Kisiel żurawinowy Pierniki Deser spod pierzynki bezglutenowy dziad drożdżowy Piernik ciotki Krychy Zobacz więcej
lub naturalnego , 0,77 kg cukru ( połowę zbrunatnić i rozprowadzić w 1/3 szklanki maślanki ) 6 jaj, 4 łyżki kakao,(Wedel ) 5 płaskich łyżeczek amoniaku, 1 łyżeczka sody,(Cykoria ) 2 łyżki octu, 4 Zobacz więcej
karmelizowanych gruszek sprawia, że ciężko się od nich oderwać, a każdy z przyjemnością sięga po dokładkę! Polecam! SKŁADNIKI: ( 8-10 szt ) * mąka pszenna – 1 szkl * jajko – 1 szt * mleko – 2/3 szkl Zobacz więcej
Witajcie:) Pain d'épices to francuskie ciasto lub chleb korzenny, nazywany francuskim piernikiem. Piernik tradycyjnie słodzony jest miodem i dla takiego jest zastrzeżona nazwa Piernik. Według słownika Zobacz więcej
Pierniczki na bazie karmelizowanego cukru z niewielką ilością miodu. Bardziej ekonomiczne w stosunku do tradycyjnych pierników. Miękną po około 3-4 dniach. Aby przyśpieszyć ten proces do puszki z Zobacz więcej
supermarketów. Także dla tej masy warto kupić makutrę i zaprać się za wypiek. Składniki ciasto 500 g mąki 250 g cukru 250 g miodu 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 1 łyżeczka kakao Zobacz więcej
To już ostatnia chwila, aby go zrobić gdyż musi dwa tygodnie postać – dojrzewać przed upieczeniem. 160 gram cukru, 1200 gram maki pszennej, 260 gram masła, 500 gram miodu wielokwiatowego lub lipowego, Zobacz więcej
Nazwałam je szybkie , bo nie trzeba czekać , aż będą miękkie , można je jeść od razu i są mięciutkie:), a ile radości i zabawy mają najmłodsi przy wykrawaniu …no dobra ja też to lubię:)Jaga Składniki Zobacz więcej
, bo kawowy u moich chłopaków by nie przeszedł. Składniki: 500g mąki pszennej 200g cukru 100g miodu 1 jajo 50g miękkiego masła 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej cukier Zobacz więcej
łyżki przyprawy do piernika szczypta soli 2 łyżki smalcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do skarmelizowania: 2-3 łyżki cukru 6-7 łyżek wody 1. Melasę lub miód gotujemy z cukrem, intensywnie mieszamy, Zobacz więcej
Jak zapewne niektórzy z Was zauważyli, uwielbiam śniadania na słodko, dlatego często przygotowuję różnorodne placuszki. Tym razem naszła mnie ochota na połączenie typowo jesiennych składników – Zobacz więcej
Piernik – twarde ciemnobrązowe ciasto robione z mieszaniny mąki pszennej i żytniej, mleka, jajek, karmelizowanego cukru, miodu, mocno przyprawione cynamonem, imbirem, a czasem także goździkami, Zobacz więcej
passthefood
passthefood Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pass the Food
Lato pod kruszonką

Lato pod kruszonką 60

0
Minął zaledwie tydzień od mojego pobytu nad morzem i nagle bezczelnie nastała jesień. Zanotowałam tendencję wzrostową w piciu kawy i czarnej herbaty z miodem, jeszcze chwila i będę wszystko przegryzać Zobacz więcej
Delikatny i kremowy sernik z dynią. Pieczony w kąpieli wodnej. Typowo dla tego sposobu pieczenia, sernik nie opada i nie pęka, pozostaje wilgotny i gładki. Łatwo się go kroi, choć w moim przypadku Zobacz więcej
znikają ze stołu w oka mgnieniu. Będą doskonale nadawać się na prezenty dla rodziny i znajomych. Na Święta nie musi przecież za każdym razem pachnieć piernikami Piernikowe serca Pierniczki z lukrem Zobacz więcej
g cukru 1 jajko 100 g miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 50 g miękkiego masła 1/3 szklanka wody Do rondelka wsypujemy 2 łyżki cukru i karmelizujemy. Należy Zobacz więcej
orzekliśmy, że NIE!, naturalne są piękne!. Składniki na ciasto piernikowe: 2 szklanki mąki żytniej, ja miałam typ 720 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka melasy, może być również miód lub złoty syrop Zobacz więcej
zufik
zufik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zufikowo
Piernik żydowski

Piernik żydowski 218

1
:) przynajmniej w moim piecyku- 180 stopni na termoobiegu to zdecydowanie za dużo. Ciasto zbyt mocno przypiekło się od spodu, co możecie zobaczyć na zdjęciu, przyznaję się bez bicia. Ale po sesji Zobacz więcej
To jeszcze nie typowo świąteczna propozycja. Ciągle przecież mamy jesień, a do świąt pozostały trzy tygodnie. Na wypieki świąteczne przyjdzie czas. Póki co, ciasto na piernik staropolski Zobacz więcej