pierniki dojrzewające ciasto

Witajcie! Co roku z córką robimy pierniczki i domek z piernika. To wspaniała zabawa. Wycinanie i ozdabianie świątecznych pierniczków. Przepis jest bardzo prosty. Dzisiaj robię ciasto żeby Zobacz więcej
Ciasto na bogato! Tyle w nim różności. Tyle w nim smaku... Ale robi się je wbrew pozorom bardzo łatwo i raczej szybko. Dużo więcej czasu i cierpliwości wymaga proces dojrzewania. Czy jest on Zobacz więcej
To wersja pierników dla cierpliwych, do których my raczej nie należymy, ale daliśmy radę. Ciasto dojrzewało około 4 tygodnie (ale nas nosiło przez ten czas) i jak już dojrzało to robota dosłownie Zobacz więcej
To już ostatni moment na przygotowanie dojrzewającego ciasta na piernik staropolski. Przygotowuję go od kilku lat i jestem tym ciastem zachwycona. Z ciasta piekę piernik jeden lub dwa a z reszty Zobacz więcej
Składniki: 500 g miodu naturalnego (u mnie akacjowy i lipowy) 1,5szklanki cukru 250 g margaryny 1 kg mąki tortowej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 125 ml mleka pół łyżeczki soli 2 torebki Zobacz więcej
Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia bez wspaniałego piernika. Sam proces przygotowania ciasta dojrzewającego, które jest aromatyczne dzięki przyprawie do piernika stwarza już świąteczny Zobacz więcej
Piernik lubelski z Gospodarstwa Agroturystycznego Sawanna Najstarsze wzmianki na temat pierników pochodzą z czternastego wieku. Nazwa piernik oznacza pierny, czyli korzenny i związana jest ze Zobacz więcej
Święta coraz bliżej, a te jak wiadomo nie mogą odbyć się bez piernika staropolskiego, więc najwyższa pora na wyrobienie ciasta, które musi odleżeć w lodówce przez 4-6 tygodni. Następnie tydzień przed Zobacz więcej
Bet
Bet Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Przepiśnik Bet
Pierniki dojrzewające

Pierniki dojrzewające 170

Składniki: 1/2 kg mąki 3/4 szklanki miodu 1 szklanka cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 opakowanie Przyprawy do piernika 120 gram margaryny Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Zobacz więcej
W tym roku zabrałam się za pierniki już w listopadzie. Przygotowałam ciasto, które powinno leżakować przez około 6 tygodni. Umieściłam je w chłodnym miejscu, takim gdzie temperatura raczej nie Zobacz więcej
Święta się zbliżają najwyższa pora pomyśleć o pierniczkach. W tym roku polecam Wam przepis na dojrzewające toruńskie pierniczki. Przepis i wykonanie bardzo łatwe, i szybkie. Jedynie musimy odstawić Zobacz więcej
Na tegoroczne Święta Bożego Narodzenia postanowiłam upiec pierniczki z ciasta dojrzewającego. Do tej pory nigdy takich nie piekłam, chyba nawet nie próbowałam... W moim domu nie ma na nie sprawdzonego Zobacz więcej
Przepis na tę pizzę podpatrzyłam na blogu Babeczka Piecze i Gotuje. Szukałam przepisu na „leżakujące” ciasto na pizzę od momentu zobaczenia programu Top Chef. W jednym z odcinków kucharze odwiedzili Zobacz więcej
Szynki dojrzewające na bakteriach Składniki: - szynki lub inne kawałki mięsa tu wieprzowego - kultury bakterii bactoferm cp77 lub serwatka - peklosól Kawałki mięsa należy uformować i przyciąć Zobacz więcej
PKarolina
PKarolina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
cukrem pudrem posypane
piernik

piernik 122

PIERNIK - CIASTO CZEKOLADOWE Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na piernik autorstwa mojej babci Zosi. W mojej opinii ciasto jest przepyszne, a jego wykonanie jest bardzo proste. Mam nadzieję, że Zobacz więcej
Ciasto na piernik staropolski najlepiej zagnieść około 5 tygodni przed świętami. Przepis na piernik znalazłam na blogu Moje Wypieki, przygotowując go wprowadziłam lekką modyfikację w postaci masła i Zobacz więcej
Nie miałam kiedy wam pokazać jak się nastawia ciasto na Piernik Staropolski. Oto wykonanie pierwszego etapu.Ciasto nastawiłam 20.11 2016 gdzie będzie leżakowało 3 tygodnie w lodówce w chłodzie 6 Zobacz więcej
ank_a1986
ank_a1986 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Mam apetyt na ...
Piernik

Piernik 28

Przepis pochodzi z jakiejś gazetki, choć ja dostałam go od bratowej. Robiłam już kilka pierników ale ten smakuje mi najbardziej. Polecam wypróbować. Bratowa dodatkowo przekładała go powidłami chyba z Zobacz więcej
Marchewkowe ciasto z dodatkiem kakao i przyprawy piernikowej to idealny zamiennik długo leżakującego piernika - jeśli nie nastawiliście jeszcze ciasta na piernik, to nic straconego! Ciasto smakuje Zobacz więcej
W poniedziałek w pracy zapachniało Świętami. Thomas zabrał się za pieczenie pierniczków - w ilości hurtowej. Ze swoimi czterema skrzatami zagniatał, wałkował, wykrawał i piekł chyba przez cały dzień. Zobacz więcej