Przepis na pierniki leżakujące

Uwielbiam "pierniczyć"= robić pierniki. Całkiem niedawno- bo w ubiegłym tygodniu natrafiłam na przepis na cudowny piernik staropolski. Zrobiłam na początku ubiegłego tygodnia i mam nadzieję, że to Zobacz więcej
Piernik bez miodu.. i leżakowania Pech chciał że tuż przed świętami najprawdopodobniej 'odkryliśmy' u Piotrusia kolejny alergen- miód. Szkoda.. bo w głowie miałam nasze coroczne pieczenie, Zobacz więcej
Święta Bożego Narodzenia pachną cudownie, między innymi za sprawą piernika. Ten najlepszy przed upieczeniem leżakuje kilka tygodni. Warto pomyśleć o nim już teraz, by na święta cieszyć się jego Zobacz więcej
Długo przymierzałam się do zrobienia tego piernika, to znaczy takiego piernika który przed zrobieniem musi leżakować. Zawsze go przekładałam na następny rok bo albo już było za późno, albo czasu brak, Zobacz więcej
stopka
stopka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje gotowanie
Piernik z ciasta leżakującego

Piernik z ciasta leżakującego 302

Pięć dni do świąt czas na pieczenie i dekorowanie pierników :) To cudo na zdjęciu powstało z ciasta, które leżakowało w lodówce 3 tygodnie a dziś je upiekłam, przełożyłam powidłami śliwkowymi, Zobacz więcej
Tradycyjny staropolski piernik zbakaliami. Piernik poupieczeniu iwystudzeniu będzie bardzo twardy idopiero poleżakowaniu przez min. tydzień zacznie nabierać miękkości imocy. Dzięki temu, żeciasto Zobacz więcej
Pierniki leżakujące cieszą się ostatnio dużą popularnością. Na blogu znajdziecie już przepis na piernik staropolski sześciotygodniowy (przepis TU- klik), tygodniowy piernik z przepisu mojej Babci Zobacz więcej
AniaGotuje.pl
AniaGotuje.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AniaGotuje
Piernik bez leżakowania

Piernik bez leżakowania 77

Pyszny piernik, który możesz upiec i zjeść już tego samego dnia. Nie wymaga leżakowania. Keks: forma 12/15 x 30 cm Zobacz więcej
Tak jak wczoraj zapowiedziałam, tak dziś zrobiłam razem z moją córcią nasz piernik staropolski, a teraz leżakuje on u mnie w spiżarce. Przypominam link do przepisu na pierniki Staropolski do Zobacz więcej
Dodajemy późno przepis na pierniki bo ten przepis nie wymaga by ciasto dojrzewało, leżakowało. Jest to bardzo szybki przepis i smaczny. Podobnie jak z ciastkami kruchymi jest to solidna porcja. Kiedy Zobacz więcej
Tak prawdę powiedziawszy to mój pierwszy taki prawdziwy piernik. Wcześniej piekłam ciasta lub babeczki z nutą piernikowych przypraw albo pierniczki. W tym roku ciasto podzieliłam na pół i upiekłam z Zobacz więcej
Dzisiaj mała niespodzianka :). Jako że niedługo święta (a ja jestem z osób, które "Last Christmas" puszczają szybciej niż stacje radiowe), przepis na piernik leżakujący już dzisiaj pojawi się na Zobacz więcej
Pierniczki, robiłam po raz pierwszy sama od A do Z. W mojej rodzinie pierniczki nie były nigdy robione, jednak postanowiłam zmienić ten zwyczaj i zrobić pierniczki dla całej mojej rodzinki. Zawsze Zobacz więcej
Ciemne, leżakujące ciasto na pierniki i pierniczki Anno Domini 2013 - Kuchnia świąteczna, Boże Narodzenie - LEŚNY ZAKĄTEK - bloog.pl Bloog Kuchnia załóż bloga zaloguj MENU LEŚNY ZAKĄTEK Ciemne, Zobacz więcej
Olla
Olla Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
RAROSSA
PIERNIK DŁUGO DOJRZEWAJĄCY

PIERNIK DŁUGO DOJRZEWAJĄCY 4958

Tak jak w zeszłym rokuz początkiem listopada, tak i teraz nastawiłam ciasto na piernik długo dojrzewający (staropolski). Ciasto będzie leżakować do Świąt Bożego Narodzenia, aby upiec z niego Zobacz więcej
Podobno ciasto na prawdziwy, staropolski piernik powinno czekać na upieczenie przez 6 tygodni. Jako że jestem już trochę do tyłu, dziś ogarniam zaległości. Z pozoru szybka i prosta akcja przyniosła Zobacz więcej
Przepis na ten piernik dostałam kiedyś od koleżanki. Jest lekko wilgotny (dzięki dodatkowi dżemu w cieście), korzenny, wprost przepyszny! Gotowy do jedzenia tuż po przełożeniu i zastygnięciu polewy Zobacz więcej
To już ostatni dzwonek na zarobienie ciasta na Piernik Staropolski, piernik, który od lat jest pieczony w mojej rodzinie. Jednak ja po raz pierwszy zabrałam się za niego. Zupełnie nie wiem dlaczego Zobacz więcej
1,5 kg mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 gr miodu 1/2szklwody 2 dkg amoniaku 1 niepełna łyżka sody przyprawa korzenna 5 jajek Mąkęwymieszać z przyprawami i sodą. Wodę miód, margarynę i cukier Zobacz więcej
Amioniak. To on jest odpowiedzialny za zmiękczanie ciast. I to dzięki niemu możemy zajadać się piernikami nie tylko zaraz po upieczeniu, i po kilku tygodniach leżakowania, ale przez cały czas. Są Zobacz więcej