pierniki lukrowane

Czas na lukrowanie gotowych pierników. Do zrobienia lukru potrzebujemy białka oraz przesianego cukru pudru (około 1-1,5 szklanki, zależy od wielkości jajka). Jajko dokładnie myjemy i sparzamy Zobacz więcej
Jak tam wasze ciasto na pierniki? Nie zapomnieliście o nim? Ja na szczęście nie, wczoraj upiekłam już ostatnią partię :) Dodatkowo lukrowałam, ozdabiałam, trochę roboty było :D Ja dla mnie właśnie Zobacz więcej
do dekoracji ( utrzeć 1 ubite białko +1 szkl. cukru pudru) dekoracje - róże lukrowane, posypka czekoladowa Wykonanie: Żołtka oddzielić od białek. Utrzeć żółtka z cukrem, cukrem waniliowym i miodem na Zobacz więcej
Po ponad 3 tygodniach leżakowania mój piernik jest gotowy do pieczenia.Upiekłam trzy blaty,przełożyłam dżemem morelowym i polukrowałam.Teraz czeka na święta! Oczywiście musiałam kawałeczek spróbować Zobacz więcej
Sobotnie przedpołudnie spędziłam na polukrowaniu ponad setki świątecznych pierniczków. Zawsze w cukierniach czy na jarmarkach świątecznych z zazdrością spoglądałam na stoiska z cudnej urody Zobacz więcej
Przepis na pierniki użyłam podstawowy. 1,5 kg mąki 1,5 szkl cukru 1 margaryna 250 gr miodu 1/2 szkl wody 2 dkg amoniaku 1 niepełna łyżka sody przyprawa korzenna 5 jajek lukier 1 białko 1 szkl cukru Zobacz więcej
Piękne skarpetki ;) Chciałabym zapytać w jaki sposób lukrujesz pierniki. Czy używasz papieru zwiniętego w rozek, tylek czy moze jeszcze innych przydasiów? Przepraszam, jeżeli juz wczesniej Zobacz więcej
A oto krótka relacja z lukrowania i zdobienia tegorocznych pierników. Z kilkudniowym opóźnieniem wprawdzie ją zamieszczam, ale przecież lepiej późno, niż później Bardzo serdecznie dziękuję i Zobacz więcej
Lukier królewski jest nie zbędnym składnikiem domu z piernika, pierniczków i ciasteczek lukrowanych. Jest śnieżnobiały, twardy i idealnie sprawdza się w dekorowaniu szczegółów na naszych słodkich Zobacz więcej
Lukrowane pierniki, babka z lukrem cytrynowym… pysznie i słodko. Poniżej wersja tradycyjna z cukrem oraz kilka alternatywnych, zdrowych przepisów na słodkie polewy. Z podanej ilości składników, lukru Zobacz więcej
Zebrałam dla was w jednym miejscu kilka przepisów na moje ulubione pierniki, które piekłam wielokrotnie. W tym roku zamierzam dorzucić do tej listy jeszcze dwa przepisy, ale podzielę się nimi dopiero, Zobacz więcej
U mnie to już tradycja ,jak co roku upiekłam pierniki. Długo nie mogłam się zebrać do lukrowania , ale są :) W tym roku upiekłam z przepisu ,który wypróbowałam w zeszłym roku i wydaje się być ok. Zobacz więcej
« Perskie lody szafranowe Piernik sułtański, etap III » Przepis tygodnia - podpatrzone na blogach W tym tygodniu podziwiam na blogach lukrowane pierniczki. Przepiękne! Pierniki i dekorowanie (Biblia Zobacz więcej
Piernik upieczony, przełożony powidłami - oczekuje na święta pod ciężarem książek. Kandyzowana skórka pomarańczowa przepełnia całe mieszkanie słodko kwaśnym aromatem, pierniczki czekają na wieczorne Zobacz więcej
Witajcie moi drodzy Dziś mam dla Was Piernik Staropolski,który dojrzewał 5 tygodni. Ciasto jest to samo,które robiłam przy okazji pierniczków lukrowanychtu Do przełożenia użyłam marmolady śliwkowej Zobacz więcej
Majana
Majana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Majanowe Pieczenie
Pierniczki 2013

Pierniczki 2013 90

0
Dziś prezentuję nasz tegoroczny zestaw pierniczków. Tradycyjnie już robione z przepisu Aganiok. Ciasto dojrzewające, nastawione na początku listopada, pierniki pieczone tydzień przed Wigilią, Zobacz więcej
Piernik i pierniczki czyli aromatyczna kwintesencja Świąt :) Pachnące cynamonem lub imbirem, lukrowane albo oblane czekoladą. Kruche, puszyste albo nadziewane. Leżakujące rok, ekspresowe albo Zobacz więcej
Co roku przed świętami piekę Pepperkakor - cieniutkie pierniczki, które idealnie nadają się do lukrowania. Dzięki małej ilości proszku do pieczenia niewiele rosną, są kruche i mocno korzenne. Można je Zobacz więcej
Składniki: 50 g cukru pudru nierafinowanego 7 łyżeczek syropu klonowego Nierafinowany cukier mielimy w młynku na puder. Przesypujemy go do małego kubeczka i dolewamy odmierzony syrop klonowy. Zobacz więcej
z migdałami* kokosowe czeskie ule* Kransekake - choinka z marcepana* Basler Leckerli* pierniczki norymberskie* piernik staropolski Lemnis/Vitry* serduszka piernikowe (z ciasta jw.)* lukrowane Zobacz więcej