Skład: 250 g serka mascarpone 2 żółtka (jajka wcześniej sparzmy) 100 g cukru pudru garść pierników toruńskich 1 łyżka startek skórki z pomarańczy 1-2 łyżki likieru Amaretto szczypta mielonego cynamonu
Zobacz więcej
Nie wyobrażam sobie ciast bożonarodzeniowych bez skórki pomarańczowej. Zawsze dodaję je do ciast drożdżowych, piernika czy serników. Dlatego też dziś na blogu pojawia się skórka pomarańczowa w
Zobacz więcej
Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Domowa kandyzowana skórka pomarańczowa. Niezastąpiona wświątecznych wypiekach. Świetna domakowców, pierników, ciasteczek czy dekoracji ciast. Smakuje owiele lepiej niż
Zobacz więcej
Taki mały eksperyment: ostatnio do pierniczków dodałam trochę startej skórki pomarańczowej i pachniały bosko. Tym razem poszłam o krok dalej, i postanowiłam zrobić proszek ze skórek :) Potrzebujemy:
Zobacz więcej
Choć suszoną skórkę pomarańczową można przygotować o dowolnej porze roku, to głównie jesienią i zimą mamy ochotę poczuć smak lata. Suszona skórka pomarańczowa to doskonały dodatek do mieszanek
Zobacz więcej
Kilka najbliższych postów będzie dotyczyło tego, co przygotowałam na tegoroczne święta. Zaczynam od moich ulubionych, powtarzanych od kilku lat pierników oraz półproduktów, których potrzebowałam do
Zobacz więcej
Taką skórkę robiła moja babcia. Miała zawsze w słoiczku w zapasie. Na Boże Narodzenie robiła tort a na Wielkanoc mazurek, który dziadek ozdabiał kremem, orzechami i skórką pomarańczową. To był
Zobacz więcej
"Właśnie skończyłam robić domową masę makową i przypomniałam sobie, że nie opublikowałam na blogu przepisu na kandyzowaną skórkę pomarańczową. Toż to niezbędny składnik makowego nadzienia! Zapewne
Zobacz więcej
Jest kilka elementów z okresu Świąt Bożego Narodzenia, które dobrze pamiętam i wspominam z dzieciństwa :) Dzika radość z otwierania prezentów, spacery z dziadkiem na sanki i smak piernika babci Werci
Zobacz więcej
Skórka pomarańczowa smażona w syropie Przez całe życie nie cierpiałam skórki pomarańczowej. I nie wiedziałam dlaczego w zasadzie. W tym roku sprawa stała się jasna. Po pierwsze, kocham domowe skórki
Zobacz więcej
Zamiast wyrzucać obierki z pomarańczy można je wykorzystać. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest niezbędna w każdej kuchni. Pasuje jako dodatek do pierników, keksów, serników i wielu innych ciast.
Zobacz więcej
Święta nieodłącznie kojarzą mi się z zapachem cytrusów, askórkapomarańczowatoniezastąpiony dodatekdo świątecznych wypieków . Uwielbiam zapach gotowanej skórki i niewyobrażamsobie makowca, keksa,
Zobacz więcej
W tym roku postanowiłam zrobić pierniczki inne niż te, które już znacie z wcześniejszych wpisów. Tych pierniczków nie powiesicie na choince, ale na pewno będziecie do nich chętnie wracać nie tylko w
Zobacz więcej
Nie da się ukryć, skład kupnej kandyzowanej skórki pomarańczowej odstrasza. Dlatego warto zrobić ją samemu. Nie będę Was czarować, babrania jest z tym mnóstwo. Jednak myślę, że warto. Nawet jeśli cały
Zobacz więcej
Aromatyczne świąteczne pierniczki czekoladowe z nutą pomarańczy, z pomarańczowym lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczy. Łatwe do wykonania, a ciasto nie wymaga leżakowania, poza niezbyt długim
Zobacz więcej
Domowe pierniki są najpyszniejsze, jednak istnieją jedyne kupne, za którymi przepadam prawie na równi z upieczonymi własnoręcznie. Mam na myśli te - Pomarańczowe Niebo. W ciągu roku, gdy tylko najdzie
Zobacz więcej
Ostatni tydzień był fatalny - nic mi nie wychodziło, ani w pracy, ani w domu, już tym bardziej w kuchni... A ja z wielkim utęsknieniem czekałam, aż ta zła passa minie. Postawiłam na piernik z
Zobacz więcej
Domowa, tradycyjna i pełna aromatu. Kandyzowana skórka pomarańczowa jest nie odłącznym składnikiem pierników, serników, keksów czy mazurków. Ten pełen aromatu dodatek tworzy niezwykle słodkie
Zobacz więcej
Święta, Święta i po Świętach. Mam nadzieję, że ten czas upłynął Wam w miłej rodzinnej atmosferze. Że chociaż trochę wyhamowaliście w tym codziennym pędzie. Mieliście więcej czau na rozmowy z bliskimi.
Zobacz więcej
Jesień ma to do siebie, że oprócz zimna i pluchy przenosi nas w bardziej nasycone zapachy i smaki. Aromat kawy pięści kardamon, plastry imbiru swobodnie pływają w herbacie, indyjskie przyprawy
Zobacz więcej