pieróg biłgorajski

Pochodzę z Lubelszczyzny, dlatego podzielę się z Wami tym razem regionalnym przepisem na słono, a mianowicie "Pierogiem Biłgorajskim". Tak naprawdę zetknęłam się z nim przypadkiem po raz pierwszy Zobacz więcej
P&S
P&S Obserwuj blogaObserwujesz bloga
PS. Gotujemy
Krupiak (pieróg biłgorajski)

Krupiak (pieróg biłgorajski) 763

0
No i wreszcie chwilowa przerwa od sesyjnego maratonu - czeka mnie jeszcze tylko jeden piątkowy egzamin i miejmy nadzieję że kolejny semestr będzie za mną.Wykorzystująctą krótką przerwę przedstawiam Zobacz więcej
z letniskowych ognisk Babci Ani, uczłowieczyły opowieści Taty o zapachu pieroga biłgorajskiego pieczonego przez jego Babcię Niusię. Zupełnie niezależnie, niemal każde lato dzieciństwa P. wiło się Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
To co kocham
Pieróg biłgorajski

Pieróg biłgorajski 2450

0
nieudane wytrawne ciasto.Musiałam dojrzeć do tego specyficznegosmaku.Pieróg smakuje na zimno zamiast chleba, z masłem i wędliną lub kwaśną śmietaną. Odgrzany w plastrach na maśle idealnie pasuje do Zobacz więcej
Ciasto 2 szklanki mąki pszennej (280 g) 150 g masła 14 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki śmietany 1/2 łyżki cukru 1/4 łyżki soli Farsz 450 g obranych ziemniaków -ugotować ok. 1- 1.5 szklanki śmietany Zobacz więcej
Składniki: 1/2 kg obranych ziemniaków 250 g białego sera 2 woreczki (200g) kaszy gryczanej (u mnie biała) 2 cebule olej sól, pieprz, mięta, jajko do posmarowania Wykonanie: Ziemniaki i kaszę gotujemy. Zobacz więcej
500 g ugotowanych ziemniaków 400 ml wody z gotowania ziemniaków 250g ugotowanej kaszy gryczanej pół szkl kaszy gryczanej suchej 3 jajka 1 op Ricotty 150 ml śmietany 12% sól pieprz Ziemniaki na gorąco Zobacz więcej
Witam Serdecznie Dawno nie robiłam pieroga z kaszą gryczaną , kiedyś go robiłam z topioną słoninką no ale niestety obecnie trzeba bardziej dbać o zdrowie :) więc teraz to tylko troszkę masełka dodaję Zobacz więcej
Wygrana w konkursie kulinarnym organizowanym przez Tygodnik Zamojski i Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Krasnymstawie. Konkursowe zadanie polegało na zaproponowaniu przepisów na dania z Zobacz więcej
) na scenie nikogo już nie było. Trochę się zawiodłam, ale mam nadzieje, że po prostu skończyło się wcześniej, a nie jak to bywa, nie odbyło się wcale. Cenowo zupełnie inaczej niż w Sułowie: ciastka, Zobacz więcej
, widzieliśmy uroczyska gdzie jeno czarci furgają, jechaliśmy brekiem ciągnionym przez parę dobranych koników polskich, jedliśmy biłgorajskie przysmaki, które grumko opisuje, czyli pierogi nadziewane Zobacz więcej
Pieróg biłgorajski to potrawa regionalna Lubelszczyzny. W 2005 roku potrawa ta została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych tego regionu. Można go jeść z masłem, z mlekiem, ketchupem , z sosem z Zobacz więcej
tapenda
tapenda Obserwuj blogaObserwujesz bloga
TAPENDA
"łysy" w papilotkach ;)

"łysy" w papilotkach ;) 160

0
Piróg biłgorajski to regionalny przysmak Lubelszczyzny. Piroga - „krupniaka” pierwszy raz jadłam kilkanaście lat temu i zachwyciłam się oryginalnym połączeniem ugotowanych ziemniaków, twarogu oraz - Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj blogaObserwujesz bloga
smakujmy.pl
Piróg biłgorajski

Piróg biłgorajski 865

1
Piróg biłgorajski wyglądem przypomina pasztet, na zewnątrz zapieczona powłoka a w przekroju można wyróżnić drobne cząstki jego składników, które tworzą zespoloną masę. Pieróg biłgorajski wypieka się w Zobacz więcej
Tym którym już się przejadły, śląskie żurki i kluski, pierogi biłgorajskie oraz inne dania regionalne polecam ten przepis. Danie jest bardzo mało znane a naprawdę pyszne, przy tym proste i pożywne. Zobacz więcej
„Zasmakuj w tradycji” to projekt tworzony przez LGD „Kraina wokół Lublina”, LGD „Ziemia Biłgorajska”, LGD Ziemi Kraśnickiej. Celem projektu jest poznanie kultury, tradycji oraz regionalnych potraw Zobacz więcej
mojprzepisna.pl | Piróg biłgorajski Jako że, jestem rodowitą Lublinianką, nie mogłam darować sobie zrobienia tradycyjnego lubelskiego przysmaku – Pirogu biłgorajskiego (inaczej Pierogu). Piróg składa Zobacz więcej
Tym którym już się przejadły, śląskie żurki i kluski, pierogi biłgorajskie oraz inne dania regionalne polecam ten przepis. Danie jest bardzo mało znane a naprawdę pyszne, przy tym proste i pożywne. Zobacz więcej
W ten weekend w Janowie Lubelskim odbędzie się coroczne święto kaszy "Gryczaki". Będzie dużo regionalnych potraw z kaszy. Oprócz pieroga biłgorajskiego i gryczanego pieróg jaglany to jedna ze Zobacz więcej
Farsze z ziemniaków i kaszy gryczanej to według moich obserwacji tradycja wschodniej polski. W barze mlecznym w Gorlicach sprzedają pierogi po lwowsku z ostrym farszem z ziemniaków. W bacówce nad Zobacz więcej