pieróg biłgorajski

Goszka
Goszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
To co kocham
Pieróg biłgorajski

Pieróg biłgorajski 3037

Książka kucharska - Jarski zakątek wtorek, 22 stycznia 2013 13:13 Jest to tradycyjny wypiek z okolic Biłgoraja zwany też krupniakiem czy pirogiem, wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Coś pomiędzy Zobacz więcej
Pochodzę z Lubelszczyzny, dlatego podzielę się z Wami tym razem regionalnym przepisem na słono, a mianowicie "Pierogiem Biłgorajskim". Tak naprawdę zetknęłam się z nim przypadkiem po raz pierwszy Zobacz więcej
Pieróg biłgorajski to potrawa regionalna Lubelszczyzny. W 2005 roku potrawa ta została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych tego regionu. Można go jeść z masłem, z mlekiem, ketchupem , z sosem z Zobacz więcej
Witam Serdecznie Dawno nie robiłam pieroga z kaszą gryczaną , kiedyś go robiłam z topioną słoninką no ale niestety obecnie trzeba bardziej dbać o zdrowie :) więc teraz to tylko troszkę masełka dodaję Zobacz więcej
P&S
P&S Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PS. Gotujemy
Krupiak (pieróg biłgorajski)

Krupiak (pieróg biłgorajski) 1556

No i wreszcie chwilowa przerwa od sesyjnego maratonu - czeka mnie jeszcze tylko jeden piątkowy egzamin i miejmy nadzieję że kolejny semestr będzie za mną.Wykorzystująctą krótką przerwę przedstawiam Zobacz więcej
Nagromadzam wspomnienia, nawarstwiam opowieści, prześwituję w niektórych. Przygryzam źdźbła trawy na przemian z wargami. Każdy z lasów ma inną historię, bijące źródło. Słucham uważnie. Zobacz więcej
mattsinspiration
mattsinspiration Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Matt's Inspiration
Pieróg biłgorajski

Pieróg biłgorajski 763

Ciasto 2 szklanki mąki pszennej (280 g) 150 g masła 14 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki śmietany 1/2 łyżki cukru 1/4 łyżki soli Farsz 450 g obranych ziemniaków -ugotować ok. 1- 1.5 szklanki śmietany Zobacz więcej
Basia
Basia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Życie w apetycie
PIRÓG BIŁGORAJSKI

PIRÓG BIŁGORAJSKI 1834

Prawdziwy przysmak z Lubelszczyzny, czyli nadzienie ziemniaczano-serowo-gryczane zapieczone pod drożdżowym ciastem Dawniej nazywany krupniakiem :-) Niezwykle popularny i codzienny pieróg, dostępny w Zobacz więcej
500 g ugotowanych ziemniaków 400 ml wody z gotowania ziemniaków 250g ugotowanej kaszy gryczanej pół szkl kaszy gryczanej suchej 3 jajka 1 op Ricotty 150 ml śmietany 12% sól pieprz Ziemniaki na gorąco Zobacz więcej
Składniki: 1/2 kg obranych ziemniaków 250 g białego sera 2 woreczki (200g) kaszy gryczanej (u mnie biała) 2 cebule olej sól, pieprz, mięta, jajko do posmarowania Wykonanie: Ziemniaki i kaszę gotujemy. Zobacz więcej
lidia
lidia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki, zapachy
Piróg biłgorajski

Piróg biłgorajski 1741

Zeszłoroczną majówkę spędziłam odkrywając wschód Polski - Roztocze. Zamość okazał się być piękny tak jak się spodziewałam, przyroda Roztoczańskiego Parku Narodowego też była piękna jak się Zobacz więcej
Okiem Liska
Okiem Liska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anioły w kuchni
Piróg biłgorajski

Piróg biłgorajski 1548

Przy okazji Świąt sięgamy do korzeni i z sentymentem wspominamy dom rodzinny i potrawy z dzieciństwa. Dziś tradycyjne danie z mojego rodzinnego, ukochanego Roztocza. Piróg biłgorajski, zwany Zobacz więcej
mariegotuje
mariegotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Marie Gotuje
PIEROGI SYBERYJSKIE

PIEROGI SYBERYJSKIE 62

CIASTO: 400 g mąki pół łyżeczki soli 2 jajka FARSZ: 2 cebule 50 g boczku 10 g masła 300 g mięsa mielonego (najlepiej mieszane) sól, pieprz pęczek koperku 200 g gęstej śmietany PRZYGOTOWANIE: Z mąki, Zobacz więcej
smakikuchenne
smakikuchenne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
O kuchni z uczuciem
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie 8

Pierogi ruskie są chyba najbardziej popularne i najbardziej lubiane przez moją rodzinkę. Robię zawsze z podwójnej porcji i bardzo szybko znikają. Najbardziej lubię podsmażone na maśle z przyrumienioną Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakujmy.pl
Piróg biłgorajski

Piróg biłgorajski 1248

Piróg biłgorajski wyglądem przypomina pasztet, na zewnątrz zapieczona powłoka a w przekroju można wyróżnić drobne cząstki jego składników, które tworzą zespoloną masę. Pieróg biłgorajski wypieka się w Zobacz więcej
mojprzepisna.pl | Piróg biłgorajski Jako że, jestem rodowitą Lublinianką, nie mogłam darować sobie zrobienia tradycyjnego lubelskiego przysmaku – Pirogu biłgorajskiego (inaczej Pierogu). Piróg składa Zobacz więcej
chlebanaszego
chlebanaszego Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
chleba naszego
Pierogi

Pierogi 690

Pierogi :) znany temat, który można powtarzać bez końca, bo wszyscy lubią :) Tym razem pierogi paprykowe, z mieloną kiełbasą, drożdżowe, pieczone i gotowane :) Mąkę 1 kg przesiewamy, dosypujemy łyżkę Zobacz więcej
Dziś Ja Gotuje
Dziś Ja Gotuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dziś ja gotuje
PIEROGI RUSKIE

PIEROGI RUSKIE 1162

CIASTO: - 1 kg mąki - szczypta soli - 1 jajko - ciepła woda ok. 350-400ml wody ( ile przyjmie) Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, Zobacz więcej
Okiem Liska
Okiem Liska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Anioły w kuchni
Piróg biłgorajski

Piróg biłgorajski 690

Zakochałam się...mam związek z Pirogiem biłgorajskim. To mój pierwszy raz i chyba udany:)))) Po moje mini ucieczce do Zamościa i delektowaniu się tam codziennie tym daniem postanowiłam sama zrobić. To Zobacz więcej
Sanchez
Sanchez Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Sancheza
Piróg (prawie) biłgorajski

Piróg (prawie) biłgorajski 627

Właśnie tak miał kiedyś wyglądać mój blog - stare przepisy, smaki dzieciństwa. No, ale nie wyszło. Mam nadzieję, że kiedyś znajdę czas na spisanie większej ilości takich smakołyków. Piroga nie jadłam Zobacz więcej