Przepis na pieróg biłgorajski

P&S
P&S Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
PS. Gotujemy
Krupiak (pieróg biłgorajski)

Krupiak (pieróg biłgorajski) 1757

No i wreszcie chwilowa przerwa od sesyjnego maratonu - czeka mnie jeszcze tylko jeden piątkowy egzamin i miejmy nadzieję że kolejny semestr będzie za mną.Wykorzystująctą krótką przerwę przedstawiam Zobacz więcej
Pieróg biłgorajski Składniki: Ziemniaki – 1kg Kasza gryczana – 200g Twaróg – 300g Jajka – 3 białka + 1 żółtko Cebula – 1 mała Olej rzepakowy – 4 łyżki Sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kminek mielony Zobacz więcej
obżarciuch
obżarciuch Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Obżarciuch
Piróg biłgorajski

Piróg biłgorajski 244

Tradycyjne danie w regionie biłgorajskim, przygotowywane na bazie ziemniaków, kaszy gryczanej, sera białego, jajek i śmietany. Piróg biłgorajski znakomicie smakuje zarówno na zimno na przykład z Zobacz więcej
Mąż wgryzł się w kształtną porcyjkę upieczonego przeze mnie piroga biłgorajskiego, piroga tak kształtnego, tak równiuśkiego i tak pysznego, że cała chodziłam z poczucia dumy. Pierwszy raz piekłam, a Zobacz więcej
Pieróg biłgorajski w 2005 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych charakterystycznych dla lubelszczyzny. Dawniej przyrządzany był głównie przy okazji świąt i ważniejszych uroczystości. Zobacz więcej
Nagromadzam wspomnienia, nawarstwiam opowieści, prześwituję w niektórych. Przygryzam źdźbła trawy na przemian z wargami. Każdy z lasów ma inną historię, bijące źródło. Słucham uważnie. Zobacz więcej
lidia
lidia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaki, zapachy
Piróg biłgorajski

Piróg biłgorajski 1792

Zeszłoroczną majówkę spędziłam odkrywając wschód Polski - Roztocze. Zamość okazał się być piękny tak jak się spodziewałam, przyroda Roztoczańskiego Parku Narodowego też była piękna jak się Zobacz więcej
Farsze z ziemniaków i kaszy gryczanej to według moich obserwacji tradycja wschodniej polski. W barze mlecznym w Gorlicach sprzedają pierogi po lwowsku z ostrym farszem z ziemniaków. W bacówce nad Zobacz więcej
500 g ugotowanych ziemniaków 400 ml wody z gotowania ziemniaków 250g ugotowanej kaszy gryczanej pół szkl kaszy gryczanej suchej 3 jajka 1 op Ricotty 150 ml śmietany 12% sól pieprz Ziemniaki na gorąco Zobacz więcej
Goszka
Goszka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
To co kocham
Pieróg biłgorajski

Pieróg biłgorajski 3179

Książka kucharska - Jarski zakątek wtorek, 22 stycznia 2013 13:13 Jest to tradycyjny wypiek z okolic Biłgoraja zwany też krupniakiem czy pirogiem, wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych. Coś pomiędzy Zobacz więcej
Basia
Basia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Życie w apetycie
PIRÓG BIŁGORAJSKI

PIRÓG BIŁGORAJSKI 1949

Prawdziwy przysmak z Lubelszczyzny, czyli nadzienie ziemniaczano-serowo-gryczane zapieczone pod drożdżowym ciastem Dawniej nazywany krupniakiem :-) Niezwykle popularny i codzienny pieróg, dostępny w Zobacz więcej
Witam Serdecznie Dawno nie robiłam pieroga z kaszą gryczaną , kiedyś go robiłam z topioną słoninką no ale niestety obecnie trzeba bardziej dbać o zdrowie :) więc teraz to tylko troszkę masełka dodaję Zobacz więcej
Pieróg biłgorajski to potrawa regionalna Lubelszczyzny. W 2005 roku potrawa ta została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych tego regionu. Można go jeść z masłem, z mlekiem, ketchupem , z sosem z Zobacz więcej
Składniki: 1/2 kg obranych ziemniaków 250 g białego sera 2 woreczki (200g) kaszy gryczanej (u mnie biała) 2 cebule olej sól, pieprz, mięta, jajko do posmarowania Wykonanie: Ziemniaki i kaszę gotujemy. Zobacz więcej
mojprzepisna.pl | Piróg biłgorajski Jako że, jestem rodowitą Lublinianką, nie mogłam darować sobie zrobienia tradycyjnego lubelskiego przysmaku – Pirogu biłgorajskiego (inaczej Pierogu). Piróg składa Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakujmy.pl
Piróg biłgorajski

Piróg biłgorajski 1356

Piróg biłgorajski wyglądem przypomina pasztet, na zewnątrz zapieczona powłoka a w przekroju można wyróżnić drobne cząstki jego składników, które tworzą zespoloną masę. Pieróg biłgorajski wypieka się w Zobacz więcej
mattsinspiration
mattsinspiration Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Matt's Inspiration
Pieróg biłgorajski

Pieróg biłgorajski 794

Ciasto 2 szklanki mąki pszennej (280 g) 150 g masła 14 g świeżych drożdży 1 jajko 2 łyżki śmietany 1/2 łyżki cukru 1/4 łyżki soli Farsz 450 g obranych ziemniaków -ugotować ok. 1- 1.5 szklanki śmietany Zobacz więcej
Pochodzę z Lubelszczyzny, dlatego podzielę się z Wami tym razem regionalnym przepisem na słono, a mianowicie "Pierogiem Biłgorajskim". Tak naprawdę zetknęłam się z nim przypadkiem po raz pierwszy Zobacz więcej