Przepis na pierogi

chlebanaszego
chlebanaszego Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
chleba naszego
Pierogi

Pierogi 791

Pierogi :) znany temat, który można powtarzać bez końca, bo wszyscy lubią :) Tym razem pierogi paprykowe, z mieloną kiełbasą, drożdżowe, pieczone i gotowane :) Mąkę 1 kg przesiewamy, dosypujemy łyżkę Zobacz więcej
aannggeellaa89
aannggeellaa89 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
mydishesandsweets
Pierogi

Pierogi 762

Składniki: Ciasto: 25 szt około 500g mąki pszennej sól 1 szkl ciepłej wody (max temp wody, jaką będzie można wyrobić ręcznie ciasto) 1 jajko 2 łyżki oleju I Farsz : ruskie „delux” (ulepszona wersja Zobacz więcej
dogsonx
dogsonx Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Ciastowo
Pierogi

Pierogi 1595

Pierogi Ok, co prawda nie pieczone, ale na słodko :) Już kiedyś były pierożki, ale tu mam dla Was super przepis, który podała mi teściowa, jest to przepis nic, tylko 3 składniki i koniec kropka :) Zobacz więcej
lusiem
lusiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
obiadkiideserki
Pierogi

Pierogi 4079

Uwielbiam pierogi. Pewnie wiele z was również, tylko bardzo dużo osób przeraża sama myśl o ich robieniu. No cóż, mnie praca w kuchni nie sprawia większego problemu więc jakoś daję radę. Może dlatego, Zobacz więcej
favoritecupoftea
favoritecupoftea Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
favoritecupoftea
Pierogi

Pierogi 1036

How to Make Traditional Polish Pierogi Pierogi are probably the most popular Polish dish. Traditionally, these famous dumplings are filled with a mix of potatoes, farmer's cheese and onion. First of Zobacz więcej
a.piziurny
a.piziurny Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
kaprys @laady_a
pierogi

pierogi 2280

Razowe pierogi ze szpinakiem, serem feta i pieczarkami Ciasto : 160g mąki razowej około 105g letniej wody 1 łyżeczka siemię lnianego -Mąkę, siemię lniane i wodę mieszamy razem -Do uzyskania takiej Zobacz więcej
renata00
renata00 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj razem ze mną !
Pierogi

Pierogi 589

Pierogi z kapusta +kasza gryczana z grzybami. Składniki -Kasza gryczana z grzybami firmy Sys 1 opakowanie -kapusta kwaszona 30 dag. -sól i pieprz do smaku Kasze gryczana z grzybami, ugotować według Zobacz więcej
czyprakantoni
czyprakantoni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotowanie na gazie
Pierogi

Pierogi 2811

Miękki pierogu,Ty w kuchni mej bogu!Jak cenić cię trzeba,By prosto do niebaPo smaku nirwanie się wznieść!Ach, jeść cię bym chciał, jeść i jeść! Takpierogi opiewałwieszcz. Laureat siedmiuset piętnastu Zobacz więcej
Dorota Smakuje
Dorota Smakuje Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Dorota Smakuje
Pierogi - przepisy

Pierogi - przepisy 768

Pierogi - przepisy Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Mięso na święta - przepisy Pierogi - przepisy Najlepsze ciasto na pierogi NA SŁONO Pierogi z kapustą i grzybami Uszka Zobacz więcej
Arachne
Arachne Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Arachne's kitchen
Pierogi!

Pierogi! 1006

Dziś typowo świąteczny post czyli pierogi! Być może trochę już późno na ten przepis, ale wybłaganie mamy o dokładną recepturę graniczyło z cudem. Na wszelkie pytanie dotyczące proporcji odpowiadała Zobacz więcej
MonikaMariolka
MonikaMariolka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Monia Gotuje
Pierogi

Pierogi 2692

Pierogi z mięsem Jakiś czas temu poprosiłam moja kochaną teściowa czy nauczy mnie robić pierogi, i tak od słowa do słowa zabrałyśmy się za nie własnie dziś. Robiłyśmy je w sumie trzy godziny i się Zobacz więcej
BędziePrzepysznie
BędziePrzepysznie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Będzie Przepysznie
Pierogi

Pierogi 821

Jako pierwsze na kolanach lądują smażone na głębokim oleju chrupkie pierogi z mięsem. A żeby nie było nudno całość została przybrana ogrodem z tartego selera i marchewki, sałaty, pomidora i oliwek. Zobacz więcej
Karolah
Karolah Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Strawberry Swing
Pierogi z bobem

Pierogi z bobem 1186

Nie jestem "smakową" tradycjonalistką - lubię połączenia dziwne, chociaż czasem schematy wdrukowane w mojej głowie, mocno walczą przed nowinkami. Dlatego, jak usłyszałam o pierogach z bobem, w Zobacz więcej
Tomek Lach
Tomek Lach Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Zajadam.pl
Pierogi ze szpinakiem

Pierogi ze szpinakiem 1747

Pierogów ze szpinakiem próbowałam niejednokrotnie w różnych restauracjach serwujących pierogi. Zazwyczaj pierogi te miały bardzo dobry farsz. Tym razem postawiłam na domową wersję takich pierożków. Zobacz więcej
Hanik
Hanik Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Hanik gotuje!
Pierogi

Pierogi 2477

Kiedy byłam nastolatką mama próbowała mnie przekonać do nauki robienia pierogów, niestety siedział we mnie wielki leń i za nic w świecie nie chciałam się tego uczyć "bo po co? przecież pierogów lepić Zobacz więcej
wracaj
wracaj Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Spotkajmy się w kuchni!
Pierogi

Pierogi 1133

spotkajmy się w kuchni: Pierogi spotkajmy się w kuchni niedziela, 19 sierpnia 2012 Pierogi Ostatnio dochodzę do wyjątkowej wprawy w lepieniu pierogów i chciałam się podzielić przepisem na ciasto oraz Zobacz więcej
Kulinarne Zmagania
Kulinarne Zmagania Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarne zmagania
Pierogi

Pierogi 891

Dzisiaj pierogowy post. Rano zrobiłam zapasy do zamrażarki i ulepiłam 90 pierogów :) Tak, więc lodówka uzupełniona! Ja jestem miłośniczką pierogów, pierwsze pamiętam u mamy i babci. Babci kojarzą mi Zobacz więcej
Dusia
Dusia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kluskowopl
Pierogi :)

Pierogi :) 2303

Za dodanie przepisu na pierogi zabierałam się już dłuuugo, w sumie pierwszy raz miały się pojawić przed wigilią, ale jakoś zabrakło mi wtedy weny. Tym sposobem pierogi czekały sobie 2 miesiące na Zobacz więcej
Kuchnia Ilony
Kuchnia Ilony Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Ilony
Pierogi

Pierogi 3224

Wczoraj w nocy wyszło z mojej kuchni ok 150 pierogów... ufff - wcześniej to nie problem "machnąć" kilka pierożków w jeden wieczór, teraz siedziałam w kuchni pół dnia i padłam, ale warto. Uwielbiam te Zobacz więcej
ZeSmakiem
ZeSmakiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ZE SMAKIEM
PIEROGI

PIEROGI 5900

Trochę historii o pierogach.... "Powszechnie panuje przekonanie – zarówno wśród Polaków, jak i cudzoziemców, że pierogi to typowe danie kuchni staropolskiej. Nic bardziej mylnego. Przypuszczalnie Zobacz więcej

Pierogi należą do jednych z najbardziej popularnych i lubianych polskich dań. Składają się z cienkiego i elastycznego ciasta, które można wykonać na bazie dowolnej mąki, przy czym najczęściej jest to mąka pszenna. Kolejnym ważnym składnikiem pierogów jest farsz. Może to być zarówno farsz słodki (np. owocowy), jak i wytrawny (np. mięsny, serowy, warzywny). Pierogi mogą przyjmować dowolne kształty (stożka, sakiewki, półokręgu). Można je gotować w wodzie lub na parze, smażyć, piec, a nawet grillować. Mimo że ojczyzną pierogów są Chiny, są one uważane za typowo polską potrawę. Oprócz tradycyjnych pierogów popularne są u nas również mini pierożki, tzw. uszka lub kołduny, które podawane są jako dodatek do barszczu czerwonego. Istnieją w Polsce także restauracje, które specjalizują się wyłącznie w serwowaniu pierogów, tzw. pierogarnie, które cieszą się ogromnym uznaniem również wśród zagranicznych turystów, którzy są skłonni do wypróbowania lokalnej kuchni.

Przepis na klasyczne ciasto pierogowe jest banalnie prosty w wykonaniu. Jedyne czego potrzebujemy to: mąka, żółtko, olej, sól i gorąca woda. W przesianej mące należy zrobić wgłębienie, do którego dodajemy pozostałe składniki, a następnie zagniatamy ciasto. Powinno wyjść elastyczne i gładkie. Gotowe ciasto na pierogi dobrze jest przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie ciasto należy rozwałkować. Im cieniej, tym pierożki będą delikatniejsze. Za pomocą szklanki lub specjalnej wycinaczki do pierogów, wykrawamy okręgi. Na środek każdego koła nakładamy dowolny farsz i zlepiamy brzegi. Należy je dobrze docisnąć, np. za pomocą widelca, aby w trakcie gotowania nasze pierogi się nie rozleciały. Kolejnym ważnym elementem pierogów obok ciasta jest farsz. Najbardziej popularne są farsze wytrawne, np. mięsne. Do ich przygotowania można wykorzystać mięso oraz warzywa z rosołu, które wraz z cebulą należy dokładnie zmielić w maszynce. Jeżeli farsz wyjdzie zbyt gęsty, można dodać do niego odrobinę wywaru. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie mieszamy z jajkiem. Gotowe. Obok pierogów z mięsem dużym uznaniem cieszą się u nas pierogi ruskie. Ich nadzienie stanowią ugotowane ziemniaki, tłusty twaróg, cebula i ewentualnie drobno pokrojona słonina. Ziemniaki należy przepuścić przez praskę, a twaróg zmielić lub zmiksować na gładką masę. Słoninę podsmażamy na patelni, a gdy puści trochę tłuszczu, dodajemy do niej posiekaną cebulkę. Całość smażymy do momentu, aż słonina zmieni się w skwarki, a cebula stanie się szklista. Wszystkie składniki na farsz pierogów ruskich należy dokładnie ze sobą wymieszać na jednolitą masę. Takie pierożki doskonale smakują okraszone skwarkami oraz podane z dodatkiem kefiru lub maślani. Jeżeli chcemy przyrządzić pierogi ruskie w wersji wegetariańskiej, rezygnujemy po prostu z dodatku w postaci słoniny. Taka wersja jest równie smaczna co klasyczna. Innym ciekawym wytrawnym farszem jest farsz ze szpinaku i sera feta. Na patelni z odrobiną oliwy należy podsmażyć czosnek, a następnie dodać liście szpinaku. Całość smażymy do momentu, aż szpinak puści soki i zwiędnie. Następnie dodajemy pokruszony ser feta. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zamiast fety możemy użyć także sera żółtego startego na tarce lub sera ricotta. Wszystkie rodzaje pierogów świetnie smakują zarówno gotowane w osolonej wodzie, jak i odgrzane na patelni z odrobiną masła. Możemy je także zapiec w piekarniku.

Pierogi doskonale smakują także w wersji na słodko, np. z owocami. Najlepsze są oczywiście owoce świeże, sezonowe, jak np. truskawki, jagody, maliny czy wiśnie. Wystarczy posypać je cukrem, lekko oprószyć mąką i farsz gotowy. Pierożki owocowe najlepiej smakują polane jogurtem lub słodką śmietanką, ewentualnie musem owocowym. Takie danie jest szczególnie uwielbiane przez dzieci, ale również wśród dorosłych nie brakuje amatorów na słodkie pierogi. Szczególnie chętnie sięgamy po nie latem, ponieważ są lekkie i delikatne. Możemy je gotować w osolonej wodzie lub zapiekać w piekarniku. W każdej z tych wersji pierogi z owocami smakują wyśmienicie.