Barszcz czerwony czysty to zupa z buraków, którą można podać z pierogami albo na wigilijny stół. Taki barszczyk czysty można również zaserwować do krokietów mięsnych albo krokietów z kapustą i
Zobacz więcej
Każdy ma swój sprawdzony przepis na pierogi po mamie, babci i nic nowego tu nie napiszę, bo takich przepisów się nie zmienia. A to moja wersja, a właściwie wersja wspólna koleżeńska. Spotkałyśmysię z
Zobacz więcej
Wytrawne pieczone pierogi Składniki: ( Na ok.20 sztuk średniej wielkości pierogów) Ciasto: 300g. mąki pszennej 5 łyżek oleju 1 łyżeczka soli i pieprzu 1 łyżka suszonej bazylii Zaczyn: 1/2 szklanki
Zobacz więcej
Wczoraj na blogu zamieściłam babciną recepturę na domowy zakwas buraczany. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na czerwony barszcz wykonany na naturalnym zakwasie.W mojej rodzinienajlepszy barszczyk
Zobacz więcej
SKŁADNIKI: - 2 litry wody, - 300ml zakwasu buraczanego, - 800g buraków ćwikłowych, - 800g ryby (dorsz - inna ryba), - 20g suszonych grzybów (dałam koźlaki, to mogą być prawdziwki/borowiki/w sprzedaży
Zobacz więcej
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu... Pyszne na ciepło i na zimno.Idealne do barszczu czerwonego. Z nadzieniem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych. Oprószone aromatycznym
Zobacz więcej
Buraków nie sieją... sami się rodzą! Zbliża się wigilia i to wielkimi krokami... Tydzień temu na chandrę wybrałam się na zakupy. W końcu najstarsi pradziadowie wiedzą, że najlepszym lekarstwem na
Zobacz więcej
Czerwony postny barszcz to kolejny klasyk wigilijnej wieczerzy. U nas w domu pojawia się obok zupy grzybowej z łazankami. Z reguły podaję go z pasztecikami z pieczarkami lub z pierogami z kapustą i
Zobacz więcej
Nie bardzo lubię pisać przepisy na zupy ponieważ zwykłam robić je na oko. Pisanie bloga mobilizuje mnie jednak do bardziej uważnego odmierzania składników. Dzisiejsze danie tylko w wersji bez wywaru
Zobacz więcej
PIEROGI CHŁOPSKIE Z ZIEMNIAKAMI I KIEŁBASĄ DO BARSZCZU Pierogi chłopskie z ziemniakami i kiełbasą to tradycyjne, rdzenne danie pochodzące z kuchni podkarpackiej. Przepis na te domowe pierogi znają
Zobacz więcej
Leniwe pierogi mar 7, 2012 Leniwe pierogi przywodzą mi na myśl moje czasy studenckie, które spędziłam w Poznaniu. Kiedy wracałam na weekendy do domu mama zawsze zadawała magiczne pytanie: „…a co ci
Zobacz więcej
Jako dziecko nie lubiłam barszczu, a uszek z grzybami nie wolno było mi jeść. Potem jadłam tylko uszka... Czerwony barszcz polubiłam mając chyba 20 lat... i mogłam zjeść tylko ten który przyrządzał
Zobacz więcej
Pierogi z grzybami to jedna znajpopularniejszych wigilijnych potraw. Sąpodawane jako osobne danie, ale też jako dodatek do barszczu. To jest coś, na co czekam przez cały rok :) W domu moich rodziców
Zobacz więcej
Jako dziecko nie lubiłam barszczu, a uszek z grzybami nie wolno było mi jeść. Potem jadłam tylko uszka... Czerwony barszcz polubiłam mając chyba 20 lat... i mogłam zjeść tylko ten który przyrządzał
Zobacz więcej
Barszcz z uszkami to jedno z moich ulubionych wigilijnych dań. Zwykle w rodzinie to ja zawsze zjadałam najwięcej uszek i praktycznie co roku czekałam głównie na nie. Dobry barszczyk i smaczne uszka to
Zobacz więcej
Pierogi ruskie - danie proste (możliwe, że według niektórych wręcz prostackie). Co w nich niezwykłego? Chyba niewiele, ale właśnie ta prostota jest w nich najważniejsza. Ich przygotowanie jest
Zobacz więcej
Wigilia, świąteczny czas, świąteczny, postny barszcz. W naszym domu podawany zawsze do pasztecików, uszek lub pierogów, a najczęściej do wszystkich powyżej :) Składniki na około 3 litry barszczu: 100
Zobacz więcej
This time of the year is very busy for everyone. Preparation for this special meal can take up a lot of time. But it is so worth it!!! I usually make my pierogi a few days in advance and freeze them.
Zobacz więcej
Barszcz wigilijny - przepis Klasyczny. Chyba żadna wigilia nie odbywa się bez udziału czerwonego barszczu (chyba, że zastępuje go zupa rybna). U nas jest tradycyjnie - bez barszczu ani rusz!
Zobacz więcej
Miałam wielką ochotę na pierogi, takie domowej roboty. Zastanawiałam się co zrobić do nich, no i wpadłam na pomysł, że barszcz będzie dobrym rozwiązaniem. składniki barszczu: pęczek włoszczyzny 3-4
Zobacz więcej