pierogi gruzińskie

Dziś, wyjątkowo, wpis nie będzie mój ;) WOŚP łączy ludzi - z pomysłodawcą akcji karmimy się od czasu do czasu. Więc gdy wczoraj wieczorem dostałam zaproszenie na gruzińskie pierogi, które je się Zobacz więcej
Ciąg dalszy przepisów kuchni gruzińskiej - Chaczapuri - danie mnie nieodparcie przywodzące na myśl nasze pierogi, tyle że przyrządzona z innego, bardziej puszystego ciasta i pieczone w piekarniku. Zobacz więcej
Gruzińskie pierogi – Chinkali z mięsem | magiczny składnik Polub magię na FB Kontakt tomekczajkowski(at)hotmail.com magiczny składnik na fb Partnerzy Gruzińskie pierogi – Chinkali z mięsem Wyobraź Zobacz więcej
Wyjazd zbliża się wielkimi krokami, więc czas porobić zapasy! Pierogi na studiach to jedna z lepszych rzeczy, smak domu mam w niecałe 10 minut :) Zawsze kiedy robimy porcję pierogów na obiad, drugie Zobacz więcej
wykrawamy kółka mniej więcej o średnicy 15 cm składniki do farszu łączymy bez bulionu, który dodajemy stopniowo aż uzyskamy konsystencje "papki" pierogi formujemy w plisy na kształt sakiewki gotujemy Zobacz więcej
Odkąd zobaczyłam Magdę Gessler jedzącą chinkali w ostatnim odcinku Kuchennych Rewolucji i poczułam, że moje ślinianki szaleją, doszłam do wniosku, że po prostu muszę spróbować tych pierogów. I, Zobacz więcej
Ze swojej podróży do Gruzji przywiozłem wiele rewelacyjnych wspomnień. Dużą ich część zajmuje gruzińska kuchnia – wyjątkowa, bardzo odmienna o naszej, ale opierająca się głównie na prostych i znanych Zobacz więcej
Kolejne warsztaty kulinarne dla członków Stowarzyszenia Celiakii za nami. Zrobiliśmy kruche babeczki z lemon curdem, pizze gruzińską, pierogi z owocami, ruskie i ze szpinakiem, pasztet z cieciorki, Zobacz więcej
Karolaa
Karolaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
I love cooking
Sakiewki z mięsem

Sakiewki z mięsem 347

0
1 szklanka ciepłej wody sól Zagnieść elastyczne ciasto, rozwałkować (ale niekoniecznie cienko jak na pierogi). 600g mięsa mielonego drobiowego (u mnie z rosołu) 1 papryka czerwona 2 cebule 1 jajko Zobacz więcej
W Nepalu dwie najbardziej popularne potrawy to: dal-bhat (ryż z soczewicą) oraz momo: czyli ... pierogi! Jak wyglądają nepalskie pierogi? Właściwie różnią się nadzieniem i sposobem podania. Bo już na Zobacz więcej
wodę i sól zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy łyżkę oleju ciasto jest elastyczne i odchodzi od rąk. Wałkujemy ciasto i wykrawamy kółka najlepiej szklaneczką do whisky wychodzi 30 szt. pierogów Zobacz więcej
placek z serem) i nasze polskie pierogi wigierskie z jagodami całkiem podbiły moje serce :) Było pysznie, kto nie był, niech żałuje! I koniecznie nadrobi w przyszłym roku, ja za rok na pewno znowu Zobacz więcej
mnie przebojem okazały się karaimskie kybyny (duże pieczone pierogi) dostępne w trzech wariantach: z jagnięciną, kurczakiem oraz kapustą. Sprzedawane są na stoisku będącym jednocześnie reklamą Zobacz więcej
Cynowa
Cynowa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Cynowa Łyżeczka
lista wymarzonych

lista wymarzonych 284

0
co z jeziora - Deser z jadalnym złotem, srebrem i truflami - Puszyste naleśniki ze syropem klonowym podane do łóżka - Gruzińskie pierogi chinkali - Kawior z jesiotra - Stek z tuńczyka - Meksykańska Zobacz więcej
. Nie za cienko, żeby ciasto się nie porwało przy składaniu. Nakładamy farsz i sklejamy ciasto - albo tak jak pieroga, albo zbierając wszystkie boki do góry i sklejając je na środku. Chlebek Zobacz więcej
Chinkali, czyli gruzińskie pierogi, oryginalnie lepione są z ciasta, ze zwykłej mąki pszennej. Nadzienie natomiast, ogranicza się do mięsa, cebuli i pieprzu. Moje chinkali postanowiłam nieco Zobacz więcej
inny dip/sos/gruziński adżapsandal) Przygotowanie: Masło rozpuszczamy. Zostawiamy do ostudzenia. Mąkę mieszamy z wodą, solą oraz letnim masłem. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy jeszcze Zobacz więcej
/sos/gruziński adżapsandal) Przygotowanie: Masło rozpuszczamy. Zostawiamy do ostudzenia. Mąkę mieszamy z wodą, solą oraz letnim masłem. Zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dolewamy jeszcze wodę. Zobacz więcej
ministerstwo zup propozycje dla mięsożerców kredens i spiżarnia Wielkanoc mój sposób na... na słodko przekąski ryby i owoce morza kluski i pierogi placki i racuszki pasty kanapkowe sałatki sosy Zobacz więcej
(33) szybka kuchnia(26) kuchnia Babci(19) ministerstwo zup(16) propozycje dla mięsożerców(14) kredens i spiżarnia(10) Wielkanoc(8) mój sposób na...(8) na słodko(7) kluski i pierogi(6) kuchnia Zobacz więcej