pierogi lubelskie

{{headerMessage}}
Z kaszą gryczaną, twarogiem i miętą. Smak mojego dzieciństwa. Najlepsze robiła babcia Tosia. Podane na słodko lub słono, zawsze smakowały wyśmienicie. With buckwheat, cottage cheese and mint. The Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Całe życie jadałam właśnie takie pierogi na słodko ... niedawno okazało się, że są to pierogi po lubelsku. Moja Babcia pochodziła z Galicji i podawała swoim wnukom właśnie takie pierożki. Moja Mama Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Ciasto wałkować na oprószonej mąką stolnicy, wykrawać szklanką koła. Na środku koła układać farsz, zlepić brzegi i docisnąć widelcem. Pierogi gotować w osolonej wodzie - do wypłynięcia. Podawać z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
-niezwykle popularne w moim regionie a przy tym jedne z moich ulubionych pierogi z kaszą gryczaną i serem. Kto nie jadł- polecam, a kto jadł, na pewno przyzna mi rację,że są naprawdę pyszne. Do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pierogi, ach pierogi…. mogłabym garściami jeść Uwielbiamy wszystkie rodzaje pierogów, ale te są wyjątkowe….sentymentalne…lubelskie… przypominające dzieciństwo i lato… Serdecznie zachęcamy do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pieróg jaglany to najlepszy dowód na to, że Lubelskie ceniło kaszę jaglaną na długo zanim zaczęła być modna. Jagły – jak czasem nazywamy tą kaszę – pochodzą z prosa, które to było chętnie uprawiane na Zobacz więcej
Dota
Dota Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Oneginetatopa
Lubelskie pierogi z kaszą i serem

Lubelskie pierogi z kaszą i serem 102

0
{{headerMessage}}
Podsmażane pierogi z kaszą i twarogiem fot. D.Szymborska Po warsztatach z Agnieszką Kręglicką wiedziałam, że będę ten przepis powtarzać w domu! Slow pierogi są pyszne! Niestety niezgodne z moją dietą Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kto by się spodziewał, że pierogi te zrobią u nas taką furorę. Miałam zrobić i część zamrozić, co by było na szybki obiad w zabiegany dzień. Ani jeden nie trafił do zamrażarki. A może by tak Juniorowi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Mam kłopot z przyporządkowaniem tego dania do odpowiedniej kategorii. Lepi się je jak pierogi, smaży jak placki, a w smaku przypominają bułeczki.Pirojki (Piroshki) to rosyjski przepis, ale przecież ta Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pierogarnia Piaski woj. lubelskie Dostałam kilka dni temu od znajomego dwie paczki pierogów, z prośbą powiedz szczerze co myślisz .. hmm.. wchodzę w to. Pierogi które dostałam są ręcznie robione w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
) na scenie nikogo już nie było. Trochę się zawiodłam, ale mam nadzieje, że po prostu skończyło się wcześniej, a nie jak to bywa, nie odbyło się wcale. Cenowo zupełnie inaczej niż w Sułowie: ciastka, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przepis z kuchni lubelskiej, gdzie miejsce ziemniaków często zajmuje kasza gryczana. Robi się z niej gołąbki i farsz do pierogów. Mnie bardzo te pierogi przypadły do gustu i na pewno na stałe wejdą do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
dziś tak wygląda? Kulinarna ciekawostka: kiedyś do każdej dzielnicy Lublina jeździło się na inne pierogi? Jakie? Mam nadzieję, że następnym razem na tego typu wydarzenie przybędzie więcej Zobacz więcej
wiosenka27
wiosenka27 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Eksplozja smaku
Pierogi z Cortiny d'Ampezzo

Pierogi z Cortiny d'Ampezzo 171

1
{{headerMessage}}
, same smaczne potrawy i na pewno nietypowe. Ja proponuję pierogi. Wszyscy, którym mówiłam o nich, kręcili nosem, tymczasem okazało się, że pierożki polane masłem i posypane makiem smakują ...inaczej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
posypane genialnym sosem z orzechami i skórką pomarańczy w karmelu, śledzie w śmietanie lub z cebulką i chili, kremem piernikowym, struclą makową i roladą czekoladowo-pomarańczową i wieloma innymi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
nimi samymi: 100g woreczek kaszy gryczanej ugotowanej wg instrukcji na opakowaniu 1 cebula 3 łyżki sera feta 3 łyżki białego sera 50g żółtego sera startego na tarce sól, pieprz, papryka czerwona w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przypuszczalnie pierogi pochodzą z dalekiego wschodu. Są dowody wskazujące, że biskup Jacek Odrowąż zachwycił się nimi podczas pobytu w Kijowie i zapewne to on sprowadził je do Polski. Wrócił on do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z orzechami i skórką pomarańczy w karmelu, śledzie w śmietanie lub z cebulką i chili, kremem piernikowym, struclą makową i roladą czekoladowo-pomarańczową i wieloma innymi pysznymi potrawami. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
", w którym opisuję moją historię fascynacji zdrowym odżywianiem. Ziemniaki faszerowane słonecznikiem to inna wersja wegańskich ruskich pierogów - to samo nadzienie w takiej formie też świetnie Zobacz więcej
Gonia
Gonia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Modern Taste
Tarta cebulowa

Tarta cebulowa 227

0
{{headerMessage}}
Cebulę zawsze traktowałam nieco po macoszemu. Niezbędna jako dodatek do wielu dań, ale jako główny element raczej niepożądana. Jeden z najcudowniejszych zapachów jakie do dziś uwielbiam, to podsmażana Zobacz więcej