pierogi piknik

14.07.2013 odbył się już 4 wegański piknik w Pradze. Poniżej zdjęcia przygotowanych przeze mnie pierogów, przepis i kilka fotek z tego wesołego popołudnia. Ruskie pierogi z twarogu migdałowego Twaróg Zobacz więcej
kolejna porcja kolorowych obrazków zapisanych we wspomnieniach. drugie śniadanie na morskiej latarni, wypatrywanie promu, spacery, spódnica z kokardą. pierogi od Mamy, piknik, placek z truskawkami, Zobacz więcej
kwiatami goździków i płatkami róży. piątek, 27 września 2013, dorota20w poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) » Tagi: tanie gotowanie danie wegetariańskie jadalne kwiaty dania na imprezy Zobacz więcej
jajko szczypta soli gęsty dżem wiśniowy cukier puder do posypania Twaróg miksuję z letnim mlekiem i olejem. Dodaję cukier, sól i jajko. Na końcu wsypuje mąkę i wkruszam drożdże. Ciasto będzie gęste. Zobacz więcej
Przyszła pora na pieroga..... pieczonego :D Ze szpinakiem i serem feta. Ciasto jest bardzo delikatne. Jeśli nie przepadacie za szpinakiem tak jak moi rodzice proponuję nadzienie z mięsem i Zobacz więcej
nadzienia. Mieszamy wszystkie składniki sosu pomidorowego. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, odrywamy jego niewielkie kawałki, rozwałkowujemy formując małe okręgi. Każdy z nich smarujemy odrobiną Zobacz więcej
Pastelles to pierogi argentyńskie nadziewane kajmakiem i wiórkami kokosowymi. Można je usmażyć w głębokim tłuszczu jak pączki lub upiec w piekarniku. Wybrałam tą drugą opcję i zamieniłam ciasto z Zobacz więcej
Czy pamiętacie z dzieciństwa smak paprykarza szczecińskiego? Kanapek z drobno tartym żółtym serem. Jedzonych z ogóreczkiem małosolnym. Chleb posmarowany prawdziwą wiejską śmietaną i posypany Zobacz więcej
Wiele osób jest mocno uprzedzona do szpinaku.. Być może wynika to z tego, że nigdy nie próbowały go z fetą? Bowiem dodatek tego sera doskonale się z nim komponuje! Każdemu polecam wypróbowanie tej Zobacz więcej
, lekkie, w sam raz na przekąskę do kawy. Pasują również na piknik. Z pozostałej części będą pierogi z truskawkami, a jak starczy to na kolację będą z cukrem i śmietaną. I tak oto mam truskawkowy Zobacz więcej
płyn w trakcie pieczenia. Z ciasta formujęmy okrągłe placki ( nie duże), nakładamy warzywa, pokrojone w paski salami i starty ser mozarella.Następnie składamy w taki sposób aby powstał pieróg. Zobacz więcej
. Próbowałam miodu pitnego, piwa jasnego z restauracji Sielsko Anielsko, napoju Molo-Molo (czyli nic innego jak wody z miodem i cytryną), chleba litewskiego i pierogów św. Jacka. Po drodze wstąpiliśmy Zobacz więcej
Poprzednio piekłam pierogi z nadzieniem pieczarkowy i z suszonymi pomidorami. Dziś kolejna odsłona pasztecików krucho-drożdżowych - z wiosennym nadzieniem szpinakowym. Są kruche, pikantne, po prostu Zobacz więcej
. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, nałożyć farsz i ulepić pierogi. Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180o (termoobieg) przez ok. 20 minut. Zobacz więcej
Takie pierogi były robione przez moją babcię odkąd pamiętam. Potem robiła je moja ciocia, a teraz przyszła kolej na mnie:-). Doskonale również się nadają do zabrania na wycieczkę czy piknik. Polecam Zobacz więcej
Kubickiego. Równolegle odbyły się dwie imprezy: spotkanie na temat karpia (jak wybrać najlepszego karpia, gdzie go kupować i jak go traktować) i prezentacja włoskich serów oraz kulinarne warsztaty Zobacz więcej
Pieczone pierogi, z nadzieniem podobnym, jak w klasycznych ruskich. Ze świeżym aromatycznym rozmarynem. Pyszne na ciepło i na zimno. W sam raz do zapakowania, na wyjazd gdzieś. Albo na piknik w parku. Zobacz więcej
Kuroń i ich przepyszna zupa dyniowa. Czas na degustację potraw przyniesionych przez blogerki dania z resztek pieczywa. Na wstępie mały stresik (zupełnie niepotrzebnyJ), gdyż państwo Kuroniowe Zobacz więcej
Botwina inaczej, jako nadzienie do pierogów pieczonych. Wiosennie, lekko, kreatywnie i przede wszystkim przepysznie. Delikatne ciasto krucho-drożdżowe i zaskakujące nadzienie serowo-botwinowe. Jestem Zobacz więcej