pierogi piknik

14.07.2013 odbył się już 4 wegański piknik w Pradze. Poniżej zdjęcia przygotowanych przeze mnie pierogów, przepis i kilka fotek z tego wesołego popołudnia. Ruskie pierogi z twarogu migdałowego Twaróg Zobacz więcej
kolejna porcja kolorowych obrazków zapisanych we wspomnieniach. drugie śniadanie na morskiej latarni, wypatrywanie promu, spacery, spódnica z kokardą. pierogi od Mamy, piknik, placek z truskawkami, Zobacz więcej
Sałatka owocowa z goździkami Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Orkiszowe pierogi leniwe ze śliwkami i jogurtem Sałatka owocowa z goździkami Zapraszam na sałatkę owocową z Zobacz więcej
jajko szczypta soli gęsty dżem wiśniowy cukier puder do posypania Twaróg miksuję z letnim mlekiem i olejem. Dodaję cukier, sól i jajko. Na końcu wsypuje mąkę i wkruszam drożdże. Ciasto będzie gęste. Zobacz więcej
Przyszła pora na pieroga..... pieczonego :D Ze szpinakiem i serem feta. Ciasto jest bardzo delikatne. Jeśli nie przepadacie za szpinakiem tak jak moi rodzice proponuję nadzienie z mięsem i Zobacz więcej
nadzienia. Mieszamy wszystkie składniki sosu pomidorowego. Kiedy ciasto podwoi swoja objętość, odrywamy jego niewielkie kawałki, rozwałkowujemy formując małe okręgi. Każdy z nich smarujemy odrobiną Zobacz więcej
Pastelles to pierogi argentyńskie nadziewane kajmakiem i wiórkami kokosowymi. Można je usmażyć w głębokim tłuszczu jak pączki lub upiec w piekarniku. Wybrałam tą drugą opcję i zamieniłam ciasto z Zobacz więcej
Czy pamiętacie z dzieciństwa smak paprykarza szczecińskiego? Kanapek z drobno tartym żółtym serem. Jedzonych z ogóreczkiem małosolnym. Chleb posmarowany prawdziwą wiejską śmietaną i posypany Zobacz więcej
Wiele osób jest mocno uprzedzona do szpinaku.. Być może wynika to z tego, że nigdy nie próbowały go z fetą? Bowiem dodatek tego sera doskonale się z nim komponuje! Każdemu polecam wypróbowanie tej Zobacz więcej
, lekkie, w sam raz na przekąskę do kawy. Pasują również na piknik. Z pozostałej części będą pierogi z truskawkami, a jak starczy to na kolację będą z cukrem i śmietaną. I tak oto mam truskawkowy Zobacz więcej
Dzisiejsza propozycja jest dla wszystkich miłośników pizzy i tym podobnych przysmaków. Są to pierogi z ciasta drożdżowego z farszem z warzyw i salami oraz serem mozarella. Takie calzone w wersji małej Zobacz więcej
. Próbowałam miodu pitnego, piwa jasnego z restauracji Sielsko Anielsko, napoju Molo-Molo (czyli nic innego jak wody z miodem i cytryną), chleba litewskiego i pierogów św. Jacka. Po drodze wstąpiliśmy Zobacz więcej
Poprzednio piekłam pierogi z nadzieniem pieczarkowy i z suszonymi pomidorami. Dziś kolejna odsłona pasztecików krucho-drożdżowych - z wiosennym nadzieniem szpinakowym. Są kruche, pikantne, po prostu Zobacz więcej
. Ciasto rozwałkować, wykrawać kółka, nałożyć farsz i ulepić pierogi. Pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180o (termoobieg) przez ok. 20 minut. Zobacz więcej
Takie pierogi były robione przez moją babcię odkąd pamiętam. Potem robiła je moja ciocia, a teraz przyszła kolej na mnie:-). Doskonale również się nadają do zabrania na wycieczkę czy piknik. Polecam Zobacz więcej
Kubickiego. Równolegle odbyły się dwie imprezy: spotkanie na temat karpia (jak wybrać najlepszego karpia, gdzie go kupować i jak go traktować) i prezentacja włoskich serów oraz kulinarne warsztaty Zobacz więcej
Pieczone pierogi, z nadzieniem podobnym, jak w klasycznych ruskich. Ze świeżym aromatycznym rozmarynem. Pyszne na ciepło i na zimno. W sam raz do zapakowania, na wyjazd gdzieś. Albo na piknik w parku. Zobacz więcej
dziś tak wygląda? Kulinarna ciekawostka: kiedyś do każdej dzielnicy Lublina jeździło się na inne pierogi? Jakie? Mam nadzieję, że następnym razem na tego typu wydarzenie przybędzie więcej Zobacz więcej
Botwina inaczej, jako nadzienie do pierogów pieczonych. Wiosennie, lekko, kreatywnie i przede wszystkim przepysznie. Delikatne ciasto krucho-drożdżowe i zaskakujące nadzienie serowo-botwinowe. Jestem Zobacz więcej