Przepis na pierogi ruskie

mysza
mysza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenna Wyspa Smaków
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie 878

To kolejna potrawa kresowa obecna w mojej kuchni. Nie tylko na wigilię. Pierogi ruskie jadamy chętnie przez cały rok. Wszyscy. Gotowane, odsmażane, okraszone cebulką podsmażana na maśle (to te Zobacz więcej
PoraCosZjesc
PoraCosZjesc Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pora coś zjeść...
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie 885

Dzień dobry! Wstyd to mówić, ale pierogi robiłam tylko trzy razy w życiu (z czego 2 razy odbyły się w ostatnich 2 dniach). Przepis na ciasto pierogowe, które wyszło bardzo smaczne i mięciutkie Zobacz więcej
Nigdy nie ukrywałam, że mistrzynią lepienia pierogów to ja nie jestem. Jednak po ostatniej wizycie u Teściowej zostałam przeszkolona i poznałam tajniki tej sztuki. I teraz oprócz Calzonekrólują u nas Zobacz więcej
Nina
Nina Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Nina w kuchni
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie 399

Niektórzy twierdzą, że pierogi ruskie to nic innego jak farsz ziemniaczany owinięty w ciasto. Mają tylko trochę racji, bo w wersji poniższej, a więc z dużą ilością sera i z boczkiem, jest farszem Zobacz więcej
Anika1
Anika1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Pierogi ruskie z boczkiem

Pierogi ruskie z boczkiem 484

Pierogi ruskie z boczkiem Pierogi ruskie z boczkiem Pierogi ruskie robię regularnie co jakiś czas. To jedzenie, do którego zawsze chętnie się wraca. To smak tradycji i dzieciństw. Wczoraj postanowiłam Zobacz więcej
leonkot
leonkot Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Żeby życie miało smaczek
pierogi ruskie

pierogi ruskie 622

to zdecydowanie moje ulubione pierogi. Przypominają mi smak dzieciństwa. Są trochę inne niż klasyczne ruskie, bo nie ma w farszu cebuli, ale tak właśnie robiła je moja Babcia i ja robię tak samo, i Zobacz więcej
uszepti
uszepti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne Przepisy
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie 732

Pierogi ruskie, to jedne z ulubionych pierogów w Polsce. Można je podawać ze śmietaną, ze skwarkami, z boczkiem czy podsmażaną cebulą. Są dość proste w przygotowaniu i szybkie, nie licząc wyrabiania Zobacz więcej
Madleine
Madleine Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Seven days in sunny june
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie 566

Dostałam od babci urządzenie do lepienia kształtnych pierogów ;) Dzis postanowiłam je wykorzystać i zrobić pierogi ruskie - moje ulubione :) Pierogi Ruskie Składniki : 2 szklanki mąki 1 łyżeczka soli Zobacz więcej
wiosanna
wiosanna Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchennie
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie 371

O tym dlaczego pierogi ruskie są ruskie możecie przeczytać tutaj. Pierogi ruskie były moimi ulubionymi pierogami na studiach, oczywiście były kupne. W ostatnim roku w ramach szybkich, leniwych obiadów Zobacz więcej
NaStole.pl
NaStole.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
NaStole.pl
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie 1144

Tradycyjne pierogi ruskie z farszem z gotowanych ziemniaków i twarogu. Takie pierogi smakuje wyśmienicie na gorąco polane smażona cebulką czy skwarkami albonastępnego dniaz patelni lekko przysmażone. Zobacz więcej
venka
venka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Poszukiwania Smaku
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie 186

Z początku miałam plan na zupełnie inne pierogi jednak jakoś zatęskniłam za smakiem pierogów ruskich i to je wybrałam na pierwsze, które zaprezentuję na blogu. Strasznie nie lubię kupnych ruskich Zobacz więcej
uszepti
uszepti Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczne Przepisy
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie 347

Przepis na pierogi ruskie. Pierogi ruskie, to jedne z ulubionych pierogów w Polsce. Można je podawać ze śmietaną, ze skwarkami, z boczkiem czy podsmażaną cebulą. Są dość proste w przygotowaniu i Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Ruskie pierogi

Ruskie pierogi 430

Pierogi przepisu mojej mamy. Najlepsze i bezkonkurencyjne. W wersji postnej bez boczku. VN:F [1.9.22_1171] Rating: 10.0/10 (3 votes cast) Ruskie pierogi, 10.0 out of 10 based on 3 ratings Kategorie: Zobacz więcej
Pierogi ruskie z kozim serem Pierogi ruskie jakie są ,wie każdy. Przyznam jednak ,że smak pierogów z kozim serem całkowicie zawładnął moim podniebieniem.Następnym razem,robiąc pierogi, być może z Zobacz więcej
Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Sprawdzonakuchnia
Ruskie pierogi

Ruskie pierogi 574

23 sie 2012 Ruskie pierogi Ruskie pierogi są bardzo popularne w Polsce i bardzo lubiane, choć żeby zjeść dobre w restauracji, trzeba mieć niesłychanie dużo szczęścia! Podaję dziś przepis na Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog rodzinny
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie 269

Kolejny po hreczniakach przepis na kresowe kulinarne cudo. Pierogi ruskie - czyli potrawa z Rusi Czerwonej - byłych terenów należących historycznie do Wielkiej Rzeczpospolitej. Pierwsze ruskie pierogi Zobacz więcej
Ola1984
Ola1984 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia szeroko otwarta
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie 362

Pierogi ruskie to jedne z moich ulubionych. Kremowy, pikantny farsz z ziemniaków i sera z (obowiązkowo!) mocno zrumienioną cebulką, to danie proste i pyszne, a przy tym tanie. Ciasto na pierogi, jest Zobacz więcej
smakujmy.pl
smakujmy.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
smakujmy.pl
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie 589

A dzisiaj będzie coś klasycznego i prostego. Typowa kuchnia polska (nie ruska! ). Mój ulubiony i sprawdzony przepis na dobre ciasto i farsz. Ale myślę, że farsz to kwestia gustu. Wszystkie pierogi Zobacz więcej
Anika1
Anika1 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Domowa kuchnia Aniki
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie 260

Pierogi ruskie Pierogi ruskie to tradycja. Zawsze smakowały i będą smakować. Tak więc wczoraj padł wybór na pierogi ruskie. Tajemnica dobrych pierogów ruskich kryje się w odpowiedniej proporcji sera i Zobacz więcej
SMAKI I NIESMAKI
SMAKI I NIESMAKI Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
SMAKI I NIESMAKI
PIEROGI RUSKIE

PIEROGI RUSKIE 4027

cytat "PIEROGI RUSKIE Wtorek to dzień, kiedy mój syn – połączenie Magdy Gessler z Okrasą i Makłowiczem – ma w szkole praktyki, na których właśnie uczył się robienia ruskich pierogów, a co się z tym Zobacz więcej

Pierogi ruskie są bardzo smacznym i popularnym daniem. Składają się z cienkiego ciasta oraz delikatnego, kremowego nadzienia przyrządzanego na bazie sera i ziemniaków. Nazwa pierogów ruskich jest dosyć myląca, gdyż są one praktycznie nieznane w Rosji. Ich nazwa wywodzi się raczej od Kresów Wschodnich (Rusi Czerwonej), które po licznych zawirowaniach historycznych znalazły się poza polskimi granicami. Największą popularnością pierogi ruskie cieszą się w Polsce, na Ukrainie i na Słowacji, gdzie nazywane są Bryndzové pirohy. Najczęściej podaje się je okraszone skwarkami, smażoną cebulką lub z dodatkiem śmietany. Z kolei we Lwowie pierożki ruskie posypuje się kminkiem. Można je jeść gotowane lub odsmażone na patelni z odrobiną masła klarowanego. Są świetnym pomysłem na smaczny obiad lub kolację. Doskonale nadają się do odgrzania, więc można je zabrać ze sobą na lunch do pracy.

Przepis na tradycyjne pierogi ruskie nie jest specjalnie skomplikowany, ale wymaga poświęcenia odrobiny czasu. Oczywiście pierogi ruskie możemy kupić już gotowe w sklepie, jednak te domowe są najsmaczniejsze. Dlatego warto od czasu do czasu przygotować je samodzielnie w swojej kuchni. Bardzo ważnym składnikiem pierogów ruskich jest ciasto. Przygotowujemy je na bazie mąki pszennej, soli i odrobiny ciepłej wody. Wodę do maki należy dolewać stopniowo, aby uzyskać elastyczne i zwarte ciasto. Po wyrobieniu ciasto należy przykryć ściereczką i odstawić na minimum 20 minut. W międzyczasie możemy przygotować nadzienie. Ugotowane ziemniaki należy przecisnąć przez praskę, a ser dokładnie zmielić. Najlepiej użyć ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej, które zostały nam z obiadu. Stosunek ziemniaków do sera powinien wynosić dwa do jednego. Na patelni podsmażamy z kolei słoninkę pokrojoną w drobną kostkę wraz z cebulką. Słoninę należy dość mocno posolić, aby nie pryskała w trakcie smażenia. Wszystkie składniki na farsz pierogów ruskich dokładnie ze sobą mieszamy, a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy na cieniutki placek. Za pomocą szklanki wycinamy koła. Nakładamy po łyżeczce farszu na każde koło i dokładnie sklejamy brzegi pierogów ruskich, aby nie rozleciały się podczas gotowania. Gotujemy je we wrzącej, osolonej wodzie, od czasu do czasu delikatnie mieszając, aby się nie posklejały. Od momentu wypłynięcia pierogów ruskich na powierzchnię wody, gotujemy je jeszcze przez około 5 minut. Najlepiej podawać pierogi ruskie okraszone skwarkami lub cebulką. Świetnie smakują także z kefirem. Idealnie nadają się również do odgrzania na patelni. Należy je wtedy usmażyć na odrobinie masła klarowanego na złoty kolor.

Farsz do pierogów ruskich możemy przyrządzić także z dodatkiem boczku. Ziemniaki należy wymieszać z twarogiem, jajkiem oraz podsmażonym na patelni boczkiem pokrojonym w kostkę i cebulką. Do tradycyjnego farszu możemy dodać także drobno posiekaną miętę, która nada pierogom ruskim nowych walorów smakowych.

Pierogi ruskie możemy przygotować również w wersji wegetariańskiej, a nawet wegańskiej, czyli bez użycia produktów pochodzenia zwierzęcego. Ciasto na tego typu pierożki wyrabiamy w tradycyjny sposób z mąki pszennej, soli i ciepłej wody. Z kolei farsz do wegańskich pierogów ruskich przygotowujemy na bazie ugotowanych ziemniaków, podsmażonej na patelni cebulki, tofu i wody z kiszonych ogórków. Ziemniaki należy przecisnąć przez praskę, a tofu zmiksować na jednolitą masę wraz z wodą z ogórków. Wszystkie składniki na farsz pierogów ruskich dokładnie ze sobą mieszamy. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz nakładamy na koła wycięte z rozwałkowanego ciasta. Pierogi sklejamy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Podajemy z podsmażoną na patelni cebulką. Pierogi rusie możemy przygotować także w wersji bezglutenowej. Wystarczy użyć innego rodzaju mąki niż pszennej. Świetnie sprawdzi się tutaj mąka orkiszowa, ryżowa, gryczana lub owsiana. Możemy wykorzystać tutaj także skrobię ziemniaczaną lub kukurydzianą. Dzięki zastosowaniu tego typu mąk, osoby uczulone na gluten, nie muszą rezygnować z jedzenia pierogów ruskich.