pierogi św.

Dzisiaj chciałabym wam kochani przybliżyć dwa przepisy na pierogi z kapustą i grzybami, a drugie z mięsem. W zeszłym roku obydwa u mnie gościły na Święta. U mnie już pierogi z kapustą i grzybkami Zobacz więcej
Na tradycyjny festiwal pierogów do Krakowa – w dzień św. Jacka, 17 sierpnia - nie mogłam pojechać, ale nie zapomniałam o pierogach w domowym menu. Przygotowałam pierogi z nadzieniem ze świeżych Zobacz więcej
Pierogi na cześć św. Jacka A oto mój pomysł na pierogi, zrobione by uczcić dzień św. Jacka: nadziewane kaszą gryczaną i wątróbką drobiową Farsz: 30 dag wątróbki drobiowej 1 cebula 2 łyżki ugotowanej Zobacz więcej
Średniowieczna postać polskiego dominikanina, św. Jacka Odrowąża, wiąże się w tradycji ludowej z pierogami, którymi ten święty karmił ubogich. W kalendarzu poświęcony mu dzień to właśnie 17 sierpnia. Zobacz więcej
PIEROGI NA ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA Pierogi i Święta Bożego Narodzenia – to zawsze do siebie pasuje. I nie muszą to być pierogi z kapustą i grzybami… Mogą być na słodko – np z serem Pierogi z serem w Zobacz więcej
Święta jak w domu – pierogi z bryndzą Zostałam zaproszona w gronie kilkunastu blogerek i blogerów do akcji Święta jak w domu. U mnie wigilijne potrawy są ustalone od lat, próbowaliśmy wprowadzić kilka Zobacz więcej
Kolejny przepis na święta - razowe pierogi ze śliwkami. Nie są typowe, pod względem sklejania raczej przypominają włoskie ravioli. Nie mam wprawy w lepieniu pierogów, dlatego robię to po swojemu - Zobacz więcej
Święta bez pierogów? To nie Święta! Dlatego pomimo bycia na diecie bezglutenowej warto przygotować je w domu! Czytając różne przepisy na bezglutenowe pierogi możemy odnieść wrażenie, że przygotowanie Zobacz więcej
Tematu nie da się ominąć, idą święta a dla wegan to wyzwanie. Ja zaczynam gotowa już 2 tygodnie przed, tak tak, w Wigilię jestem już tak przygotowana, że praktycznie tylko podgrzewam. Dziś pieczone Zobacz więcej
! Od 10lat odwiedzam w święta rodziców i to oni przygotowują kolację, więc nigdy nie miałam okazji sama się popisać. Dlatego w tym roku od początku grudnia testuję różne wigilijne potrawy na co Zobacz więcej
Święta, święta i po świętach, a tu znowu święta. W tym roku dla mnie będą wyjątkowe z różnych kulinarnych względów.Po pierwsze –zrobię pierogi, co do niedawna było dla mnie drogą przez mękę… ze Zobacz więcej
Wigilijne pierogi z suską sechlońską w ramach akcji "Święta jak w Domu. Małopolska" Przepisy.com " blog kulinarny ::: bartek usydus " Kulinarne domeny na sprzedaż O mnie Kontakt Wigilijne pierogi z Zobacz więcej
pewniakiem na stole wigilijnym. Moja mama nigdy nie robiła pierogów, ani uszek. Zawsze były krokiety z kapustą i grzybami. Ja również przygotowuję krokiety, do uszek nie mam cierpliwości, ale robię Zobacz więcej
Moje 100. tysięczne miasto na południu Polski - to z perspektywy globalnej wioski - raczej prowincja. Ale to mój świat, mój własny kawałek ziemi. Całkiem fajnie się tu myśli, czyta, ogląda filmy, Zobacz więcej
Co roku są inne. Przeważnie zmieniałam im farsz, ale od zeszłego roku testuje różne rodzaje mąk, zmieniając w ten sposób ciasto. W tym roku farsz to absolutna klasyka - kapusta z grzybami. ciasto zaś Zobacz więcej
Zdjęcia zamieszczone na tym blogu są moją własnością, jeśli chcesz ich użyć najpierw spytaj mnie o zgodę!(Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych z dnia 04.02.1994r. Dz.U.Nr 24, poz. 83) Zobacz więcej
Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez pierogów. Na wigilijnym stole pojawiają się w mojej rodzinie od lat, a kiedy byłam dzieckiem,w Wigilięzajadałam się wyłącznie pierogami. Aby nie rezygnować z Zobacz więcej
magda_krolik8 lutego 2012 10:24 Mało kto robi takie wzorki na pierogach, bo co by nie mówić troche pracy trzeba w nie włożyć :) Robię je i ja - dzięki mojej babci, która nauczyła mnie jeszcze kiedy Zobacz więcej
Nic trudnego tutaj nie ma! Nawet lepienie idzie łatwo. Smakują z pewnością nieco inaczej od tych pszennych. Mam na myśli ciasto. To trochę tak jak z chlebem. Ja osobiście preferuję razowy, zawsze Zobacz więcej
kółka o średnicy min. 8 cm. Gotowe pierogi gotuję w posolonej wodzie aż wypłyną na powierzchnię lub mrożę. Składniki:2 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka płatków owsianych pół szklanki ziaren Zobacz więcej