Przepis na pierogi tatarskie

Na moim stole...: Czebureki - smażone pierogi tatarskie Na moim stole... Uwielbiam jeść, gotować, piec, i patrzeć jak wszystko znika z mojego stołu...:) strony Pani Ogrodnik czwartek, 16 lutego 2017 Zobacz więcej
Robi się je szybko i mimo tego, że są dość przaśne to efektowne danie, szczególnie jeśli pobawimy się i w ciekawy sposób zawiniemy brzegi pierogów. Przepis pochodzi z "Mamuszki" i podobno jest to Zobacz więcej
Już za chwilę przepis. Powiem tyle: te pierogi kocha mój mąż. Jest to typowa potrawa ukraińska, choć pochodząca od Tatarów. Tłuste, kaloryczne...no i pyszne:) Składniki: olej do smażenia, Ciasto: mąka Zobacz więcej
Bohoniki Witajcie. Bez względu na to ile mamy lat i bez względu na powód długiej nieobecności w rodzinnym domu, po powrocie zawsze czekają na nas smakołyki z dzieciństwa przygotowane przez Zobacz więcej
Dziś nie będzie przepisu tylko zdjęcie. Dlaczego? Bo obiecałam że przepisu nie zdradzę. Jest to rodzinna receptura, która poprzez wieloletnie przygotowania dania została już doprowadzona do perfekcji. Zobacz więcej
Jak zwykle z poślizgiem, jak zwykle za późno, ale...jest. Dziś post o potrawie, która ląduje na tatarskim stole podczas bajramów (czyli podczas świąt). Jest pracochłonna i wymagająca, więc raczej nie Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Pieróg tatarski z serem

Pieróg tatarski z serem 327

Nie tak dawno na blogu wspominałam i przepisie na pierekaczewnik czyli pieróg tatarski z mięsem. Teraz chcę podam trochę więcej szczegółów zarówno jeśli chodzi o przepis na ciasto jak i farsz. Ogólnie Zobacz więcej
Jeśli szykujemy listę wigilijnych potraw, to zawsze na niej znajdą się PIEROGI, zazwyczaj gotowane z białej mąki i grzybami. Mają dość dużo kalorii a są mało odżywcze, ale kto powiedział, że nie można Zobacz więcej
A może do barszczu zamiast tradycyjnych naszych pierogów czy uszek przyrządzicie przysmak tatarów krymskich czyli czebureki. To pierogi ze zwykłego ciasta jak na nasze, ale z nadzieniem z mięsa Zobacz więcej
Czebureki to tradycyjne danie kuchni tatarskiej, znane również doskonale w kuchni Rosyjskiej i na Ukrainie, gdzie uznawane są za potrawy z rodzimej kuchni. Są to duże pierogi z ciasta podobnego do Zobacz więcej
AZgotuj
AZgotuj Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AZgotuj
Jeczpomaki pierogi z kuchni tatarskiej

Jeczpomaki pierogi z kuchni tatarskiej 222

Jakmożnabyło wyczytać zwcześniejszychmoich wpisów, zafascynowały mnie smakikuchnitatarskiej. Czasami w moimmieścieidę do restauracji i wspominam smaki Podlasia. Dziś chciałabymsiępodzielićtatarskimi Zobacz więcej
Mam słabość do wschodu. Nie mam na myśli dalekiego orientu, ale naszych bliskich sąsiadów. Słowiańska dusza podpowiada mi, że najlepiej będę się czuć na Bałkanach, Ukrainie, czy też po prostu na Zobacz więcej
Na cztery widelce
Na cztery widelce Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
na4widelce@gmail.com
Czebureki tatarskie

Czebureki tatarskie 771

Dziś mała recenzja restauracyjna i zarazem zapowiedź. Supraśl, moja rodzinna miejscowość, leży niedaleko wiosek tatarskich - Kruszynian i Bohonik, gdzie w prawdziwej tatarskiej jurciemożnaspróbować Zobacz więcej
Iza
Iza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Izy
Pieróg tatarski dzień drugi

Pieróg tatarski dzień drugi 489

Prawa autorskie Uwaga: Wszystkie zdjęcia i teksty na tym blogu są mojego autorstwa. Skopiuj przepisy, jeśli chcesz je wypróbować. Ale nie publikuj ich dalej jako własne! (USTAWA z dnia 4 lutego 1994 Zobacz więcej
emilia
emilia Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Tatarskie kołduny

Tatarskie kołduny 399

Dzisiaj mam dla Was potrawę z mojego dzieciństwa. Przepis na tatarskie kołduny. Robiliśmy je w dni wolne od pracy gdyż tak jak inne pierogi wymagaja one jednak więcej czasu do przygotowania. Mój tata Zobacz więcej
Kystyby czyliКыстыбы jest to proste danie tatarskie pochodzące z Tatarstanu, którego podstawą są ziemniaki. Robiło je się najczęściej w czasach kryzysu (jakże aktualne teraz w Polsce). Głównym Zobacz więcej
AZgotuj
AZgotuj Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
AZgotuj
Jurta Tatarska w Kruszynianach

Jurta Tatarska w Kruszynianach 429

ZwiedzającPodlasiemożnanatknąćsięna urocze miasteczkoKruszyniany. Tu ostatniogościłKsiążęKarol. Zwiedzał meczet, a stołowałsięwtatarskiejJurcie u Pani Dżannety Bogdanowicz W Kruszynianach. Przyznam, Zobacz więcej
Naszą podróż kulinarną po Podlasiu zaczynamy od niewielkiej wsi, pięknie położonej wśród porośniętych lasami wzgórz, pełnych chabrów i maków pól, w której ciszę zakłócają jedynie śpiewy skowronków Zobacz więcej
Prawdopodobnie wielu z Was zna lub przynajmniej słyszało o kuchni tatarskiej. Ja kuchnię tę znam od dzieciństwa, na niej się wychowałam. Najbardziej popularne potrawy kuchni tatarskiej to kołduny i Zobacz więcej
W sobotę wybrałam się na warsztaty kuchni tatarskiej w ramach projektu "W supraskim garncu". W tym samym czasie odbyły się też warsztaty kuchni żydowskiej i ewangelickiej, ponieważ te trzy religie i Zobacz więcej