pierogi wileńskie

Anulawkuchni
Anulawkuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Anula w kuchni
Pierogi wileńskie

Pierogi wileńskie 717

0
Nazywane też wiedeńskimi. To bardzo smaczne pierogi z ciasta drożdżowego, nadziewane pieczarkami i smażone na głębokim oleju. W wersji light możnaupiecje w piekarniku, chociaż te smażone wbrew pozorom Zobacz więcej
. Dla dzieci było mnóstwo atrakcji w postaci balonów, kolorowych makijaży czy karuzeli oraz waty cukrowej. Oczywiście można było spróbować przeróżnych win - także z lubuskich winnic. Z jedzeniowych Zobacz więcej
i ogromnie pracochłonne... Oto dowód - zdjęcie 1/3 (a nawet mniej) wykonanych cudeniek... :) To są chyba nawet bardziej pierogi z grzybami. Tradycja wileńska moich dziadków. W skrócie (skrótów) - Zobacz więcej
emiko
emiko Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szlak na wschód
KOŁDUNY WILEŃSKIE

KOŁDUNY WILEŃSKIE 373

1
Dziś oficjalnie otwieram swój ulubiony dział - LEPIM PIEROGI ;) I zaczynam od ulubionych pierożków - tatarskich kołdunów. Tzn. dziś wersja wileńska lub jak kto woli litewska, czyli pierożki z Zobacz więcej
z twarogu, jajka i mąki, na słodko, z dodatkiem rodzynek, na proszku do pieczenia lub sodzie. Ciasto przypomina nieco nasze na leniwe pierogi, tylko jest w słodkiej wersji. Rozwałkowane na grubość Zobacz więcej
;). Stanowisko z tradycyjną girą- kwasem chlebowym, ośmielę się stwierdzić że lepszym i bardziej orzeźwiającym niż Cola! Blin ziemniaczany nadziany mięsem mielonym i prażony na wielkiej patelni groch- Zobacz więcej
Ania00
Ania00 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pokochaj gotowanie
Litwa

Litwa 359

0
mięsnym farszem, polane cebulką ze skwarkami. Kybyny są to pierogi z ciasta drożdżowego, z mięsnym farszem.W oryginale używa się baraniny, jednak coraz częściej zastępowana jest wieprzowiną. Kołduny, Zobacz więcej
płatków żytnich: zawarte w PŁATKACH ŻYTNICH lignany wspomagają walkę z chorobami układu sercowo – naczyniowego. Odgrywają one również ważną rolę wprofilaktyce nowotworów piersi, prostaty i okrężnicy Zobacz więcej
ciasto. Na środku każdego koła umieszczamy kawałek jabłka (jeśli kawałki jabłka są za duże, należy odciąć kawałek) i zlepiamy jak pierogi. Należy zlepiać bardzo dokładnie i nie zostawiać zbyt dużego Zobacz więcej
w kolejnej edycji akcji za rok! Podróżujcie po Polsce i krajach za naszą granicą i gromadźcie przepisy, by podzielić się nimi w przyszłości. A oto przepisy, które nadesłaliście (usunęłam dublujące Zobacz więcej
. My na szybko - chałka, chleb żytni, jogurty od Mlecznej Drogi (naturalny, z malinami i twarożek waniliowy), parówki i kaszanka z Dobrej Kiszki - nie było dziś tatara. Zapomniałam o pierogach i Zobacz więcej
do młodych ziemniaków. Kurki są doskonałym dodatkiem do omletu, jajecznicy i pizzy. Wykorzystujemy je jako farsz do pierogów, krokietów i naleśników. Wybornie smakują w towarzystwie mięs, przede Zobacz więcej
wymienionych dań? Chyba tylko pajdę chleba i małe choć niestety kaloryczne pączusie. Gofry niestety były gumowe, a pierogi takie sobie Naleśników nawet nie próbowałam po raz kolejny. Owoce w Zobacz więcej
Kibinai (Polacy mówią "kibiny") to potrawa uznawana za narodową na Litwie. Prawdą jest jednak, że to danie wywodzi się od litewskich Karaimów mieszkających w Trokach (lit. Trakai) w okręgu wileńskim. Zobacz więcej
jeszcze raz go spróbować. Cepeliny czyli ziemniaczane kluski z farszem z mielonego mięsa, podawane z kwaśną śmietaną. W wersji zapieczonej w piekarniku. Oraz smażonej na głębokim tłuszczu. Zobacz więcej
Nieśka
Nieśka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mówią weki
Kisiel, miód i...

Kisiel, miód i... 62

0
w temacie kulinariów. Pamiętam (chociaż nie jestem pewna czy to nie jakieś dziecięce urojenie), że zapraszała nas na kisiel na zimno, z bitą śmietaną. Jak przez mgłę pamiętam torty czy pierogi. Zobacz więcej
Krem porowy z ziemniakami na mleczku kokosowym Tajskie sataye z tofu z kolorowym ryżem curry Sezamowa jaglanko-owsianka z owocami na mleku sojowym Wegański migdałowy ser z papryką i czosnkiem Ryba po Zobacz więcej
( 1 ) gałka muszkatołowa ( 4 ) gorgonzola ( 1 ) goździki ( 2 ) gragamel ( 1 ) groszek ( 4 ) gruzja ( 1 ) grzyby ( 1 ) herbatniki ( 2 ) herman ( 1 ) imbir ( 2 ) impreza ( 1 ) inne ( 1 ) jabłkami ( 1 ) Zobacz więcej
przekąska na wycieczki i wędrówki – lekka, a treściwa. The Meat Makers – suszona wołowina – Poznańskie Targi Piwne 2014 Wołowina The Meat Makers – Poznańskie Targi Piwne 2014 Oprócz tego było stoisko Zobacz więcej