pierogi wileńskie

Anulawkuchni
Anulawkuchni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Anula w kuchni
Pierogi wileńskie

Pierogi wileńskie 635

0
Nazywane też wiedeńskimi. To bardzo smaczne pierogi z ciasta drożdżowego, nadziewane pieczarkami i smażone na głębokim oleju. W wersji light możnaupiecje w piekarniku, chociaż te smażone wbrew pozorom Zobacz więcej
. Dla dzieci było mnóstwo atrakcji w postaci balonów, kolorowych makijaży czy karuzeli oraz waty cukrowej. Oczywiście można było spróbować przeróżnych win - także z lubuskich winnic. Z jedzeniowych Zobacz więcej
spróbowania wileńskich przysmaków. Muszę się jednak przyznać, że do spróbowania blinów zabrakło mi odwagi, ponieważ kucharka powiedziała, że są one zrobione z kaszy gryczanej.. natomiast cepelin Zobacz więcej
i ogromnie pracochłonne... Oto dowód - zdjęcie 1/3 (a nawet mniej) wykonanych cudeniek... :) To są chyba nawet bardziej pierogi z grzybami. Tradycja wileńska moich dziadków. W skrócie (skrótów) - Zobacz więcej
emiko
emiko Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Szlak na wschód
KOŁDUNY WILEŃSKIE

KOŁDUNY WILEŃSKIE 210

1
Dziś oficjalnie otwieram swój ulubiony dział - LEPIM PIEROGI ;) I zaczynam od ulubionych pierożków - tatarskich kołdunów. Tzn. dziś wersja wileńska lub jak kto woli litewska, czyli pierożki z Zobacz więcej
z twarogu, jajka i mąki, na słodko, z dodatkiem rodzynek, na proszku do pieczenia lub sodzie. Ciasto przypomina nieco nasze na leniwe pierogi, tylko jest w słodkiej wersji. Rozwałkowane na grubość Zobacz więcej
okazję wejść od kuchni do restauracji i zobaczyć produkcję kibinów- tradycyjnych pierogów z kruchego ciasta na śmietanie nadzianych różnymi farszami i upieczonych. Na zdjęciu kibinai przed wsadzeniem Zobacz więcej
Ania00
Ania00 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Pokochaj gotowanie
Litwa

Litwa 347

0
mięsnym farszem, polane cebulką ze skwarkami. Kybyny są to pierogi z ciasta drożdżowego, z mięsnym farszem.W oryginale używa się baraniny, jednak coraz częściej zastępowana jest wieprzowiną. Kołduny, Zobacz więcej
PŁATKI ŻYTNIE są doskonałym składnikiem musli, dietetycznych ciasteczek i batonów zbożowych. źrodło No i oczywiście mąka lekka pszenna ze sklepu Młyn Kopytowa, wytwarzana tradycyjnymi metodami. Nie Zobacz więcej
ciasto. Na środku każdego koła umieszczamy kawałek jabłka (jeśli kawałki jabłka są za duże, należy odciąć kawałek) i zlepiamy jak pierogi. Należy zlepiać bardzo dokładnie i nie zostawiać zbyt dużego Zobacz więcej
w akcji Danie inspirowane podróżą 2016 Szwedzkie bułeczki cynamonowe - Kanelbullar autorka: Dusia | blog: Kluskowopl Grecka Fasolakia #VEGAN autorka: Alicja Lange | blog: Parsley, Sage, Rosemary and Zobacz więcej
. My na szybko - chałka, chleb żytni, jogurty od Mlecznej Drogi (naturalny, z malinami i twarożek waniliowy), parówki i kaszanka z Dobrej Kiszki - nie było dziś tatara. Zapomniałam o pierogach i Zobacz więcej
do młodych ziemniaków. Kurki są doskonałym dodatkiem do omletu, jajecznicy i pizzy. Wykorzystujemy je jako farsz do pierogów, krokietów i naleśników. Wybornie smakują w towarzystwie mięs, przede Zobacz więcej
wymienionych dań? Chyba tylko pajdę chleba i małe choć niestety kaloryczne pączusie. Gofry niestety były gumowe, a pierogi takie sobie Naleśników nawet nie próbowałam po raz kolejny. Owoce w Zobacz więcej
gastronomiczne, np. z wileńskimi mięsami, pierogami, ciastkami, a nawet pieczone kasztany. Na miejscu można się było również przebadać alkomatem, korzystając z pomocy miłego funkcjonariusza policji. Zobacz więcej
Kibinai (Polacy mówią "kibiny") to potrawa uznawana za narodową na Litwie. Prawdą jest jednak, że to danie wywodzi się od litewskich Karaimów mieszkających w Trokach (lit. Trakai) w okręgu wileńskim. Zobacz więcej
2 dni w stolicy Litwy i nowe smaki (połapały). Akademik, w którym w piątek wieczorem nie ma imprezy. Niemożliwe? A jednak, tak właśnie wygląda akademik Uniwersytetu Wileńskiego. Jest mnóstwo także Zobacz więcej
Nieśka
Nieśka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mówią weki
Kisiel, miód i...

Kisiel, miód i... 60

0
w temacie kulinariów. Pamiętam (chociaż nie jestem pewna czy to nie jakieś dziecięce urojenie), że zapraszała nas na kisiel na zimno, z bitą śmietaną. Jak przez mgłę pamiętam torty czy pierogi. Zobacz więcej
Naleśniki orkiszowe kokos - ananas Pasta jajeczno - brokułowa Placki ziemniaczane z kapustą kiszoną Zupa warzywna z makaronem ryżowym po chińsku Fresh Spring Rolls z Awokado, Mango i Rukolą Fresh Zobacz więcej
( 1 ) pieczone ( 2 ) pieczywo ( 5 ) pierniczki ( 3 ) piernik ( 8 ) piernikowa ( 1 ) pierogi ( 2 ) pierogi smażone ( 1 ) pierożki ( 2 ) piersi z kurczaka ( 3 ) pietruszka ( 2 ) pigwa ( 3 ) pigwowiec ( Zobacz więcej