pierogi z burakami

Dzisiejsze śniadanie. Nie mam pomysłu jak nazwać coś, co miało być omletem, jednak stało się czymś, co przypomina mi pierogi. Buraki puree + cebula + uwaga: paleo pierogi z patelni, które nie są Zobacz więcej
Od bardzo dawna miałam zamiar przygotować pierogi z burakami i kozim serem. Nadzienie tego typu jest bardzo nietypowe, chociaż spotkałam się kilka razy z podobnymi pierogami. Można przyjąć te pierogi Zobacz więcej
Pierogi pojawiają się tradycyjnie na wielu polskich stołach wigilijnych. Polecam przygotować je z farszem z buraczków i leśnych grzybów. Składniki choć popularne i dobrze znane, rzadko spotykane są w Zobacz więcej
Połączenie składników nadzienia powoduje, że nie można im się oprzeć :) Składniki na ok. 30-40 pierogów. Ciasto 2 i3/4 szklankimąki łyżka natki pietuszki łyżka koperku łyżka bazylii łyżeczka soli 3/4 Zobacz więcej
i pieprzem. Wbić jajko. Dokładnie wymieszać. Składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie cienko rozwałkować. Wycinać koła o średnicy Zobacz więcej
Pierogi w Polsce zna każdy. Nie muszą być jednak tylko z kapustą i grzybami, mięsem, czy ruskie. Raz na jakiś czas warto zdecydować się na inne nadzienie, które to tradycyjne danie uczynią wykwintnym! Zobacz więcej
Kolejny pomysł na podanie pierogów. Tym razem były to pierogi z kapustą i grzybami. W naszym domu zawsze podawało się je po prostu odsmażone, ale obowiązkowo razem z nimi pojawiał się na stole kubek z Zobacz więcej
Dziś propozycja bezmięsnych, drożdżowych pierogów, które można podawać ciepłe na obiad w towarzystwie sosu czosnkowego, ale równie dobrze mogą być zabrane do pracy czy do szkoły jako drugie śniadanie. Zobacz więcej
. Ciasto na pierogi wyrabiamy około 7 – 10 minut. Musi być elastyczne, wtedy wychodzą idealne pierogi! Buraki obrać zetrzeć na tarce i dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Lekko podsmażyć na maśle. Zobacz więcej
;-) Pierogi nie są trudne w wykonaniu, bardzo dobrze się mrożą, więc warto od razu zrobić więcej :) Bardzo polecam! Na 50 sztuk: 2 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka jasnej mąki orkiszowej 1 szklanka Zobacz więcej
Jutro walentynki, moja propozycja to pierogi z pieczonym burakiem, fetą nutą tymianku i soku z limonki. Pieczony burak słodkawy z nutą tajemniczości do tego słona feta, która nada też kremowej Zobacz więcej
(orzechy laskowe) oraz moja mama, która od dawna piecze chleb co tydzień i ostatnio wpadła na pomysł, żeby do niego dodawać czarnuszkę. Niniejszy przepis ukazuje się w ramach akcji Tost, burak i Zobacz więcej
mąkę i jajka (włoskie ravioli różnią się tym od naszych pierogów, że zazwyczaj nie dodaje się wody, dzięki czemu, po ugotowaniu mają inny smak), tylko jeśli trzeba, gdy ciasto jest zbyt suche, dodaje Zobacz więcej
w przepisie z bloga matkaweganka.blogspot.com ( dokładny przepis tu : KLIK ). Pierogi wyszły cudowne. Połączony smak buraków, czerwonej cebuli i ciasta z makiem jest obłędny :) Farsz jest lekko Zobacz więcej
, ale wcale nie oznacza, że musi być nudno i co roku tak samo. W tym roku pojawi się u mnie Postny Pieczony Pieróg Wigilijny, który idealnie pasuje do kremu z leśnych grzybów. Na pomysł przyrządzenia Zobacz więcej
Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczną kolację to podrzucam Wam kolejny pomysł na pierogi. Tym razem w całkiem innym wydaniu czyli na smażone pierogi z nadzieniem buraczanym. Pierogi te Zobacz więcej
Dzisiaj przepis na czysty barszczyk. Idealny do krokietów bądź pierogów. Sam też jest pyszny - na pewno lepszy od tego kupionego w sklepie. Składniki : * pół kurczaka * cebula * kawałek selera plus Zobacz więcej
Bulion zagotować. Buraki zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokroić w słupki. Wrzucić do bulionu. Jeśli używamy mlodych buraków można też dodać posiekane łodygi i liście. Zupę doprawić cukrem, Zobacz więcej