pierogi z burakami

Dzisiejsze śniadanie. Nie mam pomysłu jak nazwać coś, co miało być omletem, jednak stało się czymś, co przypomina mi pierogi. Buraki puree + cebula + uwaga: paleo pierogi z patelni, które nie są Zobacz więcej
Od bardzo dawna miałam zamiar przygotować pierogi z burakami i kozim serem. Nadzienie tego typu jest bardzo nietypowe, chociaż spotkałam się kilka razy z podobnymi pierogami. Można przyjąć te pierogi Zobacz więcej
Pierogi pojawiają się tradycyjnie na wielu polskich stołach wigilijnych. Polecam przygotować je z farszem z buraczków i leśnych grzybów. Składniki choć popularne i dobrze znane, rzadko spotykane są w Zobacz więcej
Połączenie składników nadzienia powoduje, że nie można im się oprzeć :) Składniki na ok. 30-40 pierogów. Ciasto 2 i3/4 szklankimąki łyżka natki pietuszki łyżka koperku łyżka bazylii łyżeczka soli 3/4 Zobacz więcej
i pieprzem. Wbić jajko. Dokładnie wymieszać. Składniki na ciasto połączyć w gładką masę. Owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie cienko rozwałkować. Wycinać koła o średnicy Zobacz więcej
Pierogi w Polsce zna każdy. Nie muszą być jednak tylko z kapustą i grzybami, mięsem, czy ruskie. Raz na jakiś czas warto zdecydować się na inne nadzienie, które to tradycyjne danie uczynią wykwintnym! Zobacz więcej
Kolejny pomysł na podanie pierogów. Tym razem były to pierogi z kapustą i grzybami. W naszym domu zawsze podawało się je po prostu odsmażone, ale obowiązkowo razem z nimi pojawiał się na stole kubek z Zobacz więcej
Dziś propozycja bezmięsnych, drożdżowych pierogów, które można podawać ciepłe na obiad w towarzystwie sosu czosnkowego, ale równie dobrze mogą być zabrane do pracy czy do szkoły jako drugie śniadanie. Zobacz więcej
. Ciasto na pierogi wyrabiamy około 7 – 10 minut. Musi być elastyczne, wtedy wychodzą idealne pierogi! Buraki obrać zetrzeć na tarce i dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Lekko podsmażyć na maśle. Zobacz więcej
;-) Pierogi nie są trudne w wykonaniu, bardzo dobrze się mrożą, więc warto od razu zrobić więcej :) Bardzo polecam! Na 50 sztuk: 2 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka jasnej mąki orkiszowej 1 szklanka Zobacz więcej
Jutro walentynki, moja propozycja to pierogi z pieczonym burakiem, fetą nutą tymianku i soku z limonki. Pieczony burak słodkawy z nutą tajemniczości do tego słona feta, która nada też kremowej Zobacz więcej
(orzechy laskowe) oraz moja mama, która od dawna piecze chleb co tydzień i ostatnio wpadła na pomysł, żeby do niego dodawać czarnuszkę. Niniejszy przepis ukazuje się w ramach akcji Tost, burak i Zobacz więcej
Jako, że przeżywam prawdziwe buraczane love, pomyślałam o zrobieniu na obiad czegoś, co połączy kruche ciasto i farsz buraczano-cebulowy. Nie miałam ochoty na tartę, więc w ten sposób doszłam do Zobacz więcej
, ale wcale nie oznacza, że musi być nudno i co roku tak samo. W tym roku pojawi się u mnie Postny Pieczony Pieróg Wigilijny, który idealnie pasuje do kremu z leśnych grzybów. Na pomysł przyrządzenia Zobacz więcej
Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na świąteczną kolację to podrzucam Wam kolejny pomysł na pierogi. Tym razem w całkiem innym wydaniu czyli na smażone pierogi z nadzieniem buraczanym. Pierogi te Zobacz więcej
Dzisiaj przepis na czysty barszczyk. Idealny do krokietów bądź pierogów. Sam też jest pyszny - na pewno lepszy od tego kupionego w sklepie. Składniki : * pół kurczaka * cebula * kawałek selera plus Zobacz więcej
Bulion zagotować. Buraki zetrzeć na grubych oczkach tarki lub pokroić w słupki. Wrzucić do bulionu. Jeśli używamy mlodych buraków można też dodać posiekane łodygi i liście. Zupę doprawić cukrem, Zobacz więcej
Warzywno-Owocowy Krem z Buraków Tarta z Warzywami Sałatka z Grillowanych Warzyw z Kuskusem Wegetariański Pasztet z Pietruszki i Buraków Zdrowe Frytki z Buraków Wegetariański Pasztet ze Szpinaku i Zobacz więcej