pierogi z czerwoną soczewicą

Czerwona soczewica to warzywo strączkowe, które z powodzeniem wykorzystuję do wielu dań. Możesz przygotować z niej pożywną i zdrową zupę, pastę do pieczywa czy pyszną sałatkę. Soczewica wzbogacona Zobacz więcej
Pisałam Wam już kiedyś, że urządzamy z mężem pierogowe soboty. Ja przygotowuję farsze, on ciasto i razem lepimy :) Zamrażamy i mamy zapas na kilka obiadów! Ostatnio robiliśmy pierogi aż z trzema Zobacz więcej
Pierogi z czerwoną soczewicą Dodane 23 czerwca, 2013 w Dania główne Smaczne i szybkie w przygotowaniu pierożki z soczewicą, pieczarkami i cebulką. Składniki (na około 20 mniejszych pierogów): Ciasto: Zobacz więcej
230 ml ciepłej wody 1 płaska łyżka masła szczypta soli Farsz 1 szk czerwonej soczewicy 2 szk wody 1 łyżeczka kucharka 1 szt cebula większa 1 duży ząbek czosnku 1 szt marchewka mniejsza sól,pieprz Zobacz więcej
Pierogi z czerwoną soczewicą To jedne z najlepszych pierogów, jakie miałam okazje jeść w swoim życiu. Czerwona soczewica jako farsz sprawdza się znakomicie, więc jeśli jeszcze nie mieliście okazji Zobacz więcej
Długo nie mogłam się przekonać do robienia pierogów. Uważałam, że są zbyt pracochłonne. Koleżanka podpowiedziała mi jak zrobić je szybciej. Składniki na ciasto: 50 dkg mąki pszennej (lub mieszanej np. Zobacz więcej
: pół szklanki soczewicy czerwonej 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 2 łyżki oliwy Dodatkowo: u mnie domowej roboty oliwa z czosnkiem i bazylią - przepis zapodam na dniach (może być też 1 łyżka Zobacz więcej
Pierwszy wpis, pierwszy przepis. Może mało oryginalnie, ale bardzo smacznie: pierogi z czerwoną soczewicą, gotowane na parze. W ostatnim czasie bardziej doceniłam gotowanie na parze i w ten sam sposób Zobacz więcej
Na pierogi nie muszę nikogo długo namawiać. Tylko mam problem z nadzieniem - każdy by wolał co innego. Ze szpinakiem i fetą, ruskie, z kapustą, grzybami, serem, z truskawkami lub jagodami... A dziś Zobacz więcej
Ponieważ na zewnątrz wciąż mrozy, wiatr i ogólna beznadzieja (wybaczcie pesymizm, ale się przeziębiłam), na naszym stole cały czas królują potrawy raczej ciężkie, sycące i rozgrzewające – zupy-kremy, Zobacz więcej
Robiąc pierwsze w życiu pierogi postanowiłam spróbować nowych smaków, innych niż znane babcine pierogi z mięsem, ruskie czy z serem i owocami. Czerwona soczewica jest o tyle przyjemnym produktem, że Zobacz więcej
Wegetariańskie pierogi z czerwoną soczewicą | Kuchnia u Poli Kuchnia u Poli Wegańskie pierogi z czerwoną soczewicą 25 maja 2015 / by Pola / in Pierogi kluski pyzy Pierogi raz ! tym razem z soczewicą i Zobacz więcej
Ostatnio, a właściwie to nie ostatnio tylko od dawna chodziły za mną pierogi. Chodziły i chodziły, ale nie było na nie właściwego momentu ;) Nie to, że uważam, że własnoręczne przygotowanie pierogów Zobacz więcej
gotowanie, studzenie i ewentualne zamrażanie. Tylko że czasem...oj,czasem tak bardzo się chce dobrego pierożka napełnionego po brzegi i z cieniutkim ciastem... Więc mimo niechęci zakasuję rękawy i Zobacz więcej
na wigilijną kolację. Pierogi z czerwoną soczewicą i pieczarkami Składniki na ciasto: 1/2 szklanki mąki + do wyrobienia ciasta 1 szklanka wody sól 2 żółtka Pół szklanki mąki mieszamy w garnku z zimną Zobacz więcej
Soczewicę uwielbiam nie tylko za smak ale również za to, że jest tak uniwersalna. Można z niej przygotować zupy, gulasze albo farsz do pierogów:). Pierogi są genialne, proste w przygotowaniu a farsz Zobacz więcej
Składniki: FARSZ: soczewica czerwona 1,5 szklanki, kapusta kiszona 50 dag, prawdziwki 1 szklanka, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 2 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony Zobacz więcej
kółka o średnicy min. 8 cm. Gotowe pierogi gotuję w posolonej wodzie aż wypłyną na powierzchnię lub mrożę. Składniki:2 szklanki czerwonej soczewicy 1 szklanka płatków owsianych pół szklanki ziaren Zobacz więcej