Przepis na pierogi z gąsek

Na zielone gąski u nas zawsze mówiło się zielonki, a na ich szarą odmianę siwki. O tej porze pojawiają się one w naszych lasach, przeważnie można je znaleźć w srebrnych i zielonych mchach, czyli w Zobacz więcej
doowa
doowa Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moje Małe Czarowanie
Rosół z gąsek

Rosół z gąsek 4312

Tytułowe gąski to nie ptaki tylko grzyby. Miałam zamrożone a teraz mam pyszny rosół. Polecam każdemu bo jest delikatny, pyszny. Składniki: ( 2 talerze ) 3 gąski zielonki ( żółta ) 3 gąski siwe 1 Zobacz więcej
pjakubczak
pjakubczak Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Na okruszku
Ciasteczka ” Gąski „

Ciasteczka ” Gąski „  140

Ciasteczka gąski są u mnie w rodzinie od pokoleń. Są świetnym pomysłem na wykorzystanie żółtek , które gdzieś nam zostają Ciasteczka są bardzo smaczne, a im dłużej leża tym są smaczniejsze . Zobacz więcej
ZeSmakiem
ZeSmakiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ZE SMAKIEM
PIEROGI

PIEROGI 5474

Trochę historii o pierogach.... "Powszechnie panuje przekonanie – zarówno wśród Polaków, jak i cudzoziemców, że pierogi to typowe danie kuchni staropolskiej. Nic bardziej mylnego. Przypuszczalnie Zobacz więcej
Dalszy ciąg kuchennego recyklingu po gęsiej uczcie - dziś pierogi z gęsiną. Zanim na pieczonych kościach przygotowałam krupnik (przepis tutaj), większe kawałki mięsa odzieliłam od kości właśnie z Zobacz więcej
Gąska zielonka Tricholoma equestre - bardzo lubiany w Polsce i chętnie zbierany grzyb. Ale czy wiecie, że w najnowszych atlasach umieszcza się go wśród grzybów niejadalnych a nawet trujących? W naszym Zobacz więcej
Drogi przyjacielu! Wiosna w pełni, więc właśnie zaczyna się sezon na smardze. Utarło się, że sezon grzybowy rozpoczyna się w lipcu od kurek i kończy w październiku gąskami, ale to nie jest prawda. Zobacz więcej
Moje pierwsze pierogi pieczone i na pewno nie ostatnie. Pyszne, z cudownym, aromatycznym nadzieniem. Fetę uwielbiam, więc tym bardziej takie pierożki stały się pierwszoplanowym punktem do zrobienia. Zobacz więcej
trzcinowisko
trzcinowisko Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
zielony stolik
Babcine zimowe pierogi.

Babcine zimowe pierogi. 250

Babcia... Moja kochana babcia...mama mojej mamy... To przede wszystkim ona wprowadziła mnie w kuchenny, sezonowy, roślinny świat. Ledwie odrosłam od ziemi a już uczyła mnie jak karmić kury i gęsi. Zobacz więcej
Krokodyl
Krokodyl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Pomarańcza
Gąski marynowane

Gąski marynowane 2146

Przygotowując przetwory trzeba dopilnować, by słoiki i zakrętki były wyparzone, alerównież używaneprzez nas przyprawy i inne dodatki smakowemuszą być czyste,bowiem występują w nich formy Zobacz więcej
mysza
mysza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchenna Wyspa Smaków
Kiszone gąski

Kiszone gąski 1387

Zielone i szare. Ostatni jesienny obiekt pożądania grzybiarza-smakosza. Zwiastun nieuchronnie nadchodzącej zimy. Trzeba się solidnie nałazić żeby je znaleźć, mocno nachlapać żeby umyć, a przedawkowane Zobacz więcej
Uwielbiamy z Piotremsmażone grzyby panierowane. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Przygotowuje się tak jak kotlety schabowe, grzyby zyskują na smaku. Można stwierdzić, że są to kotleciki grzybowe. Zobacz więcej
Gotuj z Cukiereczkiem
Gotuj z Cukiereczkiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuj z Cukiereczkiem
Zupa z gąsek

Zupa z gąsek 1172

Dziś mam dla Was pomysł na zupkę grzybową, ale nie taką zwykłą zupkę, ale z gąsek. Z powodzeniem zupkę można zaserwować na świątecznym stole. Moje rodzinne strony obfitują dużą ilością grzybów. Zobacz więcej
lusiem
lusiem Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
obiadkiideserki
Pierogi

Pierogi 3723

Uwielbiam pierogi. Pewnie wiele z was również, tylko bardzo dużo osób przeraża sama myśl o ich robieniu. No cóż, mnie praca w kuchni nie sprawia większego problemu więc jakoś daję radę. Może dlatego, Zobacz więcej
Glowika
Glowika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Saganek
Pierogi z kaszą gryczaną

Pierogi z kaszą gryczaną 3917

Kasza gryczana, smaczna i zdrowa. A pierogi z jej dodatkiem są pożywne i pyszne. Świetnie smakują smażone na patelni, choć tuż po ugotowaniu są również znakomite. Składniki na farsz: 3/4 szklanki Zobacz więcej
Gąska niekształtna Tricholoma portentosum to bliska kuzynka gąski zielonki i często spotykam oba gatunki rosnące blisko siebie, w tym samym czasie, bo lubią swoje towarzystwo. Gąski pojawiają się Zobacz więcej
Na zielone gąski u nas zawsze mówiło się zielonki, a na ich szarą odmianę siwki. O tej porze pojawiają się one w naszych lasach, przeważnie można je znaleźć w srebrnych i zielonych mchach, czyli w Zobacz więcej
I pomyśleć, że kiedyś nie znosiłam robienia pierogów Zazwyczaj moja rola ograniczała się do wałkowania placków, ale i to robiłam wyłącznie okazjonalnie. Teraz też nie przepadam za tą czynnością, ale Zobacz więcej
Kuchnia Ilony
Kuchnia Ilony Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia Ilony
Pierogi

Pierogi 3060

Wczoraj w nocy wyszło z mojej kuchni ok 150 pierogów... ufff - wcześniej to nie problem "machnąć" kilka pierożków w jeden wieczór, teraz siedziałam w kuchni pół dnia i padłam, ale warto. Uwielbiam te Zobacz więcej
Uwielbiamy z Piotremsmażone grzyby panierowane. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Przygotowuje się tak jak kotlety schabowe, grzyby zyskują na smaku. Można stwierdzić, że są to kotleciki grzybowe. Zobacz więcej