Przepis na pierogi z kapustą i grzybami

Smakalajzyt.pl
Smakalajzyt.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakalajzyt
Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami 174

Pierogi z kapustą i grzybami przepis na pierogi idealne na wigilię Smakujemy nie tylko jedzenia! Kontakt Składniki Tu jedliśmy Przepisy Dania azjatyckie Dania główne Desery Dodatki Grill Makarony Zobacz więcej
ZOBACZ! Przepisy kulinarne, ciasta, obiady, zupy, sałatki, abc gotowania, diety, napoje, książki o gotowaniu i wiele innych genialnych rzeczy związanych z gotowaniem. « Życzenia bożonarodzeniowe! Zobacz więcej
Pierogi z kapustą i grzybami są drugą potrawą za barszczem z uszkami, na którą zawsze czekam w Wigilię. Choć od jedzenia stół się ugina, nie ma możliwości żeby nie wsunąć choć kilku takich pierożków. Zobacz więcej
Nie wiem jak Wy, ale ja nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez domowych pierogów z kapustą i grzybami mojej Mamy. Muszą być pierne, ale przede wszystkim niezwykle kwaśne. Taki farsz w połączeniu z Zobacz więcej
Pierogi z kapustą i grzybami to jeden z klasyków wigilijnego stołu, a także kuchni polskiej. U mnie w rewelacyjnym cieście pierogowym – cienkim i elastycznym, z którym świetniesię pracuje. Nie jest to Zobacz więcej
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI W moim rodzinnym domu nie jadasiętakich pierogów. Jak pisałam Wam kilka lat temu,tradycyjnie robi się pierogi ze słodką kapustą, jednak wychodząc za mąż, poznałam wiele Zobacz więcej
W naszym domu, na stole Wigilijnym nie może zabraknąć pierogów z kapustą i grzybami. Już tradycją jest liczenie kto zje najwięcej pierogów. A po słodkich deserach w naszych żołądkach zawsze musi Zobacz więcej
Dzisiaj ciąg dalszy świątecznych przepisów. Polecam Wam mój sprawdzony Świąteczny przepis na klasyczne Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Te Zobacz więcej
Pierogi z kapustą i grzybami to obok barszczu moje ulubione świąteczne danie. Jak na pierogi przystało są dosyć pracochłonne, ale smak wynagradza wszelkie niedogodności. Zrobiłam je zgodnie z Zobacz więcej
Pierogi z grzybami polubiłam stosunkowo niedawno- zraziły mnie często gotowe pierogi dostępne w garmażeryjnych sklepach, przesolone i z wyczuwalnym nadmiarem pieprzu. Nie przepadam również za zmieloną Zobacz więcej
Nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez pierogów z kapustą i grzybami. W tym roku zamierzałam zamówić pierogi i na próbę (smaku i jakości;) kupiłam po kilka pierogów w pobliskich garmażerkach. Cóż Zobacz więcej
Zabawę z pierogami zaczynamy od zagniecenia ciasta. Będzie to tzw. ciasto zaparzane. Do miski wsypujemy 30 dag mąki pszennej. Następnie zalewamy ją połową szklanki wrzątku. Całość mieszamy widelcem, Zobacz więcej
Smakowidlo
Smakowidlo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smakowidło
Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami 373

Ciekawa jestem czy jest ktoś kto nie lubi pierogów ... niby nie jest to nic wykwintnego, ale różnorodność w przygotowywaniu farszów sprawia, że chyba każdy znajdzie coś dla siebie. Mogą być Zobacz więcej
Wieczór wigilijny bez tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami to nie to samo, nawet na obczyźnie... U mnie już sklejone i zamrożone czekają na ten wieczór. Przepis pochodzi od Macieja Kuronia. Zobacz więcej
W tym roku postanowiłam najeść się pierogami z kapustą i grzybami wcześniej, nie czekając z tym aż do Wigilii. Zazwyczaj na kolacji poprzedzającej Boże Narodzenie jest tyle pyszności, że pierogów Zobacz więcej
Pierogi z kapustą i grzybami są zdecydowanie moimi faworytami na wigilijnym stole, dlatego grzechem by było nie zamieścić przepisu na te pyszności. Ten jest nietradycyjny, gdyż pierogi są pieczone w Zobacz więcej
Te fantastyczne pierogi goszczą na naszych stołach w dzień wigilii. Ja jednak robię je częściej niż raz do roku, ponieważ wszyscy wręcz je uwielbiają. Ciasto: 75 dag mąki 1,5 dobrze ciepłego mleka 1 Zobacz więcej
W moim domu nie może ich zabraknąć na wigilijnym stole. Choć nie ma ograniczeń sezonowych na ich przyrządzanie, najbardziej smakują wyczekane przez rok, w ten jeden dzień. Podaję je jako jedno z dwóch Zobacz więcej
elkaa13
elkaa13 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
ChochElka
Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami 366

« Piernik z masą grysikową Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kapustą i grzybami, to jedno z naszych ulubionych dań wigilijnych. Wbrew pozorom lepienie ich nie zajmuje wiele czasu, więc zachęcam Zobacz więcej
Ciąg dalszy świątecznych przepisów. Tym razem polecam Wam mój kolejny przepis na Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Tym razem do ciasta dodana jest Zobacz więcej

Pierogi z kapustą i grzybami są tradycyjną wigilijną potrawą, bez której większość z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Przygotowanie idealnych pierogów z kapustą i grzybami wymaga trochę czasu i pracy, jednak rezultat smakowy rekompensuje cały wysiłek, jaki w to włożymy. Najlepiej do przygotowania pierogów z kapustą i grzybami użyć grzybów, które jesienią samodzielnie zebraliśmy w lesie, a następnie ususzyliśmy. Bez problemu jednak możemy zakupić gotowe już grzyby suszone w sklepie. Warto jednak zadbać o to, aby były one z pewnego i sprawdzonego źródła.

Aby przygotować idealne pierogi z kapustą i grzybami, najpierw należy odpowiednio przygotować grzyby. Przede wszystkim trzeba je dokładnie umyć, a następnie namoczyć. Najlepiej przez całą noc. Na drugi dzień gotujemy grzyby do miękkości. W osobnym garnku gotujemy kapustę kiszoną. Na koniec wszystko razem – grzyby, kapustę i cebulkę dusimy na patelni na odrobinie masła. Farsz doprawiamy do smaku solą, pieprzem i odkładamy do ostudzenia. Drugim ważnym elementem udanych pierogów z kapustą i grzybami jest ciasto. Nie powinno być zbyt grube. Im cieńsze, tym lepiej. Ugniatamy je z mąki, masła, soli i ciepłej wody. Można dodać jajko, ale wtedy ciasto będzie twardsze. Gotowe ciasto na pierogi rozwałkowujemy i wycinamy szklanką koła. Na każde koło kładziemy po łyżce farszu i zlepiamy brzegi. Gotowe pierożki z kapustą i grzybami gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. Podajemy je polane roztopionym masłem lub okraszone podduszoną cebulką. Świetnie smakują także odgrzane i zarumienione na patelni.

Pierogi z kapustą i grzybami możemy przygotować także w wersji pieczonej. Farsz przygotowujemy w identyczny sposób jak przy tradycyjnym przepisie. Z kolei ciasto wyrabiamy z maki, masła, jajek, śmietany 18% i soli. Po wyrobieniu schładzamy je w lodówce przez około pół godziny. Następnie ciasto rozwałkowujemy, wycinamy koła, nakładamy farsz i zlepiamy. Gotowe pierożki z kapustą i grzybami smarujemy z wierzchu jajkiem wymieszanym z mlekiem i zapiekamy do momentu, aż nabiorą pięknego, złocistego koloru. Farsz tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami także możemy nieco urozmaicić, dodając do niego np. ugotowaną soczewicę lub kaszę. W wersji mniej postnej dobrym dodatkiem będzie boczek, którym możemy okrasić pierogi z wierzchu. Ciekawą propozycją jest także dodanie do farszu pierogów z kapustą i grzybami suszonych śliwek, ziemniaków lub sera. Zamiast leśnych grzybów możemy użyć natomiast pieczarek. Przepis na pierogi z kapustą i grzybami możemy więc dowolnie modyfikować, za każdym razem otrzymując smakowite i sycące danie.

Osoby uczulone na gluten, także mogą przyrządzić swoją wersję pierogów z kapustą i grzybami. Wystarczy, że zamiast mąki pszennej użyją mąki bezglutenowej (kukurydzianej, jaglanej lub ziemniaczanej). Z kolei w wersji wegańskiej pierożków z kapustą i grzybami zamiast masła do ciasta dodajemy olej. Osoby będące na diecie także nie muszą rezygnować z tego pysznego dania, jeżeli tylko ciasto przygotują na bazie mąki razowej i gryczanej. Wszystkie wersje pierogów z kapustą i grzybami są równie smaczne i każdy może znaleźć przepis, który będzie mu najbardziej odpowiadał. Zarówno pod względem zdrowotnym, jak i smakowym. Pierogi z kapustą i grzybami są dobrym pomysłem na obiad nie tylko w okresie świąt. A odgrzane na patelni sprawdzą się także jako forma ciepłej kolacji.