pierogi z kartoflami

Składniki: Ciasto: 3 jajka,6 szklanek mąki,woda,sól. Farsz: 10 ziemniaków,4 cebule,250 g twardego,żółtego sera,100 g masła,sól Przygotowanie: Kartofle obrać i ugotować w osolonej wodzie.Cebulą drobno Zobacz więcej
niewielkie kawałeczki.(Nóż,którym kroimy maczać w wodzie,wtedy ciasto nie będzie się kleiło).Pierogi wkładać delikatnie na wrzącą osoloną wodę.Jak wypłyną,gotować jeszcze ok.2 min.Podawać z masłem Zobacz więcej
elik
elik Obserwuj blogaObserwujesz bloga
eli gotowanie
Pierogi ruskie mojej mamy

Pierogi ruskie mojej mamy 58

0
Pierogi ruskie to takie pierogi o których Rosjanie mówią polskie. Jak zwał tak zwał, grunt że są smaczne. Z racji mojego stażu kulinarnego spotkałam co najmniej kilka przepisów na te pierogi. Jednak , Zobacz więcej
– z mięsa można zrobić pierogi lub gołąbki. Grzyby zostawić do zupy. Kartofle obrać, pokroić w kostkę, ugotować w lekko osolonej wodzie. Grzyby pokroić. Do przecedzonego wywaru dodać ugotowane Zobacz więcej
Kathy25
Kathy25 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
zmyslsmaku
Ruskie pierogi

Ruskie pierogi 74

0
składniki razem wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto na pierogi. Wsypać mąkę do miski, dodać sól i wlewać stopniowo gorącą wodę lub mleko. Wyrobić. Rozwałkować dość cienko. Zobacz więcej
świat lucy
świat lucy Obserwuj blogaObserwujesz bloga
świat lucy
Pierogi ruskie

Pierogi ruskie 206

0
Pierogi chyba najbardziej znane i lubiane w niektórych regionach Polski. Super są świeże ugotowane i wyciągnięte z wody polane usmażoną słoninką i cebulą. A na następny dzień odsmażane na patelni na Zobacz więcej
Pierogi leniwe nie są częstym gościem na moim stole (pewnie dzięki mojemu mężowi, który zjada wszystkie ziemniaki, jakie tylko są w domu). Ale czasem i mąż ma dość ziemniaków, a z ugotowanymi Zobacz więcej
około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Ziemniaki umyć (ewentualnie oskrobać, obrać), zetrzeć na średniej Zobacz więcej
lena88
lena88 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rhubarb Baby
Serowe kopytka z malinami

Serowe kopytka z malinami 68

1
Dla mnie zawsze i wszędzie było jasne-pierogi leniwe są tylko z twarogu, nie może się tam znaleźć ani gram ziemniaka. Koniec i kropka. Aż do wczoraj. Zaczęłam obierać kartofle machinalnie, kiedy byłam Zobacz więcej
Kluski białe i czarne to bardzo popularne dodatki do dań na Śląsku. Jednak poza tym nie robiono u nas nigdy tradycyjnie pierogów. Zastępowano je właśnie kluskami, knedlami etc. Stąd kluski z mięsem. Zobacz więcej
Pierogi ruskie to jedne z moich ulubionych pierogów. Mogę ich zjeść ogromne ilości. Po wyjeździe ziemniaczanym z Europlant i Chopin Vodka(o tej wyprawie przeczytacie tutaj), miałam między innymi zapas Zobacz więcej
część ciasta rozwałkować i pociąć na paski. Rozłożyć na cieście.(kratka). Posmarować żółtkiem i posypać sezamem. Piekarnik nagrzać do 180C. Piec ok. 40 – 45 min.Po upieczeniu zostawić na parę minut w Zobacz więcej
W sumie to chyba niewiele rzeczy tak mnie drażni, jak okropnie mnie drażnią "jagody". Jestem pełna tolerancji dla kartofli, gruli, pyr i ziemniaków. Nawet jestem w stanie przełknąć wychodzenie na Zobacz więcej
używam, jak i w sposobie przygotowywania potraw. Ale jest kilka takich zupełnie prostych dań, gdzie łączy się kilka zaledwie składników, które każdy zna, a do których z uporem i przyjemnością wracamy Zobacz więcej
płynu). Słone frytki, czipsyalbo paluszki. Ale też potrawy niekontrowersyjne,prawie bez smaku, za to pięknie zapychające mały brzuszek. Kluchy wszelkie i pierogi. Kartofle. Kotlety i klopsiki w Zobacz więcej
nie ma dnia bez kartofli. Frytki, placki, ziemniaki gotowane w całości, odsmażane, puree na różne sposoby, farsz do pierogów i gołąbków, kluski na 100 sposobów, babki ziemniaczane, sałatki, ziemniaki Zobacz więcej
Wczoraj od południa paliłam drewno w ognisku, żeby przygotować odpowiednią ilość popiołu do pieczenia ziemniaków :-) Gdy zaczęli zjeżdżać się pierwsi goście można było wkładać kartofle do ogniska. Zobacz więcej
, a przecież to takie wdzięczne do obróbki składniki. Poniżej podrzucam Wam kilka propozycji, na to jak wykorzystać ugotowane kartofle, które zostały nam z obiadu: KOPYTKA I KLUSKI Kopytka Zobacz więcej
Uwielbiam pierogi, jeść je mogłabym dzień dnia i na pewno by mi się nie znudziło. Uwielbiam te najbardziej tradycyjne, proste ruskie. Idealny mariaż ziemniaków, twarogu i boczku. Nie liczę kalorii, Zobacz więcej