pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Jeśli już biorę się za pierogi, to w mega ilościach. Ciasto zwykle robię z 1 kg mąki, faszeruję soczewicą, kaszą gryczaną z twarogiem i tradycyjne ruskie. Moi bliscy uwielbiają gryczane, które Zobacz więcej
Mamy dzisiaj drugi piątek Wielkiego Postu, więc proponuję przygotować na obiad szybkie pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną. Ten rodzaj farszu nazywa się kresowym (według H. Szymanderskiej). Polecam Zobacz więcej
Jeśli już biorę się za pierogi, to w mega ilościach. Ciasto zwykle robię z 1 kg mąki, faszeruję soczewicą, kaszą gryczaną z twarogiem i tradycyjne ruskie. Tom niestety nie lubi takich wegetariańskich, Zobacz więcej
Dziś polecam pierożki z kaszą gryczaną i twarogiem :-) Ciasto: 30 dag mąki 1 szkl mleka szczypta soli Farsz: 10 dag kaszy gryczanej 20 dag twarogu 2 cebule pieprz do smaku sól do smaku Dodatkowo: 2 Zobacz więcej
Kasze królują, kolejny przepis tym razem z kaszą gryczaną w roli głównej. Pierwszy raz jadłam te pierogi i powiem szczerze- zdaję sobie sprawę, że nie zachwycą każdego. Raczej będą bardziej smakowały Zobacz więcej
W mojej kuchni kasze i pierogi. jedne już opublikowałam, ale przy okazji robienia ruskich , powstały również z kaszą gryczaną, twarogiem , na słodko. Link do ciasta ciasto do pirogów. Polecam warto Zobacz więcej
SKŁADNIKI FARSZ 3 woreczki (300 g) kaszy gryczanej 250 g białego sera półtłustego 1 jajko 1cebula sól, pieprzCIASTO 400 g mąki 1 jajko 3/4 szklanki wody sól+ tłuszcz ze skwarkami do polania 1/ Kaszę Zobacz więcej
. farsz: 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej 250 g twarogu 1 jajko 1 cebula 1 łyżka posiekanej świeżej mięty masło do smażenia sól pieprz Na patelni podsmażyć na maśle drobno pokrojoną cebulę. W misce Zobacz więcej
Podobno przepis na pierogi z kaszą jest znany i lubiany – ja go odkryłam niedawno. Przyznam, że gdy koleżanka powiedziała mi o tych pierogach, skład farszu mnie nie zachwycił, jednak nie byłabym sobą, Zobacz więcej
Naprawdę nie lubię kaszy gryczanej ;-) I nie wiem co mnie skłoniło, żeby zrobić taki farsz, ale zrobiłam i intuicja mnie nie zawiodła :-) Wyszło bardzo smacznie, oryginalnie i sycąco :-) Aż się Zobacz więcej
Pierogi te podobno goszczą w Polskiej kuchni już od dawien dawna <kuchnia kresowa>. Cóż ja jadłam je po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni <chciałam wykorzystać resztę kaszy z obiadu>. Zobacz więcej
same sklejać wyrabiam. Wałkujemy cienko, wycinamy kółka z ciasta , u mnie posłużyła do tego szklanka, nakładamy farsz... Więc teraz czas na opis farszu ... Już dawno miałam w planach zrobienie go z Zobacz więcej
Na pierogi z kaszą gryczaną miałyśmy z mamą ochotę już dawno. Słyszałyśmy o nich wiele dobrego :) Któregoś letniego dnia, gdy dostałyśmy dużo wiejskiego sera, zabrałyśmy się za lepienie. Ponieważ Zobacz więcej
Przypominają samosy ale z bardziej pierogowym nadzieniem i zamiast smażenia w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Jak to u mnie ... efekt końcowy eksperyment z zawartością lodówki :) PIECZONE Zobacz więcej
Składniki: Ciasto na pierogi (na ok. 50 sztuk): pół kg mąki pszennej + do podsypywania szklanka gorącej wody łyżeczka soli Nadzienie: 100 g kaszy gryczanej 1/2 kg sera białego 1 jajko sól pieprz Zobacz więcej
Od czasu do czasu warto poświęcić swój czas na przygotowanie tradycyjnych potraw. Jedną z nich są pierogi. Tym razem zamiast najpopularniejszych ruskich zrobiłam z kaszą gryczaną. Poza tym reszta bez Zobacz więcej
Nie samymi pierogami ruskimi człowiek żyje, więc zrobiłam z kaszą gryczaną (którą średnio lubię) i twarogiem. Całość przypadła mi do gustu, chociaż doprawiłam je zbyt dużą ilością pieprzu:-) Zobacz więcej
Pierogi małopolskie z kaszą gryczaną i twarogiem Pierwszy raz zrobiłam je kilka lat temu i tak już zostały w moim kuchennym repertuarze. Poleciła mi je moja koleżanka. Przepis na nadzienie nie jest Zobacz więcej
Proste i pyszne pierogi z wykorzystaniem nabiału i kaszy gryczanej. Dla jednych klasyka, dla innych nieziemskie niepołączenie. Dla mnie po prostu pycha! Przepis dodaję do akcji kulinarnej na Zobacz więcej
https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Pierogi? Oczywiście zjem, ale jeśli będą naprawdę smaczne, albo jak będą miały (nie) zwykły farsz. Takie nadzienie podejrzałam w Zobacz więcej