pierogi z kasza i twarogiem

Dobre pierogi można zjeść także będąc na diecie. Przepis na pierogi z kaszą i twarogiem jest warty uwagi i wypróbowania. Cienkie ciasto, smaczne soczyste nadzienie podkręcone miętą. Odrobina Zobacz więcej
Alternatywa dla zwykłych ruskich. Możemy również użyć kaszy gryczanej. 300g ugotowanej kaszy jęczmiennej 300g twarogu półtłustego 1 cebula łyżka masła sól pieprz Cebulę podsmażamy na maśle aż się Zobacz więcej
Jeśli już biorę się za pierogi, to w mega ilościach. Ciasto zwykle robię z 1 kg mąki, faszeruję soczewicą, kaszą gryczaną z twarogiem i tradycyjne ruskie. Moi bliscy uwielbiają gryczane, które Zobacz więcej
Mamy dzisiaj drugi piątek Wielkiego Postu, więc proponuję przygotować na obiad szybkie pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną. Ten rodzaj farszu nazywa się kresowym (według H. Szymanderskiej). Polecam Zobacz więcej
Jeśli już biorę się za pierogi, to w mega ilościach. Ciasto zwykle robię z 1 kg mąki, faszeruję soczewicą, kaszą gryczaną z twarogiem i tradycyjne ruskie. Tom niestety nie lubi takich wegetariańskich, Zobacz więcej
Dziś polecam pierożki z kaszą gryczaną i twarogiem :-) Ciasto: 30 dag mąki 1 szkl mleka szczypta soli Farsz: 10 dag kaszy gryczanej 20 dag twarogu 2 cebule pieprz do smaku sól do smaku Dodatkowo: 2 Zobacz więcej
Składniki: CIASTO: 1/2 kg mąka tortowa, 2 łyżki śmietana, 1 szklanka wrząca woda, 3/4 łyżeczki sól , - ile potrzeba mąka do podsypania FARSZ: 1 torebka kasza gryczana, 1 pęczek szpinak świeży, 20 dag Zobacz więcej
Kasze królują, kolejny przepis tym razem z kaszą gryczaną w roli głównej. Pierwszy raz jadłam te pierogi i powiem szczerze- zdaję sobie sprawę, że nie zachwycą każdego. Raczej będą bardziej smakowały Zobacz więcej
W mojej kuchni kasze i pierogi. jedne już opublikowałam, ale przy okazji robienia ruskich , powstały również z kaszą gryczaną, twarogiem , na słodko. Link do ciasta ciasto do pirogów. Polecam warto Zobacz więcej
SKŁADNIKI FARSZ 3 woreczki (300 g) kaszy gryczanej 250 g białego sera półtłustego 1 jajko 1cebula sól, pieprzCIASTO 400 g mąki 1 jajko 3/4 szklanki wody sól+ tłuszcz ze skwarkami do polania 1/ Kaszę Zobacz więcej
Co za smak i zapach… Uwielbiam maliny a w połączeniu z twarogiem i kaszą manną wyszły zjawiskowe… Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżeczka masła 200 ml ciepłej wody Odrobina soli Farsz: 250 g Zobacz więcej
Bardzo lubimy pierogi więc często je robię z różnymi farszami. Te pierogi zobaczyłam w programie Ewy Wachowicz,spodobało mi się nadzienie i je zrobiłam. Muszę przyznać,że smakują rewelacyjnie. Zobacz więcej
Podobno przepis na pierogi z kaszą jest znany i lubiany – ja go odkryłam niedawno. Przyznam, że gdy koleżanka powiedziała mi o tych pierogach, skład farszu mnie nie zachwycił, jednak nie byłabym sobą, Zobacz więcej
Naprawdę nie lubię kaszy gryczanej ;-) I nie wiem co mnie skłoniło, żeby zrobić taki farsz, ale zrobiłam i intuicja mnie nie zawiodła :-) Wyszło bardzo smacznie, oryginalnie i sycąco :-) Aż się Zobacz więcej
Pierogi te podobno goszczą w Polskiej kuchni już od dawien dawna <kuchnia kresowa>. Cóż ja jadłam je po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni <chciałam wykorzystać resztę kaszy z obiadu>. Zobacz więcej
Zacznę możę od ciasta na pierogi. Jako, że sama nie potrafię jeszcze "na oko" zrobić dobrego ciasta pierogowego posłużyłam się gotowym przepisem znalezionym w sieci. Ciasto wyszło idealne, nie lepiło Zobacz więcej
Na pierogi z kaszą gryczaną miałyśmy z mamą ochotę już dawno. Słyszałyśmy o nich wiele dobrego :) Któregoś letniego dnia, gdy dostałyśmy dużo wiejskiego sera, zabrałyśmy się za lepienie. Ponieważ Zobacz więcej
Przypominają samosy ale z bardziej pierogowym nadzieniem i zamiast smażenia w głębokim tłuszczu upiekłam je w piekarniku. Jak to u mnie ... efekt końcowy eksperyment z zawartością lodówki :) PIECZONE Zobacz więcej
Składniki: Ciasto na pierogi (na ok. 50 sztuk): pół kg mąki pszennej + do podsypywania szklanka gorącej wody łyżeczka soli Nadzienie: 100 g kaszy gryczanej 1/2 kg sera białego 1 jajko sól pieprz Zobacz więcej
Od czasu do czasu warto poświęcić swój czas na przygotowanie tradycyjnych potraw. Jedną z nich są pierogi. Tym razem zamiast najpopularniejszych ruskich zrobiłam z kaszą gryczaną. Poza tym reszta bez Zobacz więcej