pierogi z mąki żytniej

Składniki: CIASTO ŻYTNIE: mąka żytnia z Kopytowa 3 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, masło 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, woda 1,5 szklanki FARSZ RUSKI: ziemniaki Zobacz więcej
Dawno miałam ochotę na pierogi, a że twaróg był pod ręką wyszło na ruskie :) Troszkę eksperymentowałam i do mąki pszennej dodałam pełnoziarnistą żytnią. Wyszły bardzo dobrej. Polecam! SKŁADNIKI: Zobacz więcej
Niby nic takiego, zwyczajowa i zwyczajna potrawa Bożonarodzeniowa, ale w trochę innym wydaniu. Tą "innością" jest ciasto, które przygotowałam z mąki żytniej chlebowej typ 720. Nie dodawałam mąki Zobacz więcej
. Pierogi krucho-drożdżowe z mąki żytniej z ruskim nadzieniem SKŁADNIKI NA FARSZ: * 1 kg upieczonych ziemniaków (mogą być gotowane) * 250 gram twarogu * 3 duże cebule * Dużo świeżo mielonego pieprzu * Zobacz więcej
Uwielbiam pierogi, jednak nie są zbyt dietetyczne... to istna bomba kaloryczna! niestety! Ale ja tak łatwo nie rezygnuję z tego co lubię :) Postanowiłam więc zrobić wersję light, dla łakomczuchów Zobacz więcej
Pierogi Dawne. Z mąki żytniej, ze szpinakiem i twarogiem. Po nieznośnych upałach, dla mnie człowieka, który szczęście odnalazłby mieszkając w jakiejś urokliwej norweskiej dolinie, nadszedł jeden dzień Zobacz więcej
PannaLusianna4 kwietnia 2014 08:00 jaki jest przepis na ciasto do tych pierogow? OdpowiedzUsuń Zobacz więcej
je!. 2 szkl.mąki pszenne 1 szkl.mąki żytniej pełnoziarnistej 1szkl.ciepłej wody (dodajemy jej tyle ile wejdzie w ciasto ) Farsz: *********************** Płucka wieprzowe Jajko Sól i pieprz Odrobina Zobacz więcej
Składniki (na 27 pierogów): farsz: gotowana wołowina (ok. 300g) 1 jajko 2 cebule pieprz sól Wołowinę gotujemy (można zrobić na niej zupę np. jarzynową), mielimy przez maszynkę, na koniec mielimy też Zobacz więcej
Smakować
Smakować Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakować
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem 290

0
Chciałam zrobić pierogi z mięsem, takie aby ciasto było z mąki żytniej, farsz - mięsko z posmakiem majeranku, a po przecięciu pieroga wyciekał rosołek. I udało się:) Farsz: mięso z łopatki zmielić, Zobacz więcej
Czyją zmorą w dzieciństwie był szpinak? Przyznam szczerze, że moją był. Jednak smaki się zmieniają i teraz sama chętnie po niego sięgam. Myślę, że szpinak w zaproponowanej przez mnie poniżej wersji, Zobacz więcej
Barszcz Czerwony Czysty. Składniki na uszka znajdziesz w poście Uszka z Mięsem. Sugestie: Jeśli chcesz zrobić uszka wypełnione kapustą i grzybami użyj przepisu na farsz z posta Zakręcone Pierogi z Zobacz więcej
Składniki: mąka (1 1/2 szklanki, ja pomieszałam pszenną, żytnią i kukurydzianą) woda (ok. 1/4 szklanki do ciasta + do gotowania) pieczarki (15 dag) groszek (1/2 puszki) czosnek (2 ząbki) sól pieprz Zobacz więcej
Pyszna i nietypowa przekąska, którą można dać komuś w prezencie, pierogi są zrobione z pełnowartościowej mąki zamiast dużej ilości tłuszczu mają wodę i tylko dwie łyżki oleju, w środku natomiast Zobacz więcej
Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą Składniki – ciasto: 700g mąki pszennej 300g mąki żytniej 4 żółtka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki – farsz: Czerwona soczewica – szklanki Kasza Zobacz więcej
Dziś znalazłam w Kaufland-ie mąkę żytnią do wypieku domowego chleba, czytałam w internecie, że z takiej mąki wychodzą lepsze placki, a ciasto na pierogi lepiej się klei od tego zrobionego ze zwykłej Zobacz więcej
Kolejna wersja razowych pierogów. Niestandardowe i wykwintne. Bardzo polecam wielbicielom sera pleśniowego. Można również zrobić wersję z mozzarellą i suszonymi pomidorami z oliwy. Muszę przyznać że Zobacz więcej
Gruszki. Chleb był też wyśmienity z olejem arachidowym! Zaczyn: ok. 4 łyżki zakwasu 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklanka wody Ciasto właściwe 2 szklanki mąki pszennej poznańskiej 1 szklanka Zobacz więcej
PIECZONE PIEROGI Z FETĄ ZIEMNIAKAMI I POREM SKŁADNIKI NA CIASTO: * 100 gram mąki żytniej * 200 gram żytniej razowej * 200 gram mąki pszennej * 100 gram masła * 2 jajka * 3 Łyżki kwaśniej śmietany * Zobacz więcej
Składniki: Ciasto 150 g mąki żytniej razowej 200 g mąki pszennej 130 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1 jajo Farsz 350 g twarogu 1 żółtko 30 g cukru waniliowego 3 – 4 Zobacz więcej