• 8
  • 5
  • 3
  • 5
  • 3
  • 1
przepisów z 6065 blogów

pierogi z mąki żytniej

Oczywiście z zamysłem wigilijnym, także tym razem z kapustą i z grzybami. Ja swoje zamroziłam: Składniki (na ok 20 sztuk): Ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki Zobacz więcej
Pyszne pierogi z mąki żytniej. Jak się okazuje ciasto do zrobienia nie jest tak trudne jak się obawiałam, wyszło elastyczne i gładkie. W smaku pyszne, dla wielbicieli zdrowych zamienników tradycyjnych Zobacz więcej
Nawet typowo polskie, tuczące potrawy można przerobić na takie sprzyjające zdrowiu. Przedstawione pierogi nie zostały ulepione ze zwykłej pszennej mąki, ale z bardziej wartościowszej mąki żytniej. Do Zobacz więcej
Ostatnio w ogóle nie mam ochoty na mięso. Zaczęłam więc kombinować, co by tu zjeść wegetariańskiego, ale z białkiem i sycącego. Pierogi! Farsz sam wpadł mi w ręce, bo po otwarciu szafki od razu Zobacz więcej
Ostatnio długo chodziły za mną pierogi... Kiedyś miałam ich przesyt, bo w leniwe dni, jadałyśmy z mamą kupne pierogi zamiast stać godzinami przy garach. Teraz nie jadłam pierogów jakiś rok! Odkąd Zobacz więcej
Uwielbiamy ruskie pierogi. Ale ciasto do dzisiejszych ruskich pierogów zostało przygotowane z mieszanki mąki żytniej i pszennej. Mają dużo ciemniejszy kolor niż te tradycyjne ruskie pierogi. Zamiast Zobacz więcej
VeganCorner
VeganCorner Obserwuj blogaObserwujesz bloga
VeganCorner
Żytnie pierogi ruskie

Żytnie pierogi ruskie 887

1
zrobiłam z mąki żytniej, która w tej roli przyjęła się zaskakująco dobrze :). Składniki na ciasto pierogowe: ?300g mąki żytniej ?100g mąki pszennej ? 3/4 szklanki letniej wody (ok 200ml) ?sól Mąkę Zobacz więcej
PannaLusianna4 kwietnia 2014 08:00 jaki jest przepis na ciasto do tych pierogow? OdpowiedzUsuń Zobacz więcej
Składniki: CIASTO ŻYTNIE: mąka żytnia z Kopytowa 3 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, masło 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, woda 1,5 szklanki FARSZ RUSKI: ziemniaki Zobacz więcej
Dawno miałam ochotę na pierogi, a że twaróg był pod ręką wyszło na ruskie :) Troszkę eksperymentowałam i do mąki pszennej dodałam pełnoziarnistą żytnią. Wyszły bardzo dobrej. Polecam! SKŁADNIKI: Zobacz więcej
Pyszne pierogi z mąki żytniej z oszczędnym farszem z dużą ilością czosnku. Idealne na jesienny obiad Składniki ciasto mąka żytnia pełnoziarnista 400 gram woda ciepła do uzyskania odpowiedniej Zobacz więcej
Z góry uprzedzam, wykonanie tych pierogów wymaga cierpliwości, ponieważ ciasto żytnie wyrabia, wałkuje oraz klei się o wiele gorzej niż pszenne, kruszy się, pęka, dlatego trzeba opanowania żeby nie Zobacz więcej
Już się pojawiły !!!!! Może cena jeszcze nie jest przystępna ale nie mogłam się powstrzymać. Kupiłam 0,5 kg. Część wykorzystałam na przepyszne pszenno-żytnie pierogi a z pozostałej zaserwuję jutro Zobacz więcej
żytnie naleśniki , pierogi ,chleby, zagęszczam mąką żytnią . Mogę przy tym zaznaczyć ,że żytnie pierogi smakują mi bardziej niż pszenne ;-) Ponieważ żyto nie zawiera wystarczająco glutenu , który Zobacz więcej
pierogi pszenno-żytnie z łososiem Potrawy świąteczne, szczególnie te wigilijne, to tradycja, historia, rodzina, emocje... Nie będziemy Wam zatem podpowiadać jak mają wyglądać i smakować karp, pierogi Zobacz więcej
Pierogi z mąki żytniej z jagodami, podane z jogurtem naturalnym i jagodami PRZEPIS AUTORSKI: Składniki:(7 sztuk) 8 łyżek mąki żytniej (110 g) 6 łyżek gorącej (nie wrzącej) wody szczypta soli 7 Zobacz więcej
Nie bój się mąki żytniej, nie jest ani twarda ani gorzka, te pierogi są pyszne. A kapusta dosmakowana. Jeśli wolisz białą mąkę pszenną (ok, z nią będą cieniutkie i przezroczyste), postępuj Zobacz więcej
takiego wspaniałego mężczyznę i taki udany związek! A dziś, tak z ni z gruchy, ni z pietruchy, chciałabym zapodać Wam rewelacyjne ciasto na pierogi. Osobiście pierogi z tym ciastem smakują mi Zobacz więcej
Niby nic takiego, zwyczajowa i zwyczajna potrawa Bożonarodzeniowa, ale w trochę innym wydaniu. Tą "innością" jest ciasto, które przygotowałam z mąki żytniej chlebowej typ 720. Nie dodawałam mąki Zobacz więcej
je!. 2 szkl.mąki pszenne 1 szkl.mąki żytniej pełnoziarnistej 1szkl.ciepłej wody (dodajemy jej tyle ile wejdzie w ciasto ) Farsz: *********************** Płucka wieprzowe Jajko Sól i pieprz Odrobina Zobacz więcej