Przepis na pierogi z mąki żytniej

Niby nic takiego, zwyczajowa i zwyczajna potrawa Bożonarodzeniowa, ale w trochę innym wydaniu. Tą "innością" jest ciasto, które przygotowałam z mąki żytniej chlebowej typ 720. Nie dodawałam mąki Zobacz więcej
Składniki: CIASTO ŻYTNIE: mąka żytnia z Kopytowa 3 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, masło 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, woda 1,5 szklanki FARSZ RUSKI: ziemniaki Zobacz więcej
Kulinarna Ja
Kulinarna Ja Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna Ja
Pierogi ruskie z mąką żytnią

Pierogi ruskie z mąką żytnią 1002

Dawno miałam ochotę na pierogi, a że twaróg był pod ręką wyszło na ruskie :) Troszkę eksperymentowałam i do mąki pszennej dodałam pełnoziarnistą żytnią. Wyszły bardzo dobrej. Polecam! SKŁADNIKI: Zobacz więcej
Uwielbiam pierogi, jednak nie są zbyt dietetyczne... to istna bomba kaloryczna! niestety! Ale ja tak łatwo nie rezygnuję z tego co lubię :) Postanowiłam więc zrobić wersję light, dla łakomczuchów Zobacz więcej
Pierogi Dawne. Z mąki żytniej, ze szpinakiem i twarogiem. Po nieznośnych upałach, dla mnie człowieka, który szczęście odnalazłby mieszkając w jakiejś urokliwej norweskiej dolinie, nadszedł jeden dzień Zobacz więcej
PannaLusianna4 kwietnia 2014 08:00 jaki jest przepis na ciasto do tych pierogow? OdpowiedzUsuń Zobacz więcej
Dziś moje ulubione pierogi ruskie. U mamy zawsze tradycyjnie gotowane, u mnie najczęściej pieczone w kruchym cieście, a dziś po raz pierwszy w cieście krucho-drożdżowego. Ciasto wyszło bardzo Zobacz więcej
Przy robieniu ciasta miałam trochę kłopot z powodu sypkości i kruchości mąki ŻYTNIEJ.Jednak po kilku próbach jego robienia , w końcu ciasto wyszło wspaniałe , delikatne w konsystencji i cudownie Zobacz więcej
Dziś znalazłam w Kaufland-ie mąkę żytnią do wypieku domowego chleba, czytałam w internecie, że z takiej mąki wychodzą lepsze placki, a ciasto na pierogi lepiej się klei od tego zrobionego ze zwykłej Zobacz więcej
Pyszne pierogi z mąki żytniej. Jak się okazuje ciasto do zrobienia nie jest tak trudne jak się obawiałam, wyszło elastyczne i gładkie. W smaku pyszne, dla wielbicieli zdrowych zamienników tradycyjnych Zobacz więcej
Z góry uprzedzam, wykonanie tych pierogów wymaga cierpliwości, ponieważ ciasto żytnie wyrabia, wałkuje oraz klei się o wiele gorzej niż pszenne, kruszy się, pęka, dlatego trzeba opanowania żeby nie Zobacz więcej
cookingmarta
cookingmarta Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
cookingMarta
Pierogi z mąki orkiszowej

Pierogi z mąki orkiszowej 7470

Długo mnie tu nie było, mało gotowałam, przeprowadzka temu z pewnością nie sprzyjała. Pierwszy naprawdę wolny weekend więc gotujemy pierogi! Mąkę zwykłą zastąpiłam orkiszową, do każdego włożyłam Zobacz więcej
VeganCorner
VeganCorner Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
VeganCorner
Żytnie pierogi ruskie

Żytnie pierogi ruskie 930

No i po majówce. Oczywiście ironia losu jest paskudna i o ile pierwsze dwa dni majówki, kiedy przyjechały do mnie znajome i byłyśmy od rana do wieczora na koncertach, musiało lać, być paskudnie zimno, Zobacz więcej
kamila100.85
kamila100.85 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bez pszenicy
Pierogi żytnie z tuńczykiem

Pierogi żytnie z tuńczykiem 1034

Nawet typowo polskie, tuczące potrawy można przerobić na takie sprzyjające zdrowiu. Przedstawione pierogi nie zostały ulepione ze zwykłej pszennej mąki, ale z bardziej wartościowszej mąki żytniej. Do Zobacz więcej
O wyższości żyta nad pszenicą wie zapewne każdy. To prawda ,że używając pszenicy otrzymujemy smaczniejsze pierogi , ciasta i chleby . Pszenica zawiera więcej glutenu dzięki czemu wypieki są Zobacz więcej
Każdy od swojej babci dowie się, że nie ma nic lepszego niż jej pyszne pierożki z twarożkiem okraszone solidną porcją skwareczków i tłuszczyku- zapewne, dlatego lepiej zachować je na specjalne okazje, Zobacz więcej
Śniadanie: II śniadanie: Obiad: Podwieczorek: Serek wiejski, jabłko, 2 kiwi Kolacja: Pierogi żytnie ze szpinakiem Składniki: (ok.12 sztuk) Ciasto: 1 szkl. mąki żytniej razowej 1/2 szkl. mąki pszennej Zobacz więcej
Ostatnio jednym z moich ulubionych składników potraw jest kasza gryczana. A właściwie lubię grykę pod każdą postacią. Jej zdecydowany smak i to, że jest taka zdrowa. …miód gryczany, mąka, płatki Zobacz więcej
Długo przymierzałam się do żytnich, bezpszennych pierogów. Zastanawiałam się czy takie ciasto będzie smaczne i czy zaakceptują je moi pierogożercy. Okazało się , że pierogi z mąki żytniej są bardzo Zobacz więcej
Już się pojawiły !!!!! Może cena jeszcze nie jest przystępna ale nie mogłam się powstrzymać. Kupiłam 0,5 kg. Część wykorzystałam na przepyszne pszenno-żytnie pierogi a z pozostałej zaserwuję jutro Zobacz więcej