pierogi z mąki żytniej

{{headerMessage}}
Składniki: CIASTO ŻYTNIE: mąka żytnia z Kopytowa 3 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, masło 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, woda 1,5 szklanki FARSZ RUSKI: ziemniaki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dawno miałam ochotę na pierogi, a że twaróg był pod ręką wyszło na ruskie :) Troszkę eksperymentowałam i do mąki pszennej dodałam pełnoziarnistą żytnią. Wyszły bardzo dobrej. Polecam! SKŁADNIKI: Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Niby nic takiego, zwyczajowa i zwyczajna potrawa Bożonarodzeniowa, ale w trochę innym wydaniu. Tą "innością" jest ciasto, które przygotowałam z mąki żytniej chlebowej typ 720. Nie dodawałam mąki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Pierogi krucho-drożdżowe z mąki żytniej z ruskim nadzieniem SKŁADNIKI NA FARSZ: * 1 kg upieczonych ziemniaków (mogą być gotowane) * 250 gram twarogu * 3 duże cebule * Dużo świeżo mielonego pieprzu * Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Uwielbiam pierogi, jednak nie są zbyt dietetyczne... to istna bomba kaloryczna! niestety! Ale ja tak łatwo nie rezygnuję z tego co lubię :) Postanowiłam więc zrobić wersję light, dla łakomczuchów Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pierogi Dawne. Z mąki żytniej, ze szpinakiem i twarogiem. Po nieznośnych upałach, dla mnie człowieka, który szczęście odnalazłby mieszkając w jakiejś urokliwej norweskiej dolinie, nadszedł jeden dzień Zobacz więcej
{{headerMessage}}
PannaLusianna4 kwietnia 2014 08:00 jaki jest przepis na ciasto do tych pierogow? OdpowiedzUsuń Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Przy robieniu ciasta miałam trochę kłopot z powodu sypkości i kruchości mąki ŻYTNIEJ.Jednak po kilku próbach jego robienia , w końcu ciasto wyszło wspaniałe , delikatne w konsystencji i cudownie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki (na 27 pierogów): farsz: gotowana wołowina (ok. 300g) 1 jajko 2 cebule pieprz sól Wołowinę gotujemy (można zrobić na niej zupę np. jarzynową), mielimy przez maszynkę, na koniec mielimy też Zobacz więcej
Smakować
Smakować Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smakować
Pierogi z mięsem

Pierogi z mięsem 440

0
{{headerMessage}}
Chciałam zrobić pierogi z mięsem, takie aby ciasto było z mąki żytniej, farsz - mięsko z posmakiem majeranku, a po przecięciu pieroga wyciekał rosołek. I udało się:) Farsz: mięso z łopatki zmielić, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Czyją zmorą w dzieciństwie był szpinak? Przyznam szczerze, że moją był. Jednak smaki się zmieniają i teraz sama chętnie po niego sięgam. Myślę, że szpinak w zaproponowanej przez mnie poniżej wersji, Zobacz więcej
Just My Delicious
Just My Delicious Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Just My Delicious
Barszcz z Uszkami

Barszcz z Uszkami 283

0
{{headerMessage}}
Barszcz z uszkami to jedno z moich ulubionych wigilijnych dań. Zwykle w rodzinie to ja zawsze zjadałam najwięcej uszek i praktycznie co roku czekałam głównie na nie. Dobry barszczyk i smaczne uszka to Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: mąka (1 1/2 szklanki, ja pomieszałam pszenną, żytnią i kukurydzianą) woda (ok. 1/4 szklanki do ciasta + do gotowania) pieczarki (15 dag) groszek (1/2 puszki) czosnek (2 ząbki) sól pieprz Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pyszna i nietypowa przekąska, którą można dać komuś w prezencie, pierogi są zrobione z pełnowartościowej mąki zamiast dużej ilości tłuszczu mają wodę i tylko dwie łyżki oleju, w środku natomiast Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pierogi z kaszą gryczaną i soczewicą Składniki – ciasto: 700g mąki pszennej 300g mąki żytniej 4 żółtka 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Ciepła woda Składniki – farsz: Czerwona soczewica – szklanki Kasza Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś znalazłam w Kaufland-ie mąkę żytnią do wypieku domowego chleba, czytałam w internecie, że z takiej mąki wychodzą lepsze placki, a ciasto na pierogi lepiej się klei od tego zrobionego ze zwykłej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejna wersja razowych pierogów. Niestandardowe i wykwintne. Bardzo polecam wielbicielom sera pleśniowego. Można również zrobić wersję z mozzarellą i suszonymi pomidorami z oliwy. Muszę przyznać że Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gruszki. Chleb był też wyśmienity z olejem arachidowym! Zaczyn: ok. 4 łyżki zakwasu 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklanka wody Ciasto właściwe 2 szklanki mąki pszennej poznańskiej 1 szklanka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
PIECZONE PIEROGI Z FETĄ ZIEMNIAKAMI I POREM SKŁADNIKI NA CIASTO: * 100 gram mąki żytniej * 200 gram żytniej razowej * 200 gram mąki pszennej * 100 gram masła * 2 jajka * 3 Łyżki kwaśniej śmietany * Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Składniki: Ciasto 150 g mąki żytniej razowej 200 g mąki pszennej 130 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1 jajo Farsz 350 g twarogu 1 żółtko 30 g cukru waniliowego 3 – 4 Zobacz więcej