Przepis na pierogi z mąki żytniej razowej

Każdy od swojej babci dowie się, że nie ma nic lepszego niż jej pyszne pierożki z twarożkiem okraszone solidną porcją skwareczków i tłuszczyku- zapewne, dlatego lepiej zachować je na specjalne okazje, Zobacz więcej
Pszenno-żytni razowy chleb na drożdżach | Committobefit Committobefit Jedz zdrowiej, żyj lepiej! Obserwuj mnie na TwitterzeRSS Dom W skrócie o mnie i moim blogu Fit & Health « Gulasz z szynki Zobacz więcej
Niby nic takiego, zwyczajowa i zwyczajna potrawa Bożonarodzeniowa, ale w trochę innym wydaniu. Tą "innością" jest ciasto, które przygotowałam z mąki żytniej chlebowej typ 720. Nie dodawałam mąki Zobacz więcej
Z góry uprzedzam, wykonanie tych pierogów wymaga cierpliwości, ponieważ ciasto żytnie wyrabia, wałkuje oraz klei się o wiele gorzej niż pszenne, kruszy się, pęka, dlatego trzeba opanowania żeby nie Zobacz więcej
Składniki: CIASTO ŻYTNIE: mąka żytnia z Kopytowa 3 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, masło 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, woda 1,5 szklanki FARSZ RUSKI: ziemniaki Zobacz więcej
Dawno miałam ochotę na pierogi, a że twaróg był pod ręką wyszło na ruskie :) Troszkę eksperymentowałam i do mąki pszennej dodałam pełnoziarnistą żytnią. Wyszły bardzo dobrej. Polecam! SKŁADNIKI: Zobacz więcej
Bułki z dużą zawartością mąki pszennej razowej i żytniej, ale zaskakująco lekkie i puszyste. Przepis pochodzi stąd. Bułki razowe z mąką żytnią 10-12 bułek 290 ml mleka 280 g mąki pszennej razowej Zobacz więcej
Idealne na niedzielny obiad- pierogi z mięsem, a do tego rosołek. Z żalem przyznaje, iż moje pierogi nie były tak smaczne jak mojej mamy ale dały radę :) Z braku maszynki do mięsa musiałam wybrać Zobacz więcej
Aganiok
Aganiok Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchni Aganiok
Pierogi leniwe z mąki razowej

Pierogi leniwe z mąki razowej 1018

Przepis faktycznie prosty jak drut! Wykonanie błyskawiczne! Zazwyczaj lubiany przez wszystkich, szczególnie dzieci (oprócz moich, bo akurat one wolą pierogi z mięsem, a leniwymi zajadam się z mężem). Zobacz więcej
mjab
mjab Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Commit to be fit
Domowa żytnia razowa tortilla

Domowa żytnia razowa tortilla 2518

Domowa żytnia razowa tortilla | Committobefit Committobefit Jedz zdrowiej, żyj lepiej! Obserwuj mnie na TwitterzeRSS Dom W skrócie o mnie i moim blogu Fit & Health « Mus dyniowo-jabłkowo-bananowy Zobacz więcej
Uwielbiam pierogi, jednak nie są zbyt dietetyczne... to istna bomba kaloryczna! niestety! Ale ja tak łatwo nie rezygnuję z tego co lubię :) Postanowiłam więc zrobić wersję light, dla łakomczuchów Zobacz więcej
braczo
braczo Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Lekko i przyjemnie!
Pszenno-żytnie pierogi razowe

Pszenno-żytnie pierogi razowe 1835

Oczywiście z zamysłem wigilijnym, także tym razem z kapustą i z grzybami. Ja swoje zamroziłam: Składniki (na ok 20 sztuk): Ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/2 szklanki mąki Zobacz więcej
Pierogi Dawne. Z mąki żytniej, ze szpinakiem i twarogiem. Po nieznośnych upałach, dla mnie człowieka, który szczęście odnalazłby mieszkając w jakiejś urokliwej norweskiej dolinie, nadszedł jeden dzień Zobacz więcej
Bułki z dużą zawartością mąki pszennej razowej i żytniej, ale zaskakująco lekkie i puszyste. Przepis pochodzi stąd. Bułki razowe z mąką żytnią 10-12 bułek 290 ml mleka 280 g mąki pszennej razowej Zobacz więcej
Naleśnik nie zawsze musi pojawiać się w towarzystwie dżemu lub białego sera. Czasem ma ochotę wyzwolić się z jarzma tradycji i przywdziać inne szaty. W roli głównej dziś naleśnik z mąki żytniej Zobacz więcej
Pyszne razowe gofry z maki żytniej. Przyznam, ze bałam się je robić. Wyobrażałam sobie jak lądują w koszu. Ale widziałam na jednym z blogów, że wyszły z żyta. Ucieszyłam się, bo mam sporo żytnich mąk. Zobacz więcej
Nemi
Nemi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Habibi
Bułki z mąki żytniej razowej

Bułki z mąki żytniej razowej 1024

"Mówisz: bułka z masłem, a co jeśli w domu nie ma bułek, ani masła, a sklepy pozamykane?" cytaty.info/topik Jak to co? Pieczemy własne! Od dłuższego czasu namiętnie dodaję otręby, gdzie tylko się da - Zobacz więcej
PannaLusianna4 kwietnia 2014 08:00 jaki jest przepis na ciasto do tych pierogow? OdpowiedzUsuń Zobacz więcej
Czyją zmorą w dzieciństwie był szpinak? Przyznam szczerze, że moją był. Jednak smaki się zmieniają i teraz sama chętnie po niego sięgam. Myślę, że szpinak w zaproponowanej przez mnie poniżej wersji, Zobacz więcej
Jakiś czas temu nabrałam niepohamowanej ochoty na pieczywo. Byłam głodna, chodziłam po sklepie z listą zakupów i zastanawiając się nad wielkością bananów, które będą mi potrzebne do ciasta, mój zmysł Zobacz więcej