pierogi z mąki żytniej razowej

Czyją zmorą w dzieciństwie był szpinak? Przyznam szczerze, że moją był. Jednak smaki się zmieniają i teraz sama chętnie po niego sięgam. Myślę, że szpinak w zaproponowanej przez mnie poniżej wersji, Zobacz więcej
Barszcz Czerwony Czysty. Składniki na uszka znajdziesz w poście Uszka z Mięsem. Sugestie: Jeśli chcesz zrobić uszka wypełnione kapustą i grzybami użyj przepisu na farsz z posta Zakręcone Pierogi z Zobacz więcej
Kolejna wersja razowych pierogów. Niestandardowe i wykwintne. Bardzo polecam wielbicielom sera pleśniowego. Można również zrobić wersję z mozzarellą i suszonymi pomidorami z oliwy. Muszę przyznać że Zobacz więcej
Gruszki. Chleb był też wyśmienity z olejem arachidowym! Zaczyn: ok. 4 łyżki zakwasu 1 szklanka mąki żytniej razowej 1 szklanka wody Ciasto właściwe 2 szklanki mąki pszennej poznańskiej 1 szklanka Zobacz więcej
PIECZONE PIEROGI Z FETĄ ZIEMNIAKAMI I POREM SKŁADNIKI NA CIASTO: * 100 gram mąki żytniej * 200 gram żytniej razowej * 200 gram mąki pszennej * 100 gram masła * 2 jajka * 3 Łyżki kwaśniej śmietany * Zobacz więcej
Składniki: Ciasto 150 g mąki żytniej razowej 200 g mąki pszennej 130 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1 jajo Farsz 350 g twarogu 1 żółtko 30 g cukru waniliowego 3 – 4 Zobacz więcej
KRUCHE CIASTECZKA Z FIGĄ na ciasto 180g mąki żytniej, razowej typ 2000 40g jogurtu naturalnego Jajko Łyżeczka proszku do pieczenia Łyżeczka wanilii sproszkowanej 10ml stewii w płynie 2 łyżki miodu Zobacz więcej
Śniadanie: II śniadanie: Obiad: Podwieczorek: Serek wiejski, jabłko, 2 kiwi Kolacja: Pierogi żytnie ze szpinakiem Składniki: (ok.12 sztuk) Ciasto: 1 szkl. mąki żytniej razowej 1/2 szkl. mąki pszennej Zobacz więcej
Babeczki wytrawne na spodzie razowym to dobry zamiennik za paszteciki czy uszka. Tak więc przepis na szybkie babeczki z kapustą, grzybami i śliwką to mała odmiana na świątecznym stole i trochę kalorii Zobacz więcej
Dawno nie było nadziewanych bułeczek. Nadal na tapecie jest przede wszystkim toster, więc tradycyjnie są to bułeczki tosterowe. W kuchni walała mi się samotna, zapomniana papryka, postanowiłem ją w Zobacz więcej
Sezon na węgierki trwa! Polska jest jednym z największych producentów najlepszej jakości śliwek. Znamy knedle, powidła, suszone śliwki i schab ze śliwkami. Czy to nie za mało?! Owoce te są bogatym Zobacz więcej
do smaku: sos sojowy, czarny pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa,kminek, czosnek granulowany 1 i 1/2 szkl. mąki, użyłam mąk mieszanych: razowej żytniej i razowej pszennej, pszennej Zobacz więcej
czwartek, 21 lutego 2013 Chleb żytnio-pszenny z ziarnem orkiszu Chleb składający się w 50% z mąki żytniej razowej i w 50% z mąki pszennej. Miał być orkiszowo-żytni, ale okazało się, że zamiast żytniej Zobacz więcej
Pierogi z malinami to już ostatnie malinowe danie w tym sezonie. Dla takich miłośników malin jak ja każda okazja, nawet (a może przede wszystkim?) schyłek sezonu jest świetną okazją do wyczarowania Zobacz więcej
: 30g mąki żytniej 30g mąki pszennej 20g mąki pszennej razowej Szczypta soli 35-40 ml ciepłej wody Kilka łyżeczek pure z pieczonej dyni Miód gryczany, masło, olej kokosowy Pestki słonecznika, Zobacz więcej
w wersji wytrawnej z twarogiem i cebulką, ze szpinakiem, z kapustą lub też na słodko z owocami. Korzystając jeszcze z dobroci obecnej pory roku mamy możliwość rozkoszowania się ich lepszą, świeżą Zobacz więcej
Duet idealny. W sumie to trio. Szpinak, łosoś, ser pleśniowy. Wszystko to w cieście pierogowym. Dla odmiany ciasto pierogowe zrobione z mąki żytniej razowej, co daje pierogom pięknego koloru i smaku. Zobacz więcej
Same zdrowe i smaczne składniki, które można uznać za lepsze od tradycyjnych pierogów zamienniki. Składniki na ciasto(12 średnich pierogów): szklanka mąki razowej (mieszana pszenna, żytnia, orkiszowa) Zobacz więcej
Ulubione danie mojej siostry, czyli pierogi ruskie w wersji maxi, wersja pierwsza saute z dużą ilością śmietany i maggie, druga w panierce, moja wersja saute z kefirem :) Składniki na 12 dużych sztuk: Zobacz więcej