pierogi z młodej kapusty

Pierogi z młodą kapustą to moje smaki z dzieciństwa. Do tej pory je uwielbiam. Od małego wolałam pierogi z pikantnym farszem. Pamiętam jak stałyśmy z mamą w kuchni i lepiłyśmy razem całą masę tych Zobacz więcej
rzeczywistości, i tak na stronie 46 czytamy: "Ale powróćmy do naszych barów, jak mówi mistrz Pathelin. Cóż więc mnie pcha w objęcia obtłuczonych talerzy i wystygniętych pierogów z serem?" W moim Zobacz więcej
Byłam bardzo sceptycznie nastawiona do takich pierogów ale powiem szczerze że lepszych nie jadłam! Kocham pierogi z kapustą i grzybami i myślałam że nic ich nie przebije - a jednak! Te pierożki są Zobacz więcej
Zawsze, kiedy jedziemy nad nasze ulubione kąpielisko przygotowuję jakiś wytrawny wypiek zamiast korzystać z miejscowych fast foodów. Dziś chciałabym zaprezentować jeden z takich piknikowych posiłków, Zobacz więcej
Dzisiejsza propozycja na pierogi pochodzi z moich rodzinnych stron czyli Podkarpacia. Nie spotkałam się chyba nigdzie indziej z farszem z kapusty, twarogu i cebulki w pierogach, a dziwi mnie to, bo są Zobacz więcej
Danie, które chodziło za mną odkąd na targowiskach pojawiły się pierwsze główki młodej kapusty. Po zrobieniu zupy z młodych warzyw zostało mi trochę gotowanego mięsa, które wykorzystałam do farszu Zobacz więcej
Pierogi nadziane młodą kapustą i boczkiem można zaliczyć do pierogów letnich. Smaczne, pachnące koperkiem wzbogacone o boczek. Takie pierożki po ugotowaniu rozchodzą się migiem. Zobacz więcej
Pierogi z mięsem i młodą kapustą są mięciutkie i rozpływają się w ustach. Równie dobrze smakują po odsmażeniu. Przy wyrabianiu ciasta ważne jest, aby wlać tylko tyle wody, ile zabierze mąka oraz aby Zobacz więcej
Czas młodych warzyw w pełni, już można dostać świeżą kapustę, więc czas szaleństw z kapustą uważam za otwarty. Na pierwszy rzut idą pierogi z kapustą. Nie raz jadłam z kiszoną, ale tym razem Zobacz więcej
Lubię robić pierogi. Jeszcze bardziej lubię je jeść, ale robienie też sprawia mi sporo przyjemności. Co prawda kuchnia wygląda wtedy jak po przejściu bomby, a mąka jest wszędzie (łącznie z psem Zobacz więcej
Zasmakowały nam żytnie pierogi, jednak ich kolor taki szarobury… Postanowiłam nadać im radośniejszy odcień:- ) Do zabarwienia na różowo pierogów użyłam zakwasu z buraków. Przygotowałam wiosenny farsz Zobacz więcej
mleko oraz przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – dlatego warto świadomie komponować swoje potrawy i przemycać Zobacz więcej
Dzisiejszy przepis jest składową szczęśliwych zbiegów okoliczności. Tego, że w dniu odwiedzin na wsi, zostałam obdarowana młodą kapustą od sąsiada i całą masą młodego świeżego szpinaku z ogródka mamy. Zobacz więcej
Postanowiłam dla odmiany zrobić pierogi z grzybami i niekiszoną kapustą. Czyli do farszu grzybowego dodałam lekko podduszoną świeżą kapustę. Pierogi są delikatne w smaku i nadają się również jako Zobacz więcej
Dla mnie każdy przepis, każde danie zaczyna się od rozmowy. Rzucona w rozmowie myśl zapuszcza korzenie, rośnie, dojrzewa, by z idei stać się rzeczywistością. Nie wiem czy lubicie czytać te historie, Zobacz więcej
My Blueberry Corner by "jagodzianka" Maj to miesiąc nowalijek. Szparagi, młoda kapusta, młode ziemniaki, rabarbar, pierwsze truskawki i oczywiście botwinka w maju są najlepsze. Botwinka … Zobacz więcej
Jarmuż odkryłam jakieś półtora roku. Na jednym z domowych spotkań kulinarek jedna z koleżanek przyniosła przepyszne pierogi właśnie z nim. Nie miały szansy dotrzeć z kuchni do pokoju, gdzie była Zobacz więcej
. Dodaję mąkę, mieszam i ugniatam ciasto. Lepię kulki, rozgniatam i smażę na rozgrzanym oleju z obu stron. Możecie podaćz surówką z młodej kapusty (przepis tutaj) lub z marchewki z suszonymi morelami Zobacz więcej
Lipka
Lipka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Sio-smutki
Pierogi - 11 propozycji

Pierogi - 11 propozycji 143

9
- indyjskie pierożki (pieczone) Pierożki z soczewicą Pierogi ze szpinakiem i ziemniakami Pierogi Czarne Serce (z kaszanką i czarnymi oliwkami) Pierogi z pasztetem Ziemniaczane pierogi z grzybami Zobacz więcej
Pierogi z młodą kapustą i boczkiem na farsz : pół główki małej młodej kapusty kilka plastrów boczku 1 duża cebula sól, pieprz, majeranek, pietruszka Kapustę kroimy drobno do garnka, musimy sparzyć Zobacz więcej