Na dzisiejszy obiad przygotowałam pierogi. Tym razem z kapustą i podrobami wieprzowymi. Do przygotowania ciasta użyłam mąki Szymanowskiej nasze młyny oraz oleju rzepakowego Polskiego. Całość okrasiłam
Zobacz więcej
Podstawą dobrych pierogów jest ciasto.Aby pierogi były udane należy: ciasto zagniatać nie za długo, by nie było zbyt twarde rozwałkowane ciasto nie może być zbyt cienkie;wtedy pierogi nie będą się
Zobacz więcej
Pierogi z płuckami kojarzą mi się ze smakami dzieciństwa i czasami kryzysowymi. Jakoś do tej pory nigdy ich sama nie przyrządzałam, kiedy więc natrafiłam na świeżą dostawę w zaufanym sklepie mięsnym,
Zobacz więcej
Proponujemy pierogi w mniej tradycyjnym stylu. Inne ciasto, inny farsz i zamiast gotowania pieczemy. W zasadzie nie powinniśmy ich nazywać pierogami :) Zacznijmy jednak od początku. Dlaczego inne
Zobacz więcej
Bardzo lubię kaszankę, szczególnie taką ze sporą ilością podrobów. Z reguły jadam ją z patelni albo z grilla, ale na taką "patelnianą" z ziemniakami tym razem nie miałem ochoty. Pogoda majówkowa nie
Zobacz więcej
To zdecydowanie są najlepsze pierogi jakie zrobiłam ! Udało mi się dorównać smakiem do tych, które jadałam na imprezach z lokalnymi przysmakami w moim rodzinnym województwie ( w Grucznie i w Kołudzie,
Zobacz więcej
Nie znam nikogo kto nie lubiłby pierogów. Znam za to wiele gospodyń domowych, które nie lubią samego lepienia. No bo jak można to lubić skoro na starcie wiemy, że mamy do zrobienia 300 pierogów lub
Zobacz więcej
na ciasto 450 g mąki 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli 300 ml wrzątku nadzienie żołądki i serca drobiowe ok 500 g 1 marchew 1 pietruszka 1 marchewka ziele angielskie listek laurowy 2 szkl kaszy gryczanej
Zobacz więcej
Trochę historii o pierogach.... "Powszechnie panuje przekonanie – zarówno wśród Polaków, jak i cudzoziemców, że pierogi to typowe danie kuchni staropolskiej. Nic bardziej mylnego. Przypuszczalnie
Zobacz więcej
Pomysł na pierożki podpowiedziała mi koleżanka. Ja- jako że nie przepadam za podrobami podeszłam do niego troszkę sceptycznie, Mąż natomiast od razu stwierdził, że muszę koniecznie spróbować mu je
Zobacz więcej
Pierogi z podrobami - Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia CIASTA All Ciasta bez pieczenia Ciasta biszkoptowe Ciasta drożdżowe Ciasta ucierane Ciasto bezowe Ciasto francuskie Ciasto kruche
Zobacz więcej
Kiedy ugotujemy taki cudowny bulion na porcjach rosołowych z gęsi, otrzymujemy to do czego się zabraliśmy, oraz sporo "odpadów" w postaci ugotowanego mięsa oraz warzyw. Wykorzystać można je w rozmaity
Zobacz więcej
Witajcie Kochani! Dzisiaj propozycja jednych z moich ulubionych pierogów. Ogólnie bardzo lubię pierogi, więc często będą się pojawiać na stronie. Są dużo lepsze niż czysto mięsne, przynajmniej dla
Zobacz więcej
Pierogi z podrobami | Każdy ma jakiegoś bzika CIASTA All Ciasta biszkoptowe Ciasta drożdżowe Ciasta ucierane Ciasto bezowe Ciasto francuskie Ciasto kruche CIASTA SERNIK Z MIGDAŁAMI BITĄ ŚMIETANĄ I
Zobacz więcej
Chcę się pochwalić . Moje pierwsze pierogi z podrobów czyli z wątróbki z indyka. Farsz: 30 dag wątróbek z indyka czosnek niedźwiedzi 2 łyżki sól cypryjska w płatkach do smaku pieprz kolorowy z młynka
Zobacz więcej
Płucka... dość kontrowersyjny składnik, jedni zajadają się daniami z dodatkiem tych podrobów bez opamiętania, a inni nie mogą o tym słyszeć. Podobnie jak z wątróbką :). U mnie w domu wszyscy lubimy,
Zobacz więcej
Pierogi z podrobami | Każdy ma jakiegoś bzika CIASTA All Ciasta biszkoptowe Ciasta drożdżowe Ciasta ucierane Ciasto bezowe CIASTA KOKOSOWE CIASTO Z JABŁKAMI 12 listopada 2015 CIASTA JESIENNA PAVLOVA Z
Zobacz więcej
Dawno nic nie pisałam ale to po prostu z braku wolnego czasu..Jednak to nie oznacza że przez ten czas niczego nie stworzyłam.. Dziś z wielkiej bezsenności, która mnie dopada co drugi dzień
Zobacz więcej
Witajcie ;) Pierogi, kto ich nie lubi? Każdy ma " swoje " smaki, ktoś przepada za ruskimi, ktoś za mięsnymi, propozycji jest mnóstwo, bo do ciasta możemy włożyć niemal wszystko, zaczynając od warzyw,
Zobacz więcej
Wiem, że dzisiejszy wpis nie będzie miał zbyt wielu zwolenników mimo tego jednak zaproponuję pierogi z farszem podrobowym. Ci, którzy nie boją się tych smaków i mieli okazję ich spróbować wiedzą, że
Zobacz więcej