Przepis na pierogi z soczewica i grzybami

Wracasz zmęczona do granic możliwości do domu po ciężkim i wyczerpującym dniu. Zaglądasz do lodówki, a tam... tylko światło. Każdy miał takie dni w swoim życiu. I jak w takiej sytuacji nie skusić Zobacz więcej
Chyba nie znam osoby, która nie lubiłaby pierogów. Owszem, znam osoby, które nie lubią ich robić, ale zjedzą chętnie. Sama nie zawsze mam natchnienie na ich lepienie, choć za każdym razem, gdy je Zobacz więcej
Są po prostu świetne (chociaż mój tato przekonał się do nich za drugim podejściem, ze względu na niechęć do "nowości" ;), w smaku wyczuwalny czosnek i tymianek. Soczewica to kuzynka fasoli, a w swoich Zobacz więcej
Lubicie pierogi? Ja bardzo! Co prawda ich przygotowanie zajmuje troszkę więcej czasu, jednak wcale mnie to nie zraża;) Zdecydowanie najczęściej goszczą u nas pierogi ruskie oraz z serem na słodko. Tym Zobacz więcej
Danie wzięło się stąd, że w pospiechu sypnęłam za dużo pieprzu do nadzienia kapuściano-grzybowego. A stało się to dokładnie w trzy sekundy po tym, jak Amelka przypomniała mi, że jej młodsza siostra, Zobacz więcej
Pyszne pierożki z nadzieniem z soczewicy i suszonych grzybów. Idealne na wigilijną kolację . ciasto : ok. 3 szklanki mąki pszennej/plus do podsypania/ ok. 3/4 szklanki ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka Zobacz więcej
Danie wzięło się stąd, że w pospiechu sypnęłam za dużo pieprzu do nadzienia kapuściano-grzybowego. A stało się to dokładnie w trzy sekundy po tym, jak Amelka przypomniała mi, że jej młodsza siostra, Zobacz więcej
Wigilijne pierożki pachnące leśnymi borowikami... Pierogi z kapustą i grzybami są jedną z moich ulubionych potraw wigilijnych. Zawsze z sentymentem będę wspominać te, które przygotowywała moja Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Pierogi z grzybami i soczewicą

Pierogi z grzybami i soczewicą 73

Domowe pierogi to poezja smaku. Mięciutkie ciasto a w środku jakiś pyszny, dobrze doprawiony farsz. Tym razem farsz czarny bo zrobiony z lejkowców dętych nazywanych kominkami albo wronimi uszami oraz Zobacz więcej
20.12.2016 Magda Z serii, co podać innego na święta, czym zaskoczyć gości, gdzie zmienić tradycyjny smak, propnuję wybrać pierogi. Całkowita zmiana farszu a jaki efekt. Aż do pierwszego pieroga goście Zobacz więcej
SKŁADNIKI 2 szklanki mąki orkiszowej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka oliwy lub masła Nadzienie: 200g zielonej soczewicy liść laurowy 200g grzybów leśnych np podgrzybków, borowików cebula 1 ząbki Zobacz więcej
Pamiętam z dzieciństwa, że jedna z sąsiadek robiła pyszne smażone pierogi z kapustą i grzybami, które świetnie współgrały z sosem tatarskim mojej Mamy. W związku z tym, że robię święta po raz pierwszy Zobacz więcej
Dziś kreatywnośc byłą wymuszona przedzakupowym stanem zapasów. Szybki wgląd w zawartość szafek i lodówki i odnalezione skarby złożyły się nie mniej nie więcej jak w pierogi ze świąteczną nutą Zobacz więcej
Na pierogi: Ciasto: 800 g mąki pszennej 2 jajka 200-220 ml wody szczypta soli Farsz: 1,5 szkl. soczewicy czerwonej 1 duża cebula garść suszonych leśnych grzybów 250 g pieczarek sól, pieprz Wykonanie: Zobacz więcej
Nuda? Nie znam czegoś takiego! Nie umiem się nudzić nawet wtedy, gdy jestem zmuszona weekend spędzić w domu z zapaloną krtanią. Dzisiejsze przedpołudnie upłynęło pod znakiem pierogów.Tak, dzisiaj Zobacz więcej
Bardzo lubimy pierogi z kapustą i grzybami. Kiedyś postanowiłam wzbogacić je delikatnie składnikiem białkowym. Soczewica świetnie się sprawdziła. Farsz można wykorzystać również do krokietów lub Zobacz więcej
Zakochałam się w tych pierogach. Pierogach wyjątkowych, bo wegańskich i bezglutenowych, zrobionych z dodatkiem kaszy jaglanej. W punkt delikatne, miękkie i sprężyste. Ich środek skrywa pyszny farsz z Zobacz więcej
VEGAN SPELT DUMPLINGS WITH WILD MUSHROOMS, GREEN LENTILS AND HERBS Do Świąt jeszcze trochę czasu, ale za to teraz jest najlepsza pora na testowanie nowych świątecznych przepisów. Co prawda pierogi to Zobacz więcej
Składniki: CIASTO: 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. gorącej wody 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki oliwy extra virgin szczypta kurkumy, opcjonalnie FARSZ: 1 szkl. zielonej soczewicy 2 szkl. kiszonej kapusty 1 Zobacz więcej
Skadniki: Ciasto: 200 g mki Ciepa woda yeczka soli Farsz: 1 szklanka soczewicy czerwonej 1/2 szklanki suszonych grzybw (najlepiej prawdziwkw) rednia cebula Olej Sl, sos sojowy, pieprz do smaku Okrasa: Zobacz więcej