pierogi z suszonymi pomidorami

Wypatrzyłam przepis w najnowszym wydaniu " Moje gotowanie". Zrobiłam tego samego dnia :) Połączenie suszonych pomidorów i pikantnej kiełbaski zawsze smakuje dobrze. Składniki zmodyfikowałam do Zobacz więcej
Na blogu pojawiły się już tradycyjne dla polskiej kuchni pierogi – z mięsem, kapustą, grzybami, ruskie… Pomysłów na pierogowe nadzienie jest mnóstwo. Tym razem proponuję mniej standardowy farsz – z Zobacz więcej
Dziś chciałam Wam zaproponować pierogi z oryginalnym nadzieniem. Smakują one naprawdę ciekawie i zdecydowanie można je podać gościom :) Będą zachwyceni! Nadadzą się też na codzienny obiad i na pewno Zobacz więcej
Uwielbiam pierogi. W moim regionie robi się ich dużo i na wiele sposobów. Kilka z nich już Wam przedstawiałam. Tym razem zdecydowałam się na zupełnie inny farsz. Wędzony na ciepło łosoś bardzo dobrze Zobacz więcej
Na takie pierogi miałam już ochotę od bardzo dawna! FirmaProvituschyba czytała mi w myślach , bo świąteczna paka z prezentami obfitowała w mnóstwo przysmaków, wśród których były właśnie suszone Zobacz więcej
Deszcz i wiatr za oknem, na spacer nie można wyjść więc szukam miejsca w kuchni. Padło na pierogi! Tym razem z niestandardowym farszem. Ale za to jakim farszem! OBŁĘDNYM!!! Składniki na ciasto: - 300 Zobacz więcej
Składniki (około 30 niewielkich pierogów) 400 g mąki200 g masła2 łyżki śmietany1/2 łyżeczki soli1 jajko dodatkowo 1 jako i 2 łyżki śmietany do posmarowania pierogów Farsz 1,5 opakowania Zobacz więcej
Składniki: CIASTO: 400 g mąki pszennej typu 500 220 ml wody ciepłej 1 jajko 20 g oliwy z oliwek szczypta soli FARSZ: 120 g szpinaku mrożonego 80 g ricotty 70 g łososia wędzony 60 g suszonych Zobacz więcej
Pierogi z mozzarellą i suszonymi pomidorami, czyli polski specjał we włoskim stylu. Takie pierogi jadłam po raz pierwszy w pod poznańskiej pierogarnii Bumerang i byłam zachwycona ich smakiem. Dzisiaj Zobacz więcej
Pomysłów na dobre pierogi nigdy nie za wiele! Tym razem mam dla Was niebanalną propozycję na pierogi w klimacie śródziemnomorskim. Dwa główne składniki, ricotta i suszone pomidory. Połączenie naprawdę Zobacz więcej
szczypta soli Do zimnej wody dodać resztę składników i wyrobić na gładkie i sprężyste ciasto zostawić na ok pół godziny zawinięte folią aby odpoczęło. farsz 1 pęczek botwinki 1 ząbek czosnku 5 Zobacz więcej
Jakiś czas temu przygotowywałam arabskie pierogi ze szpinakiem i mozzarellą. Bardzo mi zasmakowały więc postanowiłam upiec je po raz drugi zmieniając farsz i kształt pierożków. Wyszły pyszne! Polecam! Zobacz więcej
To ciasto na pierogi jest przepyszne, musicie koniecznie spróbować. Mięciutkie po ugotowaniu, idealnie się wyrabia i rozwałkowuje. Bardzo polecam. No i do tego soczysty farsz z kurczaka z dodatkiem Zobacz więcej
W końcu...nastał upragniony dzień kiedy można trochę odsapnąć. Właśnie z tej racji zabrałam się za lepienie pierogów, tak w ramach odreagowania podczas weekendowego pobytu w domku :-) Muszę Zobacz więcej
Na mojej tradycyjnej Wigilii nie było nigdy pierogów. W naszym regionie pierogi nie są jedną z 12 potraw. Sama osobiście dopiero w zeszłym roku wprowadziłam pierogi na nasz stół wigilijny. Jednakże Zobacz więcej
Bardzo pierogowo się u mnie zrobiło ostatnio. Najpierw lepiłam pierogi w DDTVN, potem robiłam orkiszowe uszka z mamą, następnie podawałam powigilijne pierogi z kapustą i grzybami w towarzystwie Zobacz więcej
Ciasto: mąka ciepła woda oliwa sól Farsz (ok. 40 sztuk): 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 300 ml bulionu warzywnego 150 g pomidorów suszonych w zalewie cebula papryczka ostra sól, pieprz Do tego: duży Zobacz więcej
Takie pierogi zrobiłam niedawno z córką przy okazji lepienia na blogową wigilię. Pomysł nadzienie z sera i suszonych pomidorów nie jest mój, tylko Gruszki z fartuszka, która taki farsz przygotowała na Zobacz więcej
I właśnie za to uwielbiamy pierogi - przyrządzamy je z dodatkami, na które akurat mamy ochotę. Ciasto jak i farsz można dowolnie urozmaicać, dodawać różne przyprawy i ulubione składniki. U mnie Zobacz więcej
Składniki na ok. 20 pierogów: 250 g mąki pszennej 1-1,5 łyżki wody 1 łyżka oliwy 1żółtko garść dowolnych świeżych ziół (dałam szpinak, bazylię, rozmaryn, oregano, pietruszkę) pół brokuła 5-6 pomidorów Zobacz więcej