Przepis na pierogi żytni

Niby nic takiego, zwyczajowa i zwyczajna potrawa Bożonarodzeniowa, ale w trochę innym wydaniu. Tą "innością" jest ciasto, które przygotowałam z mąki żytniej chlebowej typ 720. Nie dodawałam mąki Zobacz więcej
Pyszne pierogi z mąki żytniej. Jak się okazuje ciasto do zrobienia nie jest tak trudne jak się obawiałam, wyszło elastyczne i gładkie. W smaku pyszne, dla wielbicieli zdrowych zamienników tradycyjnych Zobacz więcej
Z góry uprzedzam, wykonanie tych pierogów wymaga cierpliwości, ponieważ ciasto żytnie wyrabia, wałkuje oraz klei się o wiele gorzej niż pszenne, kruszy się, pęka, dlatego trzeba opanowania żeby nie Zobacz więcej
Składniki: CIASTO ŻYTNIE: mąka żytnia z Kopytowa 3 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 2 szklanki, śmietana gęsta 2 łyżki, masło 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, woda 1,5 szklanki FARSZ RUSKI: ziemniaki Zobacz więcej
O wyższości żyta nad pszenicą wie zapewne każdy. To prawda ,że używając pszenicy otrzymujemy smaczniejsze pierogi , ciasta i chleby . Pszenica zawiera więcej glutenu dzięki czemu wypieki są Zobacz więcej
kamila100.85
kamila100.85 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Bez pszenicy
Pierogi żytnie z tuńczykiem

Pierogi żytnie z tuńczykiem 1030

Nawet typowo polskie, tuczące potrawy można przerobić na takie sprzyjające zdrowiu. Przedstawione pierogi nie zostały ulepione ze zwykłej pszennej mąki, ale z bardziej wartościowszej mąki żytniej. Do Zobacz więcej
VeganCorner
VeganCorner Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
VeganCorner
Żytnie pierogi ruskie

Żytnie pierogi ruskie 929

No i po majówce. Oczywiście ironia losu jest paskudna i o ile pierwsze dwa dni majówki, kiedy przyjechały do mnie znajome i byłyśmy od rana do wieczora na koncertach, musiało lać, być paskudnie zimno, Zobacz więcej
Dawno miałam ochotę na pierogi, a że twaróg był pod ręką wyszło na ruskie :) Troszkę eksperymentowałam i do mąki pszennej dodałam pełnoziarnistą żytnią. Wyszły bardzo dobrej. Polecam! SKŁADNIKI: Zobacz więcej
Śniadanie: II śniadanie: Obiad: Podwieczorek: Serek wiejski, jabłko, 2 kiwi Kolacja: Pierogi żytnie ze szpinakiem Składniki: (ok.12 sztuk) Ciasto: 1 szkl. mąki żytniej razowej 1/2 szkl. mąki pszennej Zobacz więcej
Nie bój się mąki żytniej, nie jest ani twarda ani gorzka, te pierogi są pyszne. A kapusta dosmakowana. Jeśli wolisz białą mąkę pszenną (ok, z nią będą cieniutkie i przezroczyste), postępuj Zobacz więcej
eintopf
eintopf Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
eintopf
pierogi pszenno-żytnie z łososiem

pierogi pszenno-żytnie z łososiem 267

pierogi pszenno-żytnie z łososiem Potrawy świąteczne, szczególnie te wigilijne, to tradycja, historia, rodzina, emocje... Nie będziemy Wam zatem podpowiadać jak mają wyglądać i smakować karp, pierogi Zobacz więcej
Już się pojawiły !!!!! Może cena jeszcze nie jest przystępna ale nie mogłam się powstrzymać. Kupiłam 0,5 kg. Część wykorzystałam na przepyszne pszenno-żytnie pierogi a z pozostałej zaserwuję jutro Zobacz więcej
Pyszne pierogi z mąki żytniej z oszczędnym farszem z dużą ilością czosnku. Idealne na jesienny obiad Składniki ciasto mąka żytnia pełnoziarnista 400 gram woda ciepła do uzyskania odpowiedniej Zobacz więcej
Uwielbiam pierogi, jednak nie są zbyt dietetyczne... to istna bomba kaloryczna! niestety! Ale ja tak łatwo nie rezygnuję z tego co lubię :) Postanowiłam więc zrobić wersję light, dla łakomczuchów Zobacz więcej
Pierogi z mąki żytniej z jagodami, podane z jogurtem naturalnym i jagodami PRZEPIS AUTORSKI: Składniki:(7 sztuk) 8 łyżek mąki żytniej (110 g) 6 łyżek gorącej (nie wrzącej) wody szczypta soli 7 Zobacz więcej
Uwielbiamy ruskie pierogi. Ale ciasto do dzisiejszych ruskich pierogów zostało przygotowane z mieszanki mąki żytniej i pszennej. Mają dużo ciemniejszy kolor niż te tradycyjne ruskie pierogi. Zamiast Zobacz więcej
Długo przymierzałam się do żytnich, bezpszennych pierogów. Zastanawiałam się czy takie ciasto będzie smaczne i czy zaakceptują je moi pierogożercy. Okazało się , że pierogi z mąki żytniej są bardzo Zobacz więcej
Pomysł z głowy. Myślałam co zrobić ze szpinakiem. I wymyśliłam takiego drożdżowego, dużego pieroga, którym naje się kilka osób. Wyszedł pyszny. Ostry, ale nie za ostry. Ciasto ładnie wyrosło. Smaki z Zobacz więcej
Pierogi Dawne. Z mąki żytniej, ze szpinakiem i twarogiem. Po nieznośnych upałach, dla mnie człowieka, który szczęście odnalazłby mieszkając w jakiejś urokliwej norweskiej dolinie, nadszedł jeden dzień Zobacz więcej
Ostatnio jednym z moich ulubionych składników potraw jest kasza gryczana. A właściwie lubię grykę pod każdą postacią. Jej zdecydowany smak i to, że jest taka zdrowa. …miód gryczany, mąka, płatki Zobacz więcej