pierogi żytni

Pyszne pierogi z mąki żytniej. Jak się okazuje ciasto do zrobienia nie jest tak trudne jak się obawiałam, wyszło elastyczne i gładkie. W smaku pyszne, dla wielbicieli zdrowych zamienników tradycyjnych Zobacz więcej
Nawet typowo polskie, tuczące potrawy można przerobić na takie sprzyjające zdrowiu. Przedstawione pierogi nie zostały ulepione ze zwykłej pszennej mąki, ale z bardziej wartościowszej mąki żytniej. Do Zobacz więcej
Uwielbiamy ruskie pierogi. Ale ciasto do dzisiejszych ruskich pierogów zostało przygotowane z mieszanki mąki żytniej i pszennej. Mają dużo ciemniejszy kolor niż te tradycyjne ruskie pierogi. Zamiast Zobacz więcej
VeganCorner
VeganCorner Obserwuj blogaObserwujesz bloga
VeganCorner
Żytnie pierogi ruskie

Żytnie pierogi ruskie 921

1
, jak przyjechałam do domu, nagle zapragnęłam strasznie pierogów ruskich. Nie jadłam ich chyba z rok albo półtora. Zawsze, jak jakieś zamawiałam, czy jadłam u babci (no bo gdzie indziej można jeść Zobacz więcej
ziemniaki zemleć w maszynce razem z twarogiem i dobrze wymieszać z podsmażoną wystudzoną cebulą i przyprawami z ciasta w woreczku odkroić porcję i rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na cienkie Zobacz więcej
Pyszne pierogi z mąki żytniej z oszczędnym farszem z dużą ilością czosnku. Idealne na jesienny obiad Składniki ciasto mąka żytnia pełnoziarnista 400 gram woda ciepła do uzyskania odpowiedniej Zobacz więcej
Z góry uprzedzam, wykonanie tych pierogów wymaga cierpliwości, ponieważ ciasto żytnie wyrabia, wałkuje oraz klei się o wiele gorzej niż pszenne, kruszy się, pęka, dlatego trzeba opanowania żeby nie Zobacz więcej
Już się pojawiły !!!!! Może cena jeszcze nie jest przystępna ale nie mogłam się powstrzymać. Kupiłam 0,5 kg. Część wykorzystałam na przepyszne pszenno-żytnie pierogi a z pozostałej zaserwuję jutro Zobacz więcej
O wyższości żyta nad pszenicą wie zapewne każdy. To prawda ,że używając pszenicy otrzymujemy smaczniejsze pierogi , ciasta i chleby . Pszenica zawiera więcej glutenu dzięki czemu wypieki są Zobacz więcej
pierogi pszenno-żytnie z łososiem Potrawy świąteczne, szczególnie te wigilijne, to tradycja, historia, rodzina, emocje... Nie będziemy Wam zatem podpowiadać jak mają wyglądać i smakować karp, pierogi Zobacz więcej
Dawno miałam ochotę na pierogi, a że twaróg był pod ręką wyszło na ruskie :) Troszkę eksperymentowałam i do mąki pszennej dodałam pełnoziarnistą żytnią. Wyszły bardzo dobrej. Polecam! SKŁADNIKI: Zobacz więcej
Pierogi z mąki żytniej z jagodami, podane z jogurtem naturalnym i jagodami PRZEPIS AUTORSKI: Składniki:(7 sztuk) 8 łyżek mąki żytniej (110 g) 6 łyżek gorącej (nie wrzącej) wody szczypta soli 7 Zobacz więcej
Nie bój się mąki żytniej, nie jest ani twarda ani gorzka, te pierogi są pyszne. A kapusta dosmakowana. Jeśli wolisz białą mąkę pszenną (ok, z nią będą cieniutkie i przezroczyste), postępuj Zobacz więcej
takiego wspaniałego mężczyznę i taki udany związek! A dziś, tak z ni z gruchy, ni z pietruchy, chciałabym zapodać Wam rewelacyjne ciasto na pierogi. Osobiście pierogi z tym ciastem smakują mi Zobacz więcej
Pomysł z głowy. Myślałam co zrobić ze szpinakiem. I wymyśliłam takiego drożdżowego, dużego pieroga, którym naje się kilka osób. Wyszedł pyszny. Ostry, ale nie za ostry. Ciasto ładnie wyrosło. Smaki z Zobacz więcej
jajo, dodaj szczyptę soli, wodę, oliwę i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części. Każdą z nich rozwałkuj niezbyt grubo – 2 – 3 mm. Wykrawaj foremką krążki, nałóż na środek nadzienie i zlep Zobacz więcej
Śniadanie: II śniadanie: Obiad: Podwieczorek: Serek wiejski, jabłko, 2 kiwi Kolacja: Pierogi żytnie ze szpinakiem Składniki: (ok.12 sztuk) Ciasto: 1 szkl. mąki żytniej razowej 1/2 szkl. mąki pszennej Zobacz więcej
Klasyka w zdrowej wersji! Pierogi leniwe są bogate w białko, a także wartościową mąkę żytnią, bardzo zdrową dla naszego organizmu. Gorąco polecam ten rodzaj mąki zamiast zwykłej, oczyszczonej mąki Zobacz więcej