pierożki filo

składniki: - 1 duża cukinia / 2 mniejsze - 3 garści jarmużu - 2 ząbki czosnku - prażone pestki słonecznika 4 łyżki - serek fromage (kostka 80 g) - ciasto filo 1 opakowanie - sól, pieprz FARSZ: -> Zobacz więcej
Teraz będzie hit! Przyznam szczerze, że nie jestem miłośnikiem ciasta filo. Zwykle wydawało mi się za suche a przez to, że smażone w głębokim tłuszczu bardzo ciężkie. Warsztaty Tex-Mex w Blue Dragon Zobacz więcej
Ciasto filo ma zbliżoną strukturę do ciasta francuskiego, ale przy tym ma zdecydowanie mniej kalorii. Składniki potrzebne do jego przygotowania to woda, mąka, oliwa i czasem ocet. Przy czym problem Zobacz więcej
Pierożki z łososiem, szpinakiem i fetą królowały na naszym bożonarodzeniowym stole. Podałam je do rosołu rybnego, na który przepis dodam w najbliższych dniach. Pierożki z ciasta filo są bardzo proste Zobacz więcej
Chrupiąceciasto filo z farszem z chorizo. Składniki: (około 15-16 szt.) 1 op. ciasta filo (400g – 7 arkuszy) 200g kiełbasy chorizo 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 łyżki Zobacz więcej
rozmarynu - ząbek czosnku - świeży imbir - masło 250 g - opakowanie ciasta filo - natka pietruszki - tymianek - sól, pieprz Myjemy filety i mielimy przez najdrobniejszą siatkę w maszynce. Smażymy na Zobacz więcej
Wzięła nas ochota na powtórzenie pierożków filo, które już kiedyś robiliśmy. Za pierwszym razem nadzienie składało się z sera białego i żółtego, zielonej pietruszki i jajka dla sklejenia całości. Tym Zobacz więcej
Dzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję z kuchni greckiej – są to pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Danie to można też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą. Składniki: - 1 łyżka Zobacz więcej
Święta minęły, a teraz powoli zaczynamy szykować się do sylwestrowej nocyi karnawałowych szaleństw. Dzisiaj więcpodrzucam Wam pomysł na przekąskę, czyli szpinakowy farsz zawinięty w delikatne ciasto Zobacz więcej
Super przystawka! Do tego dzięki temu, że pieczemy je w piekarniku nie są wcale tłuste. Owszem nauczenie się zawijania takich trójkącików na początku sprawia trochę problemu ale po chwili idzie to już Zobacz więcej
Z ciastem filo nie lubiłam się od jakiegoś czasu. Parę miesięcy temu, zachęcona gotowymi płatami ciasta, które idealnie dopasowywały się do każdej powierzchni, wyłożyłam nimi formę do tarty, nie Zobacz więcej
. Każdy miał swoją ulubioną. Moja mama uwielbiała skrzydełka. Im ostrzejsze tym lepsze. To też dawało jej pretekst do zamówienia kolejnej margarity. Ja kochałam krokiety z krewetkami i awokado. Moja Zobacz więcej
Chrupiące trójkąty z ciasta filo z szpinakiem, kurczakiem i fetą. Składniki: 1 op. ciasta filo 300g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 100g ser feta 1 filet z kurczaka Pieprz, sól 100 ml Zobacz więcej
Połączenie smakowe szpinaku, łososia i serów sprawdza się zawsze! Kiedy dodamy do tego posmak ziół i ostrość chili musi być pysznie, ale dodajcie do tego chrupiące ciasto i kremowe wnętrze - będzie Zobacz więcej
, musi być jakieś słodkie zioło, więc możecie dodać też bazylii, która uwielbia miód i uwielbia ricottę. (vide ta kanapka). Praca z ciastem filo nie jest tak trudna, ale na pewno wymaga troszkę więcej Zobacz więcej
Taaaak, to jest to! Tak sobie pomyślałam gryząc pierożka zaraz po wyjęciu ich z piekarnika. Proste, szybkie, a jakie dobre. Oczywiścieeeee.....że nie jest to propozycja ultra fit, ale nie musi też nią Zobacz więcej
Wspaniała grecka potrawa – spanakopita – szpinak i feta pieczone w cieście filo, bardzo znana i popularna. Ciasto filo pochodzi z Turcji i jest bardzo często spotykane w krajach śródziemnomorskich, Zobacz więcej
Niestety, jestem leniwa i nie zawsze mi się chce robić ciasto na makaron. Odkryłam, że można zamknąć to nadzienie w cieście filo i uzyskać wspaniałą przekąskę – rożek z chrupiącego ciasta z Zobacz więcej
Kulinaria i fotografia.Twój blog kulinarny.Twoja inspiracja w kuchni pełną gębą.Gotowanie, potocznie zwane staniem przy garach, nie musi być nudne a może być super zabawą dla całej rodziny o tym i Zobacz więcej
Kolejna odsłona wypieków z użyciem ciasta filo, niezwykle uniwersalnego i prostego w przygotowaniu. Jego cienkie warstwy smaruje się stopionym masłem/oliwą i układa jeden na drugim. Nadziewa wg. Zobacz więcej