pierożki gruzińskie

{{headerMessage}}
This Page has moved to a new address: retro fusion: Chinkali – gruzińskie pierożki Sorry for the inconvenience… Redirection provided by Blogger to WordPress Migration Service Zobacz więcej
Justeatmee
Justeatmee Obserwuj blogaObserwujesz bloga
justeatmee
Chinkali-pierożki gruzińskie

Chinkali-pierożki gruzińskie 189

1
{{headerMessage}}
Chinkali –" duże pierożki, wypełnione zupą. Aby je spożyć należy je umiejętnie nadgryźć, wypić sączącą się zupę ze środka i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Tradycyjne danie kuchni kaukaskiej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gruzińskie pierogi zaciekawiły mnie swoim wyglądem, ale i smakiem, o którym tyle słyszałam. Są to pierożki w kształcie sakiewki wypełnione mięsem w postaci z wołowiny bądź baraniny, w moim przypadku Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Uwielbiam pierogi z mięsem i postanowiłam przygotować gruzińskie chinkali w polskim wydaniu. Delikatne drobiowe mięso, bulion i dużo pietruszki. Dzięki bulionowi środek pierożka jest soczysty i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
rozwałkowujemy na około 7 mm. Wykrawamy z niego duże kółka. Ja robiłam to szerokim kubkiem go kawy. Wykrojone kółka rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm. - Do każdego wykrojonego kółka nakładamy farsz, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chinkali są to gruzińskie pierożki z mięsnym farszem. ( można spotkać również z innymi nadzieniami jednak tylko te mięsne są tymi ” prawdziwymi ” ). Ich jedzenie to prawdziwa sztuka! Bierzemy w palce, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Niesamowita sprawa jak naprawdę, wydawać by się mogło zwykłe danie, potrafi smakować. Nie będę ukrywać, że kuchnia gruzińska, zaraz obok madziarskiej jest moją ulubioną, więc może dlatego też troszkę Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chinkali to przepyszne, tradycyjne, gruzińskie pierożki, których przygotowanie jest nie tylko tak samo proste (o ile nie jeszcze łatwiejsze) jak przygotowanie klasycznych pierogów, ale też nie wymaga Zobacz więcej
{{headerMessage}}
W ubiegłą sobotę robiłem potrawę gruzińską - Chinkali, pyszne pierogi, którymi zajadaliśmy się z żoną, będąc na Kaukazie. Niestety moje nie były tak dobre jak te w Gruzji, ale i tak było warto je Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ostatnimi czasy dużo się dzieje wokół gruzińskich pierożków chinkali...show telewizyjne promuje ich coraz bardziej co idzie za tym wprowadzanie ich do naszej kuchni. Ja jak to ja postanowiłem Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gruzińskie chinkali to rewelacyjne pierożki nadziewane surowym, dobrze doprawionym mięsem (baraniną, wołowiną, wieprzowiną), w których podczas gotowania wydziela się niesamowity sok mięsny. Moja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chinkali, to oprócz chaczapuri, jedno z tradycyjnych dań kuchni gruzińskiej. Pierożki te robione są z takiego samego ciasta, jak nasze polskie pierogi, różni je natomiast sposób zaklejania - podczas Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kuchnią gruzińską, wcale nie wybierając się daleko. Warsztaty odbyły się w ramach cyklu "Smaki Życia" i miały miejsce w Masz Gulasz, malutkiej restauracji należącej do Magdy Gessler, zlokalizowanej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
z roztopionym masłem z lekko podsmażoną natką pietruszki. Pierożki jemy, trzymając za czubek, lekko nadgryzamy ciasto i wypijamy powstały bulion. Zajadamy ze smakiem cały pierożek. Smacznego! Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ajwaru 3-4 łyżki groszku konserwowego sól, pieprz ciasto: Mąkę mieszamy z solą, następnie zagniatamy ciasto stopniowo dodając wodę (użyłam letniej) w takiej ilości, żeby ciasto było miękkie i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pierożki w odświętnym wykonaniu.Danie nie banalne,aromatyczne i przepyszne.Jedynym zgrzytem było ,że ciasto przy łączeniu ciut mi się niedogotowało ,bo za krótko je trzymałam gotując, ale tak ,to były Zobacz więcej
{{headerMessage}}
przygotowania. Przepis i opis wykonania ze stronyPalce Lizać. Składniki: (proporcje na ok. 20 dużych pierożków) Ciasto: 3 szklanki (ok. 450 g) mąki pszennej 2/3 szklanki wody 1/2 łyżeczki soli mąka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Te pierożki chodziły za mną od roku :) a dopiero dzisiaj odważyłam się je zrobić, widocznie wolny czas na macierzyńskim mi służy. Oryginalne Chinkali powinny być zrobione z baraniny lub wołowiny , w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
mięso oraz małą porcyjkę rosołku, który wytwarza się w środku pierożków podczas gotowania. Dlatego też trzeba bardzo uważać, aby nie posklejały się ze sobą lub nie przywarły do dna, bo wtedy cały sok Zobacz więcej
glodna gospodyni
glodna gospodyni Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Głodna Gospodyni
Chinkali

Chinkali 69

0
{{headerMessage}}
Mała Gruzja w przyjemny obrazkowy sposób, radzi nam jak z uczuciem traktować gruzińską specjalność jaką są pierożki chinkali! Zobacz więcej