pierozki pieczone z grzybami i kapusta

To kwintesencja jesieni - dynia i grzyby leśne w jednym, podkręcone aromatem szałwii. A ja chyba mocno stęskniłam się za dynią, bo dawno żadne danie nie smakowało mi aż tak bardzo i gdyby nie zdrowy Zobacz więcej
Ten wysyp grzybów, jaki mamy w tym roku wykorzystuję do przyrządzania różnego rodzaju potraw z ich udziałem. Pierogi z kapustą i grzybami już znalazły się w naszym jesiennym menu. Polecam je nie tylko Zobacz więcej
Pierogi z kapustą i grzybami to jeden z klasyków wigilijnego stołu, a także kuchni polskiej. U mnie w rewelacyjnym cieście pierogowym – cienkim i elastycznym, z którym świetniesię pracuje. Nie jest to Zobacz więcej
Drożdżowe pierożki poznałam całkiem niedawno, bo zaledwie kilkanaście lat temu, po przeprowadzce w inny region Polski. Tam gdzie dorastałam, albo ich nie było, albo ja nigdy ich nie spotkałam :). A Zobacz więcej
Pierogi pieczone, pyszne na ciepło, ale na zimno też zdadzą egzamin. Farsz: 12 g grzybów suszonych, 250 g kapusty lekko ukiszonej, 1 nieduża cebula, tłuszcz do smażenia (u mnie gęsi), 1 łyżka masła, Zobacz więcej
Ponieważ co roku mam postanowienie, żeby się nie stresować na Wigilię, co mi się nigdy nie udaje, zaczynam przygotowania wcześniej. Pierogi spokojnie można zrobić z dużym wyprzedzeniem i zamrozić, Zobacz więcej
Zapewne już szykujecie się do wieczerzy wigilijnej, ja również, dlatego w ekspresowym tempie publikuję dla Was przepis na kolejny świąteczny przysmak. Obiecany przepis na słono. Przepis pochodzi z Zobacz więcej
Kocham pierogi! To u nas standard na Święta, jak zresztą w większości domów. Królują z kapustą i grzybami, ale zawsze w wersji gotowanej. Pomyślałam- czemu by nie spróbować zrobić lekkiej modyfikacji? Zobacz więcej
Ciasto: 4 szklanki mąki 2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju ok.2 szklanki ciepłej wody Farsz: 2 garści suszonych grzybów 1 kg kapusty kiszonej sól pieprz 2 łyżki oleju 2 cebule Do ozdobienia 2 cebule ok.5 Zobacz więcej
Bardzo smaczne, pieczone pierożki w świątecznym klimacie w delikatnym, drożdżowym cieście. Pyszne jako przekąska, doskonałe do barszczu i czystych zup. Składniki na 30 sztuk: 1 szklanka mąki pszennej Zobacz więcej
składniki: ciasto: - 1 szklanka mleka - 25 g drożdży - 50 g masla - 1,5 szklanki mąki orkiszowej - sól farsz: - 10 dużych pieczarek - 4 łyżki kapusty kiszonej - łyżeczka kminku całego - łyżeczka Zobacz więcej
To nasz absolutny ‚must have’ na święta. Ciasto jest po prostu doskonałe. Kruche ale delikatne. Idealnie współgra z farszem grzybowym. Smaczne zarówno na zimno jak i na ciepło. U nas dość często Zobacz więcej
Kolejna propozycja na świąteczny stół - pyszne pieczone pierogi z kapustą i grzybami. Popijane barszczem rozpływają się w ustach:) Wyjeżdżam, więc nie będzie już raczej nowych wpisów przed Świętami. Zobacz więcej
Pierogi z kapustą i grzybami Farsz 30 g suszonych grzybów, 300 g kapusty kiszonej, 1 cebula, garść suszonych grzybów, 1 listek laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, olej do smażenia. Ciasto 2,5 Zobacz więcej
W ubiegłym roku planowałam zrobić te pierożki na Wigilię. Z racji tego iż zawsze obowiązkowo muszą pojawić się tradycyjne, gotowane, to z braku czasu z tych pieczonych zrezygnowałam. Zamroziłam za to Zobacz więcej
Lepienie pierożków coraz lepiej mi wychodzi. Może jeszcze nie wyglądają tak idealnie ale są pyszne i rodzince bardzo smakują. Tym razem wersja wigilijna z kapustką i suszonymi grzybami. Zawsze zapas Zobacz więcej
Ten przepis mam zapisany na blogu od grudnia 2010 roku. Wpisałam go sobie od razu jako notkę, żeby na pewno je zrobić. Szczerze mówiąc nie pamiętam już nawet skąd przepis pochodzi. Podejrzewam, że z Zobacz więcej
Pierogi z kapustą i grzybami nie należą do moich ulubionych, ale raz w roku obowiązkowo muszą pojawić się na stole. Samo ich przygotowanie jest dużo bardziej pracochłonne niż chociażby takich ruskich, Zobacz więcej
Pierogi z kapustą i grzybami to jeden z klasyków wigilijnego stołu, a także kuchni polskiej. U mnie w rewelacyjnym cieście pierogowym – cienkim i elastycznym, z którym świetniesię pracuje. Nie jest to Zobacz więcej
Klasyczny przepis na pierogi z kapustą i grzybami. Tradycyjne polskie pierogi z kiszoną kapustą i grzybami to danie wigilijne, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Podajemy je polane Zobacz więcej