pierozki w bulionie

Ktoś lubi ? Składniki 4 karczochy cytryna 2 pomidory ( u nas puszka pomidorów ) 2 szalotki ząbek czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 200 ml białego wina 3 łyżki soku cytrynowego 200 ml bulionu cielęcego Zobacz więcej
Rzeczywistość polska zasysa mnie coraz głębiej, ale gdzieś tam jeszcze azjatyckie wspomnienia wracają, więc w najbliższym czasie spodziewajcie się dalekowschodnich akcentów w moich przepisach. Na Zobacz więcej
Pierożki ,, samo zdrowie". Gotowane mięso indyka , otręby , zioła , czarny sezam dodany do ciasta . A potem podane w aromatycznym bulionie z indyka i dużej ilości karmelizowanych w naturalny sposób Zobacz więcej
Na farsz: 45 dkgszpinakumrożonego 4 ząbkiczosnku 12jajko 25 dkgseraricotta 10 dkgseraparmezan sóli pieprz Ciasto na pierogi: 2 szklmąkipszennej 3 łyżki oleju około 3/4 szkl wrzącej wody ( zależy ile Zobacz więcej
Pierożki wonton chodziły za mną już od dłuższego czasu. Dzisiaj nie wytrzymałam i musiałam spróbować je ulepić. Nie są to wontony z jakiegoś konkretnego chińskiego przepisu, raczej są one połączeniem Zobacz więcej
Robię przy okazji 2 albo 3 potrawy - jedną z nich są te pierożki Czas : 2,5 godziny Składniki : Na bulion : 1kg wieprzowych żeberek ( chude , tzw. paski ) 2 uda z kurczaka 3 marchewki ( młode ) 1 Zobacz więcej
wegeweda
wegeweda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Wege Weda
Bulion warzywny

Bulion warzywny 31

Bulion to podstawa każdej zupy. Nie zawsze mamy czas, aby go ugotować, a zupy jadamy chętnie. Bulion przydaje nam się równieżdo sosów, bo wzbogaca ich smak. Jest też niezbędny do przygotowania Zobacz więcej
Weekendowe dania pod znakiem krewetek. W sobotę pasta ze wstążkami dyni, krewetkami i imbirem – polecam to zestawienie, a w niedziele prawdziwa uczta paczuszki z musem krewetkowym zawinięte w papier Zobacz więcej
Chinkali to sztandarowe danie Gruzinów, tak naprawdę popularne na całym Kaukazie. Te małe pierożki oprócz mięsnego, dobrze doprawionego farszu mają w środku soczysty bulion, który wysysa się z każdym Zobacz więcej
Prosta jarzynka . Tania. Smaczna. Czas:40 minut Składniki :1/4 główki białej kapusty 1 kostka bulionu drobiowego Knorra 1 łyżka masła 1 łyżeczka kminku 1 łyżka usiekanego koperku Z kapusty wyciąć Zobacz więcej
Policzki to bardzo delikatne mięso, które po odpowiednim przygotowaniu jest kruche i soczyste i przesiąknięte aromatami użytych przypraw.To danie zrobione jest w szybkowarze dzięki czemu wino, bulion Zobacz więcej
Ada0
Ada0 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Oryginalny smak
Bulion dashi

Bulion dashi 21

Dzisiaj bulion, który jest podstawowym składnikiem kuchni japońskiej. Dashi to wywar z suszonych płatków ryby bonito (katsuobushi) oraz wodorostów konbu. Używa się go jako baza różnych zup np. Zobacz więcej
Pierogi owe pochodzą z Podlasia i były serwowane na stołach wigilijnych kresów wschodnich. Ja również zrobiłam je w tym roku i były pyszne, kruchutkie, z aromatycznym wnętrzem. Nie ma przy nich za Zobacz więcej
Dużą frajdę sprawia mi kulinarne kombinowanie – np. jaki farsz tym razem zrobić do pierogów? Chętnie zjem je w prawie każdej postaci– „prawie”, bo trudno mi przełknąć tetradycyjne polskie z mięsem. Zobacz więcej
Bulion z pierożkami wonton to chyba najbardziej znana chińska zupa. Przygotowanie jej jest nieco pracochłonne, jednakże warte zachodu, gdyż zupa ta smakuje doskonale. przejdź do przepisu Zobacz więcej
Babeczka_piecze
Babeczka_piecze Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Babeczka piecze
Domowy bulion

Domowy bulion 57

Bulion warzywno-mięsny może być podstawą do wielu innych zup. Po dodaniu makaronu staje się pysznym niedzielnym rosołkiem, który w poniedziałek może zamienić się w pomidorową - tak czarowała moja Zobacz więcej
400 g kapusty kiszonej 20 g grzybów suszonych sól pieprz 1/4 cebuli 3-5 łyżek oleju ciemnego rzepakowego 1 łyżka bułki tartej ciasto; 2 szkl mąki tortowej Młynomag 3/4 kostki masła 1 jajko 1 żółtko Zobacz więcej
Amanda
Amanda Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
amanda butik z przepisami
Bulion warzywny

Bulion warzywny 103

Delikatny w smaku, bulion z warzyw podsmażonych na maśle, z nutą białego wina .... pyszny, gorący i aromatyczny .... Bulion z warzyw ma wszechstronne zastosowanie w kuchni. Podany w dużych, Zobacz więcej
Przepis na farsz z białej kiełbasy dostałam od sąsiadki. Ona jednak przygotowywała tradycyjne pierogi, ja natomiast postanowiłam użyć ich w mini pierożkach (uszkach) do barszczu. Przy okazji Zobacz więcej
Jak często mając na podorędziu mięso mielone przychodzi Wam do głowy, żeby nie smażyć kotleta, a go...ugotować? Mi jakoś zaskakująco rzadko. A szkoda i niby czemu? Przecież takie pulpeciki są równie Zobacz więcej