pierożki z ciasta filo

Pierożki samosa z ciasta filo : Nerdy Cookin' Nerdy cookin’ Nerdy walkin’ Nerdy thinkin’ Kuchnia Gdańska Wszystkie wpisy O mnie / współpraca Pierożki samosa z ciasta filo Nerdy, 12 marca 2017 Pierwszy Zobacz więcej
Każdy kto chociaż raz odwiedził Bałkany próbował bądź słyszał o burku. Burek to rodzaj placka z ciasta filo (lub yufka) wypełnionego nadzieniem z mięsa mielonego, białego sera lub szpinakiem. Nazwa Zobacz więcej
Witajcie :-) Dziś przepis na szybki obiad, kolację jak kto woli. Salami, papryka, cukinia, suszony pomidor i mozzarella. To wszystko zawinięte w ciasto filo. To ciasto robiłam i próbowałam po raz Zobacz więcej
Dziś kolejne ciastka z ciasta filo. Nadzienie daktylowe jest o tyle ciekawe, że nie trzeba dodawać do niego dodatkowo cukru - daktyle są na tyle słodkie, że wystarczą, by uzyskać całkiem smaczny Zobacz więcej
Gdy zobaczyłam ten przepis na ciasto filo z masą migdałową i truskawkami, pomyślałam, że muszę go wypróbować. Identyczną masę migdałową wykorzystałam już kiedyś w cieście galette des rois Zobacz więcej
Zapraszam na chrupiące sakiewki z pysznym nadzieniem szpinakowym. Składniki: 300 g ciasta filo 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/4 szkl oleju rzepakowego 125 g Zobacz więcej
Składniki dla 4 osób: • opakowanie ciasta filo • 250 g masła Farsz • 2 filety zkaczki • kilka łyżek mrożonej włoszczyzny • ząbek czosnku • 1 gałązka rozmarynu • natka pietruszki • świeży tymianek • Zobacz więcej
Składniki ( 24szt.): 80-100g roztopionego masła 1 łyżka oleju np. rzepakowego 8 arkuszy ciasta filo 1 szklanka orzechów np. włoskich szklanki niesolonych pistacji ( dałam mix włoskich i laskowych) Zobacz więcej
Wzięła nas ochota na powtórzenie pierożków filo, które już kiedyś robiliśmy. Za pierwszym razem nadzienie składało się z sera białego i żółtego, zielonej pietruszki i jajka dla sklejenia całości. Tym Zobacz więcej
Uwielbiam pierogi, mogła bym je jeść zawsze, wszędzie i o każdej porze. Dziś postanowiłam pokombinować z ciastem francuskim. I tak oto powstały chrupiące szpinakowe pierożki. Doskonale smakują na Zobacz więcej
Pierożki z łososiem, szpinakiem i fetą królowały na naszym bożonarodzeniowym stole. Podałam je do rosołu rybnego, na który przepis dodam w najbliższych dniach. Pierożki z ciasta filo są bardzo proste Zobacz więcej
Chciałbym podzielić się z Wami nowo odkrytym przeze mnie ciastem ... pewnie wiele osób się śmieje, że dopiero teraz ... ale tak. Nigdy do tej pory nie miałem okazji :) A wrażenia dość pozytywne ... Zobacz więcej
Chrupiąceciasto filo z farszem z chorizo. Składniki: (około 15-16 szt.) 1 op. ciasta filo (400g – 7 arkuszy) 200g kiełbasy chorizo 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 łyżki Zobacz więcej
Proste, szybkie, a jak wyglądają! Kiedyś jadłam Palmiers - karmelizowane ciasto francuskie, bardzo proste w przygotowaniu ładne złote ciasteczka. Są słodkie i karmelowe. Składniki na kilka ciasteczek Zobacz więcej
Filo (lub fyllo, z gr.φύλλο „liść”) – rodzaj bardzo cienkiego, niedrożdżowego ciasta warstwowego wykorzystywanego w kuchni Europy Środkowo-Wschodniej i bałkańskiej. Choć kojarzone głównie z kuchnią Zobacz więcej
SKŁADNIKI: Ciasto 250g twarogu 200-250g masła lub margaryny 250g mąki pszennej (typ 500) kminek, majeranek sól do smaku Farsz: 3-4 cebule ząbek czosnku zielona czubrica /opcja/ sól, pieprz oliwa Zobacz więcej
Z ciastem filo nie lubiłam się od jakiegoś czasu. Parę miesięcy temu, zachęcona gotowymi płatami ciasta, które idealnie dopasowywały się do każdej powierzchni, wyłożyłam nimi formę do tarty, nie Zobacz więcej
@Piniata
@Piniata Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kulinarna Piniata
Pierożki filo z kurczakiem

Pierożki filo z kurczakiem 1323

Teraz będzie hit! Przyznam szczerze, że nie jestem miłośnikiem ciasta filo. Zwykle wydawało mi się za suche a przez to, że smażone w głębokim tłuszczu bardzo ciężkie. Warsztaty Tex-Mex w Blue Dragon Zobacz więcej
Zaczął się grudzień, a co za tym idzie, wypadałoby powoli zacząć cykl świątecznych inspiracji. Spokojnie, jako że oboje jesteśmy mistrzami planowania, już od około dwóch tygodni omawiamy świąteczną Zobacz więcej
Super przystawka! Do tego dzięki temu, że pieczemy je w piekarniku nie są wcale tłuste. Owszem nauczenie się zawijania takich trójkącików na początku sprawia trochę problemu ale po chwili idzie to już Zobacz więcej