pierożki z ciasta filo

{{headerMessage}}
Pierożki z łososiem, szpinakiem i fetą królowały na naszym bożonarodzeniowym stole. Podałam je do rosołu rybnego, na który przepis dodam w najbliższych dniach. Pierożki z ciasta filo są bardzo proste Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chrupiąceciasto filo z farszem z chorizo. Składniki: (około 15-16 szt.) 1 op. ciasta filo (400g – 7 arkuszy) 200g kiełbasy chorizo 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 2 łyżki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chciałbym podzielić się z Wami nowo odkrytym przeze mnie ciastem ... pewnie wiele osób się śmieje, że dopiero teraz ... ale tak. Nigdy do tej pory nie miałem okazji :) A wrażenia dość pozytywne ... Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wzięła nas ochota na powtórzenie pierożków filo, które już kiedyś robiliśmy. Za pierwszym razem nadzienie składało się z sera białego i żółtego, zielonej pietruszki i jajka dla sklejenia całości. Tym Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dzisiaj mamy dla Was kolejną propozycję z kuchni greckiej – są to pierożki z ciasta filo ze szpinakiem i fetą. Danie to można też zrobić w formie takiej lazani zwanej spanakopitą. Składniki: - 1 łyżka Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Święta minęły, a teraz powoli zaczynamy szykować się do sylwestrowej nocyi karnawałowych szaleństw. Dzisiaj więcpodrzucam Wam pomysł na przekąskę, czyli szpinakowy farsz zawinięty w delikatne ciasto Zobacz więcej
{{headerMessage}}
kolor dodajemy przypraw. Kasia, z którą gotowałam na warsztatach, mówiła, że to jej teść poradził by doprawiać mięso dopiero jak już będzie usmażone, bo wtedy jest lepsze. Tak też zrobiłyśmy. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Z ciastem filo nie lubiłam się od jakiegoś czasu. Parę miesięcy temu, zachęcona gotowymi płatami ciasta, które idealnie dopasowywały się do każdej powierzchni, wyłożyłam nimi formę do tarty, nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
. Każdy miał swoją ulubioną. Moja mama uwielbiała skrzydełka. Im ostrzejsze tym lepsze. To też dawało jej pretekst do zamówienia kolejnej margarity. Ja kochałam krokiety z krewetkami i awokado. Moja Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pierożki samosa z ciasta filo : Nerdy Cookin' Nerdy cookin’ Nerdy walkin’ Nerdy thinkin’ Kuchnia Gdańska Wszystkie wpisy O mnie / współpraca Pierożki samosa z ciasta filo Nerdy, 12 marca 2017 Pierwszy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chrupiące trójkąty z ciasta filo z szpinakiem, kurczakiem i fetą. Składniki: 1 op. ciasta filo 300g świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 100g ser feta 1 filet z kurczaka Pieprz, sól 100 ml Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Połączenie smakowe szpinaku, łososia i serów sprawdza się zawsze! Kiedy dodamy do tego posmak ziół i ostrość chili musi być pysznie, ale dodajcie do tego chrupiące ciasto i kremowe wnętrze - będzie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, musi być jakieś słodkie zioło, więc możecie dodać też bazylii, która uwielbia miód i uwielbia ricottę. (vide ta kanapka). Praca z ciastem filo nie jest tak trudna, ale na pewno wymaga troszkę więcej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ricotty mojej ukochanej. Uwielbiam ten serek, jest delikatny, lekko słodkawy, choć jakby słony....dlatego tak bardzo mi spasował. Można go delikatnie posolić, trochę nim pograć, pobawić się smakiem, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wspaniała grecka potrawa – spanakopita – szpinak i feta pieczone w cieście filo, bardzo znana i popularna. Ciasto filo pochodzi z Turcji i jest bardzo często spotykane w krajach śródziemnomorskich, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Niestety, jestem leniwa i nie zawsze mi się chce robić ciasto na makaron. Odkryłam, że można zamknąć to nadzienie w cieście filo i uzyskać wspaniałą przekąskę – rożek z chrupiącego ciasta z Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kulinaria i fotografia.Twój blog kulinarny.Twoja inspiracja w kuchni pełną gębą.Gotowanie, potocznie zwane staniem przy garach, nie musi być nudne a może być super zabawą dla całej rodziny o tym i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Kolejna odsłona wypieków z użyciem ciasta filo, niezwykle uniwersalnego i prostego w przygotowaniu. Jego cienkie warstwy smaruje się stopionym masłem/oliwą i układa jeden na drugim. Nadziewa wg. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Chrupiące pierożki z ciasta filo z farszem ze szpinaku i serka ricotta, podajemy polane glassą sojową. Składniki: 8 arkuszy ciasta filo 200 g szpinaku 1 ząbek czosnku 4 łyżki serka ricotta Zobacz więcej
basia112
basia112 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Jaskinia Smaku
Tiropitakia- greckie pierożki

Tiropitakia- greckie pierożki 148

0
{{headerMessage}}
Fetę rozgniatamy i dokładnie mieszamy z parmezanem, natką i jajkiem. Doprawiamy do smaku pieprzem. Bierzemy jeden arkusz ciasta filo. Smarujemy go masłem za pomocą pędzelka i składamywzdłużna pół. Zobacz więcej