pierre’a hermé,

, choć w oryginalnym przepisie jest cytrynowa. Autor sugeruje w uwagach, że można ją zrobić z pomarańczy. U mnie jest cytrynowo-pomarańczowa, smak cudownie kwaskowaty, kolor piękny. Cieniutkie kruche Zobacz więcej
Dla fanów francuskich słodyczy nazwy takie jak Lenôtre, Fauchon czy Ladurée nie powinny być obce, podobnie jak nazwisko jednego z najwybitniejszych francuskich cukierników Pierre’a Hermé.Każda wizyta Zobacz więcej
Dla fanów francuskich słodyczy nazwy takie jak Lenôtre, Fauchon czy Ladurée nie powinny być obce, podobnie jak nazwisko jednego z najwybitniejszych francuskich cukierników Pierre’a Hermé.Każda wizyta Zobacz więcej
Dla fanów francuskich słodyczy nazwy takie jak Lenôtre, Fauchon czy Ladurée nie powinny być obce, podobnie jak nazwisko jednego z najwybitniejszych francuskich cukierników Pierre’a Hermé.Każda wizyta Zobacz więcej
Moich bezglutenowych eksperymentów ciąg dalszy. Dzisiaj wzięłam się za zrobienie tarty z Linzu, słynnego na cały świat wypieku sięgającego swoją historią siedemnastego wieku. Korzystałam z przepisu Zobacz więcej
Przedstawiam inną wersję ciasta marchewkowego. Bardzo się różni od tej tradycyjnej wersji na mufiny marchwiowe wspaniałość poranka. Mocno się też różni od mojego ciasta marchwiowego z migdałami. Ta Zobacz więcej
Bea
Bea Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bea w Kuchni
Naleśniki czekoladowe

Naleśniki czekoladowe 91

0
nieco więcej mleka do miksownia orzechów, tak, by konsystencja była mocno kremowa. Oczywiście tym razem naleśniki znów w wersji ‘uboższej’ ;) czyli wciąż bezjajeczne, na podstawie poprzedniej Zobacz więcej
Jeśli uważacie, że tarta zjabłkami to banalne ciasto, wktórym nic nie może was zaskoczyć, zachęcam do wypróbowania przepisu mistrza cukiernictwa Pierre’a Hermé, zmoimi drobnymi modyfikacjami. Zobacz więcej
dałam go niewiele, zaledwie cztery plasterki. Przy następnej okazji na pewno będzie więcej! Nadzienie migdałowe jest inspirowane przepisem Pierre’a Hermé na duński flan czereśniowy, tutaj oczywiście Zobacz więcej
Vive la cuisine!
Vive la cuisine! Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Vive la cuisine!
Makaroniki

Makaroniki 27

0
makaroniki autorstwa Pierre’a Hermé znajdziecie tutaj. Poniżej podajemy kilka doprecyzowujących porad. 1. Musimy zaopatrzyć się w niezbędne przyrządy - oprócz rękawa cukierniczego i wagi, Zobacz więcej
Evitaa
Evitaa Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gęba w niebie
Tort Saint-Honoré

Tort Saint-Honoré 135

1
, z karmelową nutą. Hortense oddaje tym przepisem hołd swojej babci, Julii, modyfikując oryginalny dziewiętnastowieczny przepis. Ma być tak, jak u babci. Dzięki temu tort zyskuje "osobowość". Tort Zobacz więcej
! Jest zazwyczaj nadziewane kawowym bądź czekoladowym kremem, bywa też, że tylko tym zwykłym ciastkarskim, aromatyzowanym wanilią. Cukiernicze domy Pierre’a Hermé czy Ladurée podają Religieuses z Zobacz więcej
na makaroniki w oparciu o przepis Pierre’a Hermé. Składniki (około 50 ciasteczek) 110 g ciekłych* białek (55 g + 55 g) w temperaturze pokojowej 150 g blanszowanych migdałów (bez skórki) 150 g cukru Zobacz więcej
SuperStyler
SuperStyler Obserwuj blogaObserwujesz bloga
SuperStyler
Bitwa na makaroniki

Bitwa na makaroniki 42

0
cukiernie: Ladurée i Pierre Hermé. Fani makaroników podzielili się na dwa obozy. Jedni opowiadają się za historyczną już marką Ladurée, inni stawiają na nowoczesność reprezentowaną przez Pierre’a Zobacz więcej