pierre herme

{{headerMessage}}
"Babeczki, babeczki, każdy lubi babeczki:) Czekoladowe, waniliowe czy śmietankowe, za smak czy wygląd, każdy babeczkę lubi:)Te tutaj, ładnie się prezentujące smakują lekko i świeżo. Rum zaostrza smak Zobacz więcej
Feeria
Feeria Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Feeria Smaków
Tiramisu wg Pierre Herme

Tiramisu wg Pierre Herme 242

0
{{headerMessage}}
Placuszki Czekoladowe z ... » Tiramisu wg Pierre Herme Klasycznie włoski deser z winem Marsala. Bardzo puszysty i lekki, a przy tym nie rozpływa się przy krojeniu. Wymaga dużej skrupulatności i Zobacz więcej
{{headerMessage}}
, nie za słodkie, wspaniale komponujące się z filiżanką kawy. Ten jest zdecydowanie bardziej nasączony niż wszystkie wcześniej przeze mnie pieczone. Przyznam, że kroi się on również lepiej. Po prostu Zobacz więcej
{{headerMessage}}
ubić żółtka z cukrem i, kontynuując czynność, dolewać gorące mleko. Przelać masę znów do rondelka i, mieszając, podgrzać do temperatury 85 stopni. Przelać masę do miseczki i ostudzić mieszając. Zimną Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Absolutnie fenomenalne !!!! Cudownie delikatne i maślane. Idealnie się listkujące ciasto francuskie klasyczne. Wymaga sporo czasu ale nie jest absolutnie trudne :) W porównaniu ze smakiem sklepowego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Niezwykle proste a jednocześnie urocze kruche, maślano- waniliowe ciasteczka. Doskonały Walentynowy prezent, chociaż oczywiście pasują również na inne okazje:) Do wykonania wykorzystałam przepis Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś rozpoczynamy akcję "Gotujemy po polsku" której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl. U mnie pojawi się kilka wpisów, w tym dwa z książki Pierre Herme "Desery" (mam nadzieję że wybaczycie mi Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Francji wymyślił Pierre Herme. Zerkałam też wtedy, gdy mieszałyśmy czekoladowy sos i tarły do niego ziarenko tonki. Czasem trzeba obiec cały świat, by zrozumieć, że to co najważniejsze jest znacznie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Zobacz więcej
bebak
bebak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kulinaria Ewy
Keks angielski wg Pierre Herme

Keks angielski wg Pierre Herme 111

0
{{headerMessage}}
Kolejny doskonały przepis cukierniczego mistrza Pierre Hermé. Keks jest puszysty, wilgotny i pełen pysznych, kandyzowanych owoców. Na początku trochę się obawiałam, że z powodu dużej ilości proszku do Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Książkę "Desery" Hermé mam już od dawna. Leży na półce, co jakiś czas ją wyciągam, oglądam zdjęcia, czytam cudowne przepisy i odkładam. Książa i autor są dla mnie tak zaczarowani, że aż nie mogłam się Zobacz więcej
Kamila
Kamila Obserwuj blogaObserwujesz bloga
ogrody babilonu
crumble morelowe z lawendą

crumble morelowe z lawendą 155

1
{{headerMessage}}
Jedno z najsmaczniejszych połączeń, to soczyste morele o aromacie lawendy, zapieczone pod migdałową kruszonką, podane z gęstym jogurtem lub lodami waniliowymi. Przepis na kruszonkę migdałową pochodzi Zobacz więcej
wigrana
wigrana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Taste Day
Ciastka ze stempelków

Ciastka ze stempelków 88

0
{{headerMessage}}
Przepisów na ciasteczka ze stempelków można znaleźć w Internecie całkiem sporo. Ja polecam Wam sprawdzone przeze mnie przepisy z tej strony. Do dzisiejszego wpisu wykorzystałam przepis Pierre Herme, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
form, lecz niedługo będzie zmuszona do zakupu półki kuchennej na nasze formy, foremki itp... Do przygotowania naszych słodkich "misiów" użyłyśmy ciasta z przepisu Pierre Herme. Dodałyśmy do niego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jakiś czas temu od firmy Vafini dostałam do przetestowania waflowe jajka. Wafelki są bez smaku, więc można je wykorzystać jako foremki do dań słodkich i wytrawnych. Można w nie włożyć sałatkę, Zobacz więcej
gotujzw
gotujzw Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Wojciechem
Ananas pieczony w karmelu

Ananas pieczony w karmelu 289

0
{{headerMessage}}
Pierwotnie dostrzegłem ten przepis na stronie ArtKulinaria.pl, kolejną wersję, wzbogaconą o kilka dodatków, znalazłem w przepisie Pierre Herme - tutaj jest dość ładnie ukazany cały proces produkcji. Zobacz więcej
n_zak
n_zak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Czym pachnie u Żaków
Keks polski

Keks polski 220

0
{{headerMessage}}
, koniecznie z zimnym mlekiem! źródło przepisu: 'Desery', Pierre Herme, wyd. Larousse(składniki na 2 małe keksówki) 300 g mąki 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego (użyłam Zobacz więcej
gotujzw
gotujzw Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Wojciechem
Duński flan czereśniowy

Duński flan czereśniowy 83

0
{{headerMessage}}
Bardzo przyjemna propozycja na wykorzystanie czereśni. Przepis inspirowany książką Desery autorstwa Pierre Herme, z moimi modyfikacjami, ograniczającymi między innymi ilość cukru. Deser w oryginalnej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
rady, że będzie zbyt hardkorowo:). W efekcie... weszłyśmy do 8... Muszę przyznać, że potem przez tydzień nie mogłam patrzeć na nic słodkiego. Ale cieszę się, bo zobaczyłyśmy parę naprawdę fajnych Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Sezon na jagody rozpoczął się już dobrych kilka dni temu, więc postanowiłam, że i one zagoszczą w mojej kuchni. Przepis z cyklu banalnych, jednakże od Pierre Herme. Ciasto kruche jest kruche, a w Zobacz więcej