pierre herme

"Babeczki, babeczki, każdy lubi babeczki:) Czekoladowe, waniliowe czy śmietankowe, za smak czy wygląd, każdy babeczkę lubi:)Te tutaj, ładnie się prezentujące smakują lekko i świeżo. Rum zaostrza smak Zobacz więcej
Placuszki Czekoladowe z ... » Tiramisu wg Pierre Herme Klasycznie włoski deser z winem Marsala. Bardzo puszysty i lekki, a przy tym nie rozpływa się przy krojeniu. Wymaga dużej skrupulatności i Zobacz więcej
, nie za słodkie, wspaniale komponujące się z filiżanką kawy. Ten jest zdecydowanie bardziej nasączony niż wszystkie wcześniej przeze mnie pieczone. Przyznam, że kroi się on również lepiej. Po prostu Zobacz więcej
ubić żółtka z cukrem i, kontynuując czynność, dolewać gorące mleko. Przelać masę znów do rondelka i, mieszając, podgrzać do temperatury 85 stopni. Przelać masę do miseczki i ostudzić mieszając. Zimną Zobacz więcej
Absolutnie fenomenalne !!!! Cudownie delikatne i maślane. Idealnie się listkujące ciasto francuskie klasyczne. Wymaga sporo czasu ale nie jest absolutnie trudne :) W porównaniu ze smakiem sklepowego Zobacz więcej
Niezwykle proste a jednocześnie urocze kruche, maślano- waniliowe ciasteczka. Doskonały Walentynowy prezent, chociaż oczywiście pasują również na inne okazje:) Do wykonania wykorzystałam przepis Zobacz więcej
Dziś rozpoczynamy akcję "Gotujemy po polsku" której patronuje serwis zPierwszegoTłoczenia.pl. U mnie pojawi się kilka wpisów, w tym dwa z książki Pierre Herme "Desery" (mam nadzieję że wybaczycie mi Zobacz więcej
Francji wymyślił Pierre Herme. Zerkałam też wtedy, gdy mieszałyśmy czekoladowy sos i tarły do niego ziarenko tonki. Czasem trzeba obiec cały świat, by zrozumieć, że to co najważniejsze jest znacznie Zobacz więcej
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 Zobacz więcej
Kolejny doskonały przepis cukierniczego mistrza Pierre Hermé. Keks jest puszysty, wilgotny i pełen pysznych, kandyzowanych owoców. Na początku trochę się obawiałam, że z powodu dużej ilości proszku do Zobacz więcej
Książkę "Desery" Hermé mam już od dawna. Leży na półce, co jakiś czas ją wyciągam, oglądam zdjęcia, czytam cudowne przepisy i odkładam. Książa i autor są dla mnie tak zaczarowani, że aż nie mogłam się Zobacz więcej
Przedstawiam inną wersję ciasta marchewkowego. Bardzo się różni od tej tradycyjnej wersji na mufiny marchwiowe wspaniałość poranka. Mocno się też różni od mojego ciasta marchwiowego z migdałami. Ta Zobacz więcej
Jedno z najsmaczniejszych połączeń, to soczyste morele o aromacie lawendy, zapieczone pod migdałową kruszonką, podane z gęstym jogurtem lub lodami waniliowymi. Przepis na kruszonkę migdałową pochodzi Zobacz więcej
wigrana
wigrana Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Taste Day
Ciastka ze stempelków

Ciastka ze stempelków 84

0
Przepisów na ciasteczka ze stempelków można znaleźć w Internecie całkiem sporo. Ja polecam Wam sprawdzone przeze mnie przepisy z tej strony. Do dzisiejszego wpisu wykorzystałam przepis Pierre Herme, Zobacz więcej
będzie gładka. Na blaszce do pieczenia układamy kromki panettone, każdą kromkę polewamy 1 łyżką syropu a na wierzchu smarujemy 1 łyżką kremu frangipane. Posypujemy wierzch posiekanymi orzechami Zobacz więcej
form, lecz niedługo będzie zmuszona do zakupu półki kuchennej na nasze formy, foremki itp... Do przygotowania naszych słodkich "misiów" użyłyśmy ciasta z przepisu Pierre Herme. Dodałyśmy do niego Zobacz więcej
Jakiś czas temu od firmy Vafini dostałam do przetestowania waflowe jajka. Wafelki są bez smaku, więc można je wykorzystać jako foremki do dań słodkich i wytrawnych. Można w nie włożyć sałatkę, Zobacz więcej
Pierwotnie dostrzegłem ten przepis na stronie ArtKulinaria.pl, kolejną wersję, wzbogaconą o kilka dodatków, znalazłem w przepisie Pierre Herme - tutaj jest dość ładnie ukazany cały proces produkcji. Zobacz więcej
n_zak
n_zak Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Czym pachnie u Żaków
Keks polski

Keks polski 218

0
, koniecznie z zimnym mlekiem! źródło przepisu: 'Desery', Pierre Herme, wyd. Larousse(składniki na 2 małe keksówki) 300 g mąki 200 g miękkiego masła 200 g cukru pudru 2 łyżki cukru waniliowego (użyłam Zobacz więcej
Bardzo przyjemna propozycja na wykorzystanie czereśni. Przepis inspirowany książką Desery autorstwa Pierre Herme, z moimi modyfikacjami, ograniczającymi między innymi ilość cukru. Deser w oryginalnej Zobacz więcej