pierre herme czekoladowe

Francji wymyślił Pierre Herme. Zerkałam też wtedy, gdy mieszałyśmy czekoladowy sos i tarły do niego ziarenko tonki. Czasem trzeba obiec cały świat, by zrozumieć, że to co najważniejsze jest znacznie Zobacz więcej
"Babeczki, babeczki, każdy lubi babeczki:) Czekoladowe, waniliowe czy śmietankowe, za smak czy wygląd, każdy babeczkę lubi:)Te tutaj, ładnie się prezentujące smakują lekko i świeżo. Rum zaostrza smak Zobacz więcej
karmelizuje się bardzo szybko. Po wyciągnięciu go z piekarnika zostawcie do przestygnięcia i nałóżcie delikatnie na ciasto. Taki fajny pomysł widziałam w książce Desserts by Pierre Herme. Zobacz więcej
Pierwszy deser z książki Desery od najprostszych po wikwintnePierre Herme Pierwszy raz zrobiłam deser z ryżu na słodko i hmm nawet całkiem nieźle. Trzeba się przyzwyczaić do smaku ale jest dobry. Zobacz więcej
« Tiramisu wg Pierre Herme Placuszki Czekoladowe z Limonką Czekoladowe ciasteczka z dodatkiem skórki limonki. Łatwe i szybkie do wykonania. Nuta limonki nadaje wiosennej świeżości ciasteczkom, które z Zobacz więcej
Placuszki Czekoladowe z ... » Tiramisu wg Pierre Herme Klasycznie włoski deser z winem Marsala. Bardzo puszysty i lekki, a przy tym nie rozpływa się przy krojeniu. Wymaga dużej skrupulatności i Zobacz więcej
Z kawałkami suszonych śliwek. Bardzo smaczny piernik, który po upieczeniu jest puszysty i bardzo wilgotny. Zawinięty w lnianą ściereczkę i przechowywany w chłodzie, kruszeje z każdym kolejnym dniem. Zobacz więcej
ilenia
ilenia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Piekarnik
Twarde piegusy

Twarde piegusy 106

0
, w dodatku okazało się, że w przepisie nie ma ani grama kakao, a na zdjęciu jest ewidentnie coś innego (ale chyba tego przepisu w książce w ogóle nie ma). Niemniej były bardzo smaczne, a po drobnej Zobacz więcej
Dzisiaj wpis na blogu z cyklu "Środa z ciastkiem" do którego możecie przyłączyć się i Wy. Szczegóły tutaj. Dzisiaj przygotowałam 2 rodzaje ciastek. Pierwsze z przepisu Pierre Herme (znanych "na cały Zobacz więcej
Beatrice
Beatrice Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia w zieleni
Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy 100

0
idealną - gorący czekoladowy suflet i zimne orzeźwiające lekko kwaskowe lody. Przepis zaczerpnięty od samego Mistrza - Pierre Herme. Suflet czekoladowy Składniki (5 sztuk małych kokilek): 2 duże Zobacz więcej
cukiernik Pierre Herme; są to ciastka czekoladowe, kruche, znane zwłaszcza na zagranicznych blagach; ciastka maszynkowe - kruche ciastka wyciskane przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką; ja je Zobacz więcej
gotujzw
gotujzw Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Wojciechem
Profiterole

Profiterole 237

1
wersja tutaj prezentowana jest moim zdaniem najlepsza. Przepis na ciasto ptysiowe na podstawie Pierre Herme i jego fantastycznej książki "Desery". Czas potrzebny na przygotowanie: około 1 godziny. Zobacz więcej
byłoby przeniesienie wyciętych ciasteczek na blachę, więc proces wykrawania odbywał się bezpośrednio na papierze do pieczenia. Uwaga 2: nieużywaną w danym momencie porcję ciasta warto trzymać w Zobacz więcej
Kaś
Kaś Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bake&Taste
Ciastka Korova

Ciastka Korova 266

2
Ciastka funkcjonują pod dwiema nazwami - Korova Cookies i World Peace Cookies. Co ciekawe obie nazwy wymyśliła ta sama osoba - Dorie Greenspan (autorka wielu książek kulinarnych). A było to tak... Zobacz więcej
Ile smaku
Ile smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ile smaku
Piernik

Piernik 267

1
trakcie pieczenia nie było wątpliwości, że tak będzie ;)) Miodem pachniało w całym domu :D Po upieczeniu i złożeniu w zgrabną całość, było jeszcze lepiej. No i efekt wizualny też jest niczego sobie Zobacz więcej
nich wciąż leży niedoczytana na półce. Właściwie, to nie bardzo lubi świętować. Co robicie? Ja robię sernik :-) Dziś chciałam wam pokazać, jaki sernik przygotowałam na urodziny mojego Pana – nie jest Zobacz więcej
" Ciasto robiłam z myślą o Was. Chciałam zainspirować Was walentynkowo:) Podstawę tortu stanowi ciasto genueńskie. Od biszkopta różni się głównie tym, że do ciasta dodaje się masło, przez co nie jest Zobacz więcej
Pomysł na zrobienie Faubourg Pave chodził za mną od dawna. To niesamowite ciastko rąk Pierre Herme – jednego z klasyków współczesnego cukiernictwa. Podobno był to jeden z pierwszych pomysłów Herme, w Zobacz więcej
, to osoby chcące zmniejszać ilość masła w... tarcie bakewell albo, uwaga, croissantach z przepisu mistrza cukiernictwa Pierre Herme ;). Ja się pytam - po co ktoś chce robić deser, który Z ZAŁOŻENIA Zobacz więcej
przekładaniec złożony z warstw francuskiego ciasta i delikatnego kremu - w oryginale jest to klasyczny creme patissiere, czasem jednak zastępowany bywa lekkim musem czekoladowym, kremem mascarpone Zobacz więcej