pierre herme czekoladowe

Francji wymyślił Pierre Herme. Zerkałam też wtedy, gdy mieszałyśmy czekoladowy sos i tarły do niego ziarenko tonki. Czasem trzeba obiec cały świat, by zrozumieć, że to co najważniejsze jest znacznie Zobacz więcej
"Babeczki, babeczki, każdy lubi babeczki:) Czekoladowe, waniliowe czy śmietankowe, za smak czy wygląd, każdy babeczkę lubi:)Te tutaj, ładnie się prezentujące smakują lekko i świeżo. Rum zaostrza smak Zobacz więcej
karmelizuje się bardzo szybko. Po wyciągnięciu go z piekarnika zostawcie do przestygnięcia i nałóżcie delikatnie na ciasto. Taki fajny pomysł widziałam w książce Desserts by Pierre Herme. Zobacz więcej
Pierwszy deser z książki Desery od najprostszych po wikwintnePierre Herme Pierwszy raz zrobiłam deser z ryżu na słodko i hmm nawet całkiem nieźle. Trzeba się przyzwyczaić do smaku ale jest dobry. Zobacz więcej
« Tiramisu wg Pierre Herme Placuszki Czekoladowe z Limonką Czekoladowe ciasteczka z dodatkiem skórki limonki. Łatwe i szybkie do wykonania. Nuta limonki nadaje wiosennej świeżości ciasteczkom, które z Zobacz więcej
Placuszki Czekoladowe z ... » Tiramisu wg Pierre Herme Klasycznie włoski deser z winem Marsala. Bardzo puszysty i lekki, a przy tym nie rozpływa się przy krojeniu. Wymaga dużej skrupulatności i Zobacz więcej
Z kawałkami suszonych śliwek. Bardzo smaczny piernik, który po upieczeniu jest puszysty i bardzo wilgotny. Zawinięty w lnianą ściereczkę i przechowywany w chłodzie, kruszeje z każdym kolejnym dniem. Zobacz więcej
ilenia
ilenia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Piekarnik
Twarde piegusy

Twarde piegusy 104

0
, w dodatku okazało się, że w przepisie nie ma ani grama kakao, a na zdjęciu jest ewidentnie coś innego (ale chyba tego przepisu w książce w ogóle nie ma). Niemniej były bardzo smaczne, a po drobnej Zobacz więcej
Dzisiaj wpis na blogu z cyklu "Środa z ciastkiem" do którego możecie przyłączyć się i Wy. Szczegóły tutaj. Dzisiaj przygotowałam 2 rodzaje ciastek. Pierwsze z przepisu Pierre Herme (znanych "na cały Zobacz więcej
Beatrice
Beatrice Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia w zieleni
Suflet czekoladowy

Suflet czekoladowy 100

0
idealną - gorący czekoladowy suflet i zimne orzeźwiające lekko kwaskowe lody. Przepis zaczerpnięty od samego Mistrza - Pierre Herme. Suflet czekoladowy Składniki (5 sztuk małych kokilek): 2 duże Zobacz więcej
cukiernik Pierre Herme; są to ciastka czekoladowe, kruche, znane zwłaszcza na zagranicznych blagach; ciastka maszynkowe - kruche ciastka wyciskane przez maszynkę do mięsa ze specjalną nakładką; ja je Zobacz więcej
gotujzw
gotujzw Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj z Wojciechem
Profiterole

Profiterole 232

1
wersja tutaj prezentowana jest moim zdaniem najlepsza. Przepis na ciasto ptysiowe na podstawie Pierre Herme i jego fantastycznej książki "Desery". Czas potrzebny na przygotowanie: około 1 godziny. Zobacz więcej
byłoby przeniesienie wyciętych ciasteczek na blachę, więc proces wykrawania odbywał się bezpośrednio na papierze do pieczenia. Uwaga 2: nieużywaną w danym momencie porcję ciasta warto trzymać w Zobacz więcej
Kaś
Kaś Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bake&Taste
Ciastka Korova

Ciastka Korova 266

2
Ciastka funkcjonują pod dwiema nazwami - Korova Cookies i World Peace Cookies. Co ciekawe obie nazwy wymyśliła ta sama osoba - Dorie Greenspan (autorka wielu książek kulinarnych). A było to tak... Zobacz więcej
Ile smaku
Ile smaku Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ile smaku
Piernik

Piernik 267

1
trakcie pieczenia nie było wątpliwości, że tak będzie ;)) Miodem pachniało w całym domu :D Po upieczeniu i złożeniu w zgrabną całość, było jeszcze lepiej. No i efekt wizualny też jest niczego sobie Zobacz więcej
nich wciąż leży niedoczytana na półce. Właściwie, to nie bardzo lubi świętować. Co robicie? Ja robię sernik :-) Dziś chciałam wam pokazać, jaki sernik przygotowałam na urodziny mojego Pana – nie jest Zobacz więcej
: Ciasto genueńskie: przepis Pierre Herme z podwójnej porcji 280 gram mąki tortowej 80 gram masła 7 jajek 280 gram cukru pudru Masa malinowo-truskawkowa: 300 ml dobrego dżemu truskawkowego 250 ml Zobacz więcej
Pomysł na zrobienie Faubourg Pave chodził za mną od dawna. To niesamowite ciastko rąk Pierre Herme – jednego z klasyków współczesnego cukiernictwa. Podobno był to jeden z pierwszych pomysłów Herme, w Zobacz więcej
, to osoby chcące zmniejszać ilość masła w... tarcie bakewell albo, uwaga, croissantach z przepisu mistrza cukiernictwa Pierre Herme ;). Ja się pytam - po co ktoś chce robić deser, który Z ZAŁOŻENIA Zobacz więcej
przekładaniec złożony z warstw francuskiego ciasta i delikatnego kremu - w oryginale jest to klasyczny creme patissiere, czasem jednak zastępowany bywa lekkim musem czekoladowym, kremem mascarpone Zobacz więcej