pierś z gęsi w sosie żurawinowym

Dzisiaj prezentuję z pieczone piersi z gęsi z sosem żurawinowym. Oczywiście najlepiej smakują podane z kluskami. Można być daniem świątecznym. Podczas pieczenia gęsi, na ogół wytapia się dużo Zobacz więcej
pieczona pierś gęsi Gęsina należy to tego rodzaju mięs, z którymi należy obchodzić się w sposób szczególny. Aby w pełni wydobyć smak delikatnej gęsiej piersi, należ wpierw pozwolić Zobacz więcej
1 pierś z gęsi 1 noga z gęsi 1 cebula 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju sól 1 burak pieczony pietruszka świeża 5 oliwek zielonych kawałek ogórka zielonego sos żurawinowy: 15 dkg żurawiny świeżej 1/2 Zobacz więcej
Dziś pierwszy raz porwałam się na gęś i był to strzał w 10. Gęsina częściej będzie gościła na naszym stole. Składniki: pierś z gęsi, sól, majeranek, papryka słodka, czosnek. Przygotowanie: Piersi umyć Zobacz więcej
Podobnie jak w ubiegłym roku, tak też i w tym przygotowałam na 11 listopada gęś w różnych wersjach. Staliśmy się miłośnikami gęsiny więc tym razem postanowiłam zrobić ją z żurawiną i jabłkami w Zobacz więcej
Idealna przekąska na karnawałowe imprezy - prosta w przygotowaniu, bardzo efektowna i pyszna. Pieczoną w cydrze pierś gęsi można podawać na ciepło lub na zimno, świetnie komponuje się z kolendrowym Zobacz więcej
dla nas, dla naszych bardziej lub mniej dociekliwych pytań. W trakcie warsztatów przygotowałyśmy i zjadłyśmy : - okrasa – siekana pierś gęsi z solą i majerankiem, taki tatar z gęsi - żydowska Zobacz więcej
Dziś nie koniec mikołajkowych niespodzianek. Posłaniec dostarczył paczuszkę pełną bakalii firmy Bakalland - wyróżnienie w konkursie na danie z żurawiną. Niektóre linki zapodałam Wam wcześniej. Zobacz więcej
nie wybierają się na grilla proponujemy pyszną pieczoną w owocach pierś z gęsi z puree ziemniaczanym i sosem żurawinowym. Do dzieła! Składniki pierś z gęsi Pierś dokładnie myjemy i usuwamy kości tak, Zobacz więcej
Po kameralnym wigilijnym wieczorze nadchodzi pora na uroczyste, rodzinne obiady i przyjęcia. Nasze domy wypełnią się ukochanymi osobami, w centralnym miejscu salonu dumie prezentuje się pachnąca Zobacz więcej
pierś gęsia w pomarańczach i czerwonym winie z domowym sosem żurawinowym (na 2 osoby) 1 podwójna pierś z gęsi (z kością) 300-350ml czerwonego wina ok 150ml soku z pomarańczy 1 łyżka suszonego Zobacz więcej
Moi Goście Etykiety Ciasto(16) Herbata(2) Inne(27) Jajka(1) Kawa(3) Mięso(22) Musy(1) Ryba(4) Sałatki(3) Testowanie(33) Współpraca(37) Ulubione strony Smaczny.pl Top lista Polskie blogi kulinarne Zobacz więcej
. Z dniem św. Marcina wiąże się tradycja spożywania gęsi, którą obecnie próbuje się przywrócić do łask. Z tejże okazji zostałam wytypowana przez moją rodzicielkę do przyrządzenia owej gęsi. Niestety, Zobacz więcej
tego przepisu jest aromatyczne, mięciutkie, z chrupiącą skórką. Do upieczonej piersi proponuję sos ze świeżej żurawiny. To nie tylko super smaczny, ale bardzo wykwintny duet. Poza tym podałam Zobacz więcej
, że nie będzie łatwa do kupienia. Mimo, że Polska jest największym producentem gęsiny w Europie, to trzeba dobrze poszukać na lokalnych bazarkach, albo u producentów. Na Zachodzie, produkty z Zobacz więcej
smalec wieprzowy. Podany był z ogórkami kiszonymi, natomiast sery z winogronami, orzechami i oliwkami. Pychotka! Następnie zaserwowano nam carpaccio z gęsiej piersi z sosem chrzanowo-żurawinowym Zobacz więcej
Nowak - miałyśmy: kurczaczki kukurydziane mini o wadze 400 g/ sztukę, kurczaki rożnowe o wadze 1,2 kg/ sztukę i dużą gęś - prawie 6 kg. Na spotkaniu pracowałyśmy pod okiem szefa kuchni Janusza i Zobacz więcej
z kurczakiem i serem czy zapiekanki z serem pleśniowym i orzechami, sałatek, np. jako słodki dodatek w sałatce z kaszy jaglanej i łososia czy główny składnik sałatki brokułowo-gruszkowej, mięs Zobacz więcej
Kolejny wolny dzień, a może przedłużony weekend? Kolejna okazja do odpoczynku, rodzinnych spotkań i pysznego jedzenia. Lubię zebrać całą rodzinę przy stole i podać coś pysznego. Na przykład indyka z Zobacz więcej