pierś z gęsi w sosie żurawinowym

Dzisiaj prezentuję z pieczone piersi z gęsi z sosem żurawinowym. Oczywiście najlepiej smakują podane z kluskami. Można być daniem świątecznym. Podczas pieczenia gęsi, na ogół wytapia się dużo Zobacz więcej
pieczona pierś gęsi Gęsina należy to tego rodzaju mięs, z którymi należy obchodzić się w sposób szczególny. Aby w pełni wydobyć smak delikatnej gęsiej piersi, należ wpierw pozwolić Zobacz więcej
1 pierś z gęsi 1 noga z gęsi 1 cebula 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju sól 1 burak pieczony pietruszka świeża 5 oliwek zielonych kawałek ogórka zielonego sos żurawinowy: 15 dkg żurawiny świeżej 1/2 Zobacz więcej
piersi, układamy skóra do góry i wstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem przekładamy gęś do brytfanny lub innego naczynia, podlewamy niewielka ilością wody i wstawiamy do nagrzanego do 180 st Zobacz więcej
Podobnie jak w ubiegłym roku, tak też i w tym przygotowałam na 11 listopada gęś w różnych wersjach. Staliśmy się miłośnikami gęsiny więc tym razem postanowiłam zrobić ją z żurawiną i jabłkami w Zobacz więcej
Idealna przekąska na karnawałowe imprezy - prosta w przygotowaniu, bardzo efektowna i pyszna. Pieczoną w cydrze pierś gęsi można podawać na ciepło lub na zimno, świetnie komponuje się z kolendrowym Zobacz więcej
Listopad jest miesiącem gęsi a to za sprawą akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” realizowanej na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Z tej okazji w Zobacz więcej
Dziś nie koniec mikołajkowych niespodzianek. Posłaniec dostarczył paczuszkę pełną bakalii firmy Bakalland - wyróżnienie w konkursie na danie z żurawiną. Niektóre linki zapodałam Wam wcześniej. Zobacz więcej
nie wybierają się na grilla proponujemy pyszną pieczoną w owocach pierś z gęsi z puree ziemniaczanym i sosem żurawinowym. Do dzieła! Składniki pierś z gęsi Pierś dokładnie myjemy i usuwamy kości tak, Zobacz więcej
Po kameralnym wigilijnym wieczorze nadchodzi pora na uroczyste, rodzinne obiady i przyjęcia. Nasze domy wypełnią się ukochanymi osobami, w centralnym miejscu salonu dumie prezentuje się pachnąca Zobacz więcej
pierś gęsia w pomarańczach i czerwonym winie z domowym sosem żurawinowym (na 2 osoby) 1 podwójna pierś z gęsi (z kością) 300-350ml czerwonego wina ok 150ml soku z pomarańczy 1 łyżka suszonego Zobacz więcej
Ciasto burakowe z kremem jogurtowym, galaretką i owocem granatu 14 godzin temu Proste, smaczne i tanie dania :) Recenzje książkowych nowości :) Quiz urodzinowy + Świąteczny Stół Pajacyka. 19 godzin Zobacz więcej
. Z dniem św. Marcina wiąże się tradycja spożywania gęsi, którą obecnie próbuje się przywrócić do łask. Z tejże okazji zostałam wytypowana przez moją rodzicielkę do przyrządzenia owej gęsi. Niestety, Zobacz więcej
tego przepisu jest aromatyczne, mięciutkie, z chrupiącą skórką. Do upieczonej piersi proponuję sos ze świeżej żurawiny. To nie tylko super smaczny, ale bardzo wykwintny duet. Poza tym podałam Zobacz więcej
, że nie będzie łatwa do kupienia. Mimo, że Polska jest największym producentem gęsiny w Europie, to trzeba dobrze poszukać na lokalnych bazarkach, albo u producentów. Na Zachodzie, produkty z Zobacz więcej
smalec wieprzowy. Podany był z ogórkami kiszonymi, natomiast sery z winogronami, orzechami i oliwkami. Pychotka! Następnie zaserwowano nam carpaccio z gęsiej piersi z sosem chrzanowo-żurawinowym Zobacz więcej
kilka z nich: - kiedy w całości pieczesz indyka, gęś, kaczkę - to "połam mu poprostu kości" - korpus, uda, przy skrzydłach - masz wtedy pewność, że temperatura dotrze w każdy mięsień i mięso będzie Zobacz więcej
żelatynę. Mieszaj dokładnie aż żelatyna się rozpuści, ale nie dopuść do wrzenia. Ostudzoną żurawinę wylej na chłodną masę pasztetową i ponownie wstaw na noc do lodówki. Na drugi dzień wyjmij pasztet Zobacz więcej
Kolejny wolny dzień, a może przedłużony weekend? Kolejna okazja do odpoczynku, rodzinnych spotkań i pysznego jedzenia. Lubię zebrać całą rodzinę przy stole i podać coś pysznego. Na przykład indyka z Zobacz więcej