pierś z gęsiny

{{headerMessage}}
Niebawem rusza akcja „Gęsina na św. Marcina” organizowana przez Slow Food Polska. Przede wszystkim biorą w niej udział restauratorzy, którzy przez tydzień rywalizują o tytuł Króla Gęsiny. Akcja trwa Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Dziś bardzo, ale to bardzo rustykalnie, prosto i smacznie. Dwie gęsi w stylu babci, w stylu pysznej kuchni retro, o przedwojennej stylistyce serwowania. Pierwszy przepis to udko gęsi confit podawanej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
To już jak ostatnia propozycja na gęsinę z jej części, świetna sałatka idealna na sylwestra czy noworoczny lekki obiad. Pierś z gęsi z owocami i sałatą nie tylko zaspokoi głód, ale milo zaskoczy Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
gęś

gęś 1307

0
{{headerMessage}}
pierś z gęsi pierś gęsi w winie gęś faszerowana kapustą kiszoną i śliwkami gęś pieczona gęś pieczona - biała kołudzka gęsie nogi konfitowane, w owocach suszonych uda gęsi w czerwonej kapuście Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Cześć =) Kasztanowa Kuchnia uwielbia gęsinę, a w wyjątkowy sposób półgęsek, czyli wędlinę z gęsiej piersi: półgęsek . Półgęsek stał się nawet pierwszym wspólnym posiłkiem Agnieszki i Maćka podczas Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Miała być gąska. Nawet nie wiecie jak trudno znaleźć gęsinę w takiej Nidzicy. Chciałam kupić u Karola i Pascala. Trochę się spóźniłam i piersi były tak małe, że po zdjęciu z mostka na nic by nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gęsina jest pyszna. Nie trzeba specjalnie się namęczyć, by wydobyć jej smak. Składniki: 2 piersi z gęsi smalec z gęsi sól pieprz Przygotowanie: Na patelnię wrzućcie odrobinę smalcu z gęsi. Obsmażajcie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Gęsina to jedno z najzdrowszych mięs a do tego jedne z najlepszych hodowli znajdują się w Polsce.Pierś to samo chude mięso z warstewką tłuszczu pod skórą. Ten tłuszczyk dodaje dodatkowych walorów Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Gęsia pierś na makaronie

Gęsia pierś na makaronie 367

1
{{headerMessage}}
Gęsina to pyszne mięso. Podane ze smakowitym makaronem, pomidorami i dzikim czosnaczkiem stanowiło wspaniały posiłek. Myślę, że mogłabym podać takie danie nawet z jakiejś szczególnej okazji bo Zobacz więcej
agata
agata Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kuchnia Agaty
Gęsie nogi z czosnkiem

Gęsie nogi z czosnkiem 1748 @

23
{{headerMessage}}
11 listopada tuż, tuż. Najwyższy więc czas, by upiec gęś! Osobiście, od pieczenia całego ptaka, wolę przygotować tylko piersi, czy nogi właśnie. Gęsina świetnie komponuje się ze słodkimi dodatkami, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Do tej pory kaczą pierś robiłem tak, żeby była cała wypieczona, czy wysmażona, miękka. Tak np. przyrządzałem kaczkę w jabłkach i suszonych morelach. Długi przepis na ponad 2 godziny smażenia, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Miała być gąska. Nawet nie wiecie jak trudno znaleźć gęsinę w takiej Nidzicy. Chciałam kupić u Karola i Pascala. Trochę się spóźniłam i piersi były tak małe, że po zdjęciu z mostka na nic by nie Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jedenasty odcinek JAJ jest wybitnie listopadowy. Gęsina na św. Marcina! Nie jestem święty, ale to danie wyszło BOSKO! Plastry pięknie usmażonego mięsa ułożyłem na risotto z dodatkiem pieczonej dyni. Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Półgęsek (3)

Półgęsek (3) 536

2
{{headerMessage}}
Cześć =) Pomimo, że Dzień Świętego Marcina, czyli święto potraw z gęsiny, przypada 11 listopada, to dzisiejszy wpis będzie dotyczył gęsi, a konkretnie - półgęska =) Półgęsek, zwany też półgąskiem lub Zobacz więcej
kasztanowakuchnia
kasztanowakuchnia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Kasztanowa Kuchnia
Półgęsek (4)

Półgęsek (4) 273

0
{{headerMessage}}
Cześć =) Pomimo, że Dzień Świętego Marcina, czyli święto potraw z gęsiny, przypada 11 listopada, to dzisiejszy wpis będzie dotyczył gęsi, a konkretnie - półgęska =) Półgęsek, zwany też półgąskiem lub Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Domowa mielonka z gęsiną 4 kg mięsa ( tak jak do kotletów), 1 kg gęsiny ( u mnie pierś), sól i pieprz do smaku, 4 ząbki czosnku, Mięso mielimy, przyprawiamy, czosnek przeciśnięty przez praskę dodajemy Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Uwielbiam gęsinę w wielu postaciach. Zarówno gęś pieczoną w całości jak i dania robione tylko z poszczególnych części. Jednym z tych, które wyjątkowo przypadło mi do gustu jest pierś pieczona (a w Zobacz więcej
{{headerMessage}}
1 pierś z gęsi 1 noga z gęsi 1 cebula 1 łyżeczka majeranku 2 łyżki oleju sól 1 burak pieczony pietruszka świeża 5 oliwek zielonych kawałek ogórka zielonego sos żurawinowy: 15 dkg żurawiny świeżej 1/2 Zobacz więcej
sisters4cooking
sisters4cooking Obserwuj blogaObserwujesz bloga
sisters4cooking
Czas na gęsinę

Czas na gęsinę 341

0
{{headerMessage}}
Od kilku lat 11 listopada stał się dniem, w którym promujemy w Naszej Ojczyźnie jedzenie gęsiny. Przepis na tradycyjnie przyrządzoną gęś proponowałam już rok i dwa lata temu. Dziś podaję przepis, Zobacz więcej
Nieśka
Nieśka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mówią weki
Listopadowa gęś w resturacjach

Listopadowa gęś w resturacjach 337

0
{{headerMessage}}
) zorganizował jedno ze spotkań skupione na gąsce (Gęsina nie tylko na św. Marcina). Odbędzie się ono 26 listopada. W takich miejscach liczba gości ograniczona, ale (zapewne) doznania niezapomniane. Zobacz więcej