Przepis na pierś z gęsiny po żydowsku

We wtorkowy, listopadowy wieczór wybrałam się na spotkanie, które odbyło się w restauracji – dworku Krasnodwór. Wraz z innymi blogerkami kulinarnymi brałam udział w warsztatach, które poprowadził Zobacz więcej
Magdalena Z
Magdalena Z Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Biały Fartuszek
Pierś z gęsi

Pierś z gęsi 12515

11 listopad czyli Święto Marcina jest obchodzone w kilku regionach Polski. Tradycyjnie tego dnia jada się gęsinę. Mięso z gęsi jest bardzo zdrowe, to bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych i Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Pierś gęsi w winie

Pierś gęsi w winie 15158

4 piersi gęsi bez kości, butelka czerwonego wina wytrawnego, garść majeranku, 3 ząbki czosnku, 8 goździków, 12 ziaren pieprzu czarnego, 12 kuleczek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, łyżka soli, Zobacz więcej
Listopad jest miesiącem gęsi a to za sprawą akcji „Kujawsko-pomorska gęsina na św. Marcina” realizowanej na zlecenie Urzędu Marszałkowskiego Województwa Kujawsko-Pomorskiego. Z tej okazji w Zobacz więcej
uda gęsie pieczone w kapuście kiszonej z grzybami Wczoraj miałam przyjemność uczestniczyć w spotkaniu warsztatowym poświęconym gęsinie. To taki polski ptak, ale nieco chyba zapomniany. Czy to za Zobacz więcej
To mój pierwszy raz z gęsią. Nigdy wcześniej nie jadłam gęsiny, nie przygotowywałam jej, ani nie widziałam jak i z czym ją się je. We wtorkowy wieczór mogłam zasmakować w mięsie gęsi owsianej Zobacz więcej
Agni
Agni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rozkoszne Smaki
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 886

Od kilku lat propagowana jest w Polsce akcja Gęsina na św. Marcina. W tym roku postanowiłam zaopatrzyć się w owego ptaka i powalczyć z nim :) I tak też uczyniłam, ale o efektach - w następnym wpisie. Zobacz więcej
Cześć =) Wielokrotnie podczas Świąt Bożego Narodzenia, które co roku spędzam u rodziny w Bydgoszczy, ale także podczas innych, rodzinnych i nie tylko, uroczystości - na stole królowała pieczona, dzika Zobacz więcej
Grace
Grace Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Grace w kuchni
Czas na gęsinę!

Czas na gęsinę! 797

Gęś jadłam raz czy dwa razy w życiu, w wersji podstawowej – pieczoną; sama nie przygotowywałam jej nigdy – głównie dlatego, że wydawało mi się to szalenie trudne. Tym bardziej cieszę się, że udało mi Zobacz więcej
Cześć =) Kasztanowa Kuchnia uwielbia gęsinę, a w wyjątkowy sposób półgęsek, czyli wędlinę z gęsiej piersi: półgęsek . Półgęsek stał się nawet pierwszym wspólnym posiłkiem Agnieszki i Maćka podczas Zobacz więcej
Krakowski Kazimierz -labirynt restauracji, barów, pubów, kawiarni, łatwo się w tym labiryncie zgubić. Nie lubię błądzić, a jużna pewno, czując głód. Taki cytat Salvadora Dali jest jak najbardziej na Zobacz więcej
Kluczyk
Kluczyk Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Gotuję i zjadam
Pierś z gęsi - prosty przepis

Pierś z gęsi - prosty przepis 5470

Gęsina jest pyszna. Nie trzeba specjalnie się namęczyć, by wydobyć jej smak. Składniki: 2 piersi z gęsi smalec z gęsi sól pieprz Przygotowanie: Na patelnię wrzućcie odrobinę smalcu z gęsi. Obsmażajcie Zobacz więcej
Niebawem rusza akcja „Gęsina na św. Marcina” organizowana przez Slow Food Polska. Przede wszystkim biorą w niej udział restauratorzy, którzy przez tydzień rywalizują o tytuł Króla Gęsiny. Akcja trwa Zobacz więcej
Mawiają, że na świętego Marcina ma być gęsina, więc w końcu była. Pierwszy raz skusiłam się żeby przygotować ten mało popularny rodzaj mięsa. I absolutnie nie żałuję. Z przepisem improwizowałam Zobacz więcej
Piłka w kuchni
Piłka w kuchni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Piłka w kuchni
Pieczona pierś z gęsi

Pieczona pierś z gęsi 22620

Gęsina? Rzadkość na naszych stołach. Zapewne głównymi sprawcami są: zaporowa cena i słaba dostępność. Postanowiłam jednak spróbować. Tato "upolował" dla mnie dwie piersi i powiedział: "wymyśl coś" :) Zobacz więcej
bernika
bernika Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Moj kulinarny pamiętnik
Pieczona gęś

Pieczona gęś 6632

Amerykanie mają swojego indyka na Dzień Dziękczynienia, my Polacy jednak nie jesteśmy gorsi i również mamy swoją własną smakowitą tradycję świąteczną, czyli gęś na Święto Niepodległości, czyli Św. Zobacz więcej
Okrasa z gęsiny – tatar z gęsi Dorota smakuje Blog > Komentarze do wpisu « Jesienne gofry cynamonowo 8211 pomarańczowe Okrasa z gęsiny – tatar z gęsi W zeszłym tygodniu miałam przyjemność Zobacz więcej
Staropolskie wymysły, z cyklu "wtorkowe obiady czwartkowe". Właściwie, to do tej pory nie przepadałam za gęsiną, czy mięsem kaczki. Dania te zawsze kojarzyły mi się ze źle przyprawionymi wiórami. Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
królestwo garów
Gęsina na Marcina

Gęsina na Marcina 1697

"Ideą powstania Gęsinowego Szlaku Kulinarnego było podtrzymanie staropolskiej tradycji serwowania gęsiny, która dawniej królowała na naszych stołach. To właśnie województwo kujawsko-pomorskie słynie z Zobacz więcej
Pierwszy raz gęsie pipki miałam okazję zjeść wżydowskiej restauracji ARIEL na krakowskim Kaźmierzu.Zakochałam się w tym daniu, a że nadchodzi Dzień Św. Marcina, tak hucznie obchodzony w Poznaniu, Zobacz więcej