Przepis na piersi z kaczki

madzia2
madzia2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Madzia Gotuje
Pieczona pierś z kaczki

Pieczona pierś z kaczki 8327

Znakomita, soczysta i a zarazem chrupiąca pieczona pierś z kaczki. Lista zakupów: pierś z kaczki, miód, sos sojowy i wiśniówka. Składniki: 2 pojedyncze piersi kaczki 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 Zobacz więcej
Jedno z najlepszych dostępnych mięs to właśnie kaczka uwielbiam ją przygotowaną w każdy możliwy sposób. Składniki: pierś z kaczki sól i pieprz smalec z gęsi Przygotowanie: Pierś czyścimy z Zobacz więcej
Cześć =) Kaczka, to jedno z moich ulubionych mięs, które staram się jeść jak najczęściej. Najlepiej smakują mi kaczki dzikie, ale jem także kaczki hodowlane. Kaczka gości na moim stole bardzo często - Zobacz więcej
madzia2
madzia2 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Madzia Gotuje
Pieczona pierś z kaczki

Pieczona pierś z kaczki 8780

Kaczka, która zawsze się udaje. Wypróbuj nasz przepis na aromatyczną pieczoną pierś z kaczki. Przepis zawiera: pierś z kaczki, jałowiec, sok i skórkę z cytryny oraz różne odmiany pieprzu. Składniki: 1 Zobacz więcej
srk76
srk76 Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Blog rodzinny
Pierś kaczki

Pierś kaczki 38057

Kaczkę Dziwaczkę podali w buraczkach więc my piersi z kaczki też podamy z tym pysznym warzywem. Przepis na miodowo-imbirowe buraczki we wcześniejszym wpisie. Przepis na pyszną pierś kaczki marynowaną Zobacz więcej
Pierś z kaczki jest dość trudna do przygotowania, ale jak się będzie przestrzegało czasu smażenia myślę że wyjdzie każdemu - mnie wyszła! :-) Do kaczki przygotowałam sos z pomarańczą i sosem Zobacz więcej
Bardzo lubię mięso z kaczki, jednak zawsze piekłam ją w całości nadzianą lub same udka. Dzisiaj postanowiłam się odważyć i zrobić pierś z kaczki. Szukałam w internecie inspiracji i wybrałam opcję z Zobacz więcej
MilionSmakow
MilionSmakow Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Milion Smaków
Pierś kaczki z żurawiną

Pierś kaczki z żurawiną 16318

Warto rozpoznać i docenić walory drobiu na talerzu - nie tylko kurczaka, który najczęściej gości na polskich stołach. Mięso z piersi kaczki jest delikatne, zdrowe i zachwyca intensywnym smakiem. Bez Zobacz więcej
Jeśli szukasz inspiracji na „niedzielny” obiad, kaczka będzie idealnym rozwiązaniem. W moim rodzinnym domu kaczka zawsze była podawana podczas świątecznych obiadów i rodzinnych spotkań. Postanowiłam Zobacz więcej
- 2 piersi z kaczki (po ok 200-250g) - olej lub sklarowane masło - sok z połówki cytryny - 1 pomarańcza - 25 ml koniaku (ewentualnie whisky) - pieprz - sól - kilka kulek jałowca - mała gałązka Zobacz więcej
renatar
renatar Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia niewyszukana
Smażona pierś kaczki

Smażona pierś kaczki 13541

Po raz pierwszy się zmierzyłam z tym daniem. Kaczkę w całości piekłam wielokrotnie, samych piersi nie podawałam. Może dlatego, że nie przepadam za „krwistymi” daniami, a takie ponoć powinny być kacze Zobacz więcej
Żeby przyrządzić idealną kaczkę trzeba się trochę natrudzić. Ale co najważniejsze - warto! :) Działania najlepiej rozpocząć już dzień wcześniej, żeby kaczka mogła poleżeć w marynacie. Składniki (dla 2 Zobacz więcej
Czasami mam ochotę na bardziej wykwintny obiad. Tym razem zdecydowałam się na pierś z kaczki. Postanowiłam go przygotować według przepisu poleconego przez moją mamę, czyli pierś kaczki według Okrasy. Zobacz więcej
Usagi
Usagi Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
W kuchni Usagi
Piersi kaczki w pomarańczach

Piersi kaczki w pomarańczach 6177

Odkd pamitam, zawsze chciaam przyrzdzi to danie. Za kadym razem, gdy ogldaam w jakim programie jak kto przygotowuje piersi kaczki, wydawao mi si to szczytem kulinarnych umiejtnoci. Tymczasem wystarczy Zobacz więcej
Codogara
Codogara Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
codogara
Pierś z kaczki

Pierś z kaczki 9446

Pierś z kaczki Cudowna pierś z kaczki z wybornym sosem śliwkowym. Poznaj smak i technikę przygotowania idealnie miękkiej i rozpływającej się w ustach piersi z kaczki. Dla 2 osób PT30M Czas Zobacz więcej
coolinarnie.pl
coolinarnie.pl Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
coolinarnie.pl
Pierś z kaczki z jabłkami

Pierś z kaczki z jabłkami 8011

Pierś z kaczki z jabłkami | coolinarnie.pl | Przepisy na każdy dzień Strona główna O nas Współpraca Kontakt Pierś z kaczki z jabłkami 19 września 2014 przez Agnieszka | Brak komentarzy Prosty, a Zobacz więcej
Agni
Agni Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Rozkoszne Smaki
Majerankowe piersi z kaczki

Majerankowe piersi z kaczki 4299

W karnawale potrzebne są nie tylko szybkie przekąski, ale i ponętne dania główne ;) Ja mam sprawdzony już kilkukrotnie przepis na kaczkę, a właściwie na piersi z kaczki. Filety kupuję zwykle w MAKRO - Zobacz więcej
Wiech
Wiech Obserwuj bloga Obserwujesz bloga
Kuchnia dla nowicjuszy
Jak upiec pierś z kaczki.

Jak upiec pierś z kaczki. 8501

Przyrządzenie piersi z kaczki wbrew pozorom to niełatwe zadanie. Usmażony filet powinien mieć chrupiącą skórkę, nie może być suchy, nie może być twardy, w środku powinien być lekko różowy. Jednym Zobacz więcej
Składniki: 2 piersi z kaczki 1 łyżka majeranku sól i pieprz odrobina oleju Przygotowanie: Skórę piersi z kaczki naciąć. Przyprawić solą i pieprzem.Natrzeć majerankiem i odrobiną oleju. Usmażyć na Zobacz więcej
karmelizowanymi jabłkami oraz ziemniaczkami po szwedzku (Hasselback). Bałam się trochę kaczki. Wydawało mi się, że to wyższa szkoła jazdy. Nic bardziej mylnego. Dodatkowym motywatorem do godnego Zobacz więcej

Mięso drobiowe jest bardzo lubiane. Należy do najchudszych mięs, które dodatkowo mają dużo białka, witamin, minerałów i są lepiej strawne, niż wołowina czy wieprzowina. Znajdują się w nim witaminy z grupy B, witamina A, potas, fosfor, żelazo i magnez, również cynk, wapń, miedź i mangan. Piersi z kaczki cenili już Słowianie w średniowieczu i już w najstarszej, polskiej książce kucharskiej z 1682 r. można znaleźć przepisy na pieczone kaczki, w tym piersi z kaczki.

Kacze mięso wciąż zyskuje na popularności. Najchętniej kupowane są kaczki Pekin, które są dobrze umięśnione, duże i niezwykle smaczne. To ptaki, które poddawane są intensywnej hodowli, gdzie już po 8 tygodniach przeznaczone są do uboju. Ich mięso jest zwarte i mniej delikatne, ale bardzo lubiane. To kaczka „towarowa”. W mniejszych gospodarstwach można kupić kaczkę piżmową, przeznaczoną głównie na chów poza zagrodowy. Hodowla tych kaczek najczęściej jest kontraktowana, co zapewnia wysoką jakość i standardy chowu zwierząt, a to z kolei daje wyjątkowo delikatne i smaczne mięso. Kaczki te mają mniej tłuszczu, ale za to więcej składników mineralnych, niż chociażby kaczka Pekin.

Mięso kacze jest bardziej kaloryczne od pozostałych gatunków drobiu, przy czym piersi z kaczki są najchudsze, spośród pozostałych jej kawałków. Mięso z kaczki ma bardzo dużo białka i tłuszczów. Co prawda badania jeszcze tego jednoznacznie nie potwierdziły, ale kacze mięso ma dużo nienasyconych tłuszczów, których jedzenie jest korzystne dla zdrowia i podobno obniża poziom cholesterolu.

Piersi z kaczki podawane są najczęściej jako dodatek do dania głównego, ale również w plastrach na przekąskę czy w postaci obkładu na kanapki. Mięso kacze jest specyficzne. Ma ciemny kolor i szlachetny, głęboki smak przypominający dziczyznę. Dlatego mięso z piersi z kaczki trzeba odpowiednio przyrządzić. Co najważniejsze, nie wymaga intensywnego doprawiania, bowiem jego wytrawny smak łatwo zatuszować zbyt intensywnymi smakami ziół. Dlatego poleca się delikatnie osolić i popieprzyć piersi z kaczki i ewentualnie przybrać ziołami tuż przed podaniem. Mięso to również idealnie komponuje się z owocami. Najczęściej piersi z kaczki podawane są więc z żurawiną, jabłkiem czy pomarańczami.

Mięso z piersi z kaczki powinno być dobrze wysmażone. Niewskazane jest tutaj zbyt długie przyrządzanie sztuki. Wiórkowate i wysuszone mięso o brunatnym, nieapetycznym kolorze, nie zachęci nikogo. Piersi z kaczki powinny mieć chrupiącą skórkę z dokładnie wytopionym tłuszczem, który nadaje mięsu wyjątkowego i charakterystycznego smaku i aromatu. Aby skórka była cienka, chrupiąca i przypieczona dobrze jest naciąć ją w kratkę, gdyż zapewni to równomierne jej wysmażenie. W tym celu piersi z kaczki należy ułożyć skórą do domu na zimnej patelni. Nagrzewająca się patelnia wytopi tłuszcz. Jeśliby położyć piersi na patelni mocno nagrzanej, wówczas tłuszcz szybko się „zamknie”, uniemożliwiając wytopienie się głębszych jego pokładów. Mięso pod skórką powinno być delikatne, soczyste, o jasno różowym kolorze na obwodzie i ciemniejszym wnętrzu. Aby uzyskać pożądany smak i wygląd kaczego mięsa, do przygotowania dania potrzebujemy jedynie patelni do szybkiego odsmażenia piersi, głównie od strony skóry, oraz pojemnika żaroodpornego, w którym wsadzimy podsmażone piersi do piekarnika, aby ich wnętrze „doszło”, a sztuka mięsa „odpoczęła”.