pigwa galaretka

1,2 kilograma pigwy, 400 gram cukru, 1 cytryna, 700 ml wody Pigwę umyć, pokroić w ósemki. Włożyć do garnka, zalać wodą dodać kawałek skórki z umytej cytryny gotować do miękkości – około 40 minut. Zobacz więcej
JadziaPepin
JadziaPepin Obserwuj blogaObserwujesz bloga
w mojej kuchni
galaretka z pigwy

galaretka z pigwy 95

1
Składniki 1,600 gr. pigwy, umytej , usunięte środki ,pokrojonej (pozostawić skórę) 7 filiżanek ( wody cukier -dla każdej filiżanki soku 7/8 do 1 szkl.cukru 2 łyżki soku cytrynowego na 1 szkl soku z Zobacz więcej
Pigwa jest bardzo dziwny owocem – wygląda jak gruszko-cytryna. Nie da się jej zjeść na surowo, gdyż jest twarda i gorzka jednakże ugotowana smakuje wprost wspaniale i do tego zmienia kolor na piękny Zobacz więcej
Udało mi się zdobyć owoce pigwowca (potocznie, błędnie nazywanego pigwą). Podpytałam panią na bazarku i okazało się, że pan Henio, który stoi 3 stoiska dalej, przywiezie skrzynkę następnego dnia. Zobacz więcej
Pyza
Pyza Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Smaczna Pyza
Galaretka z pigwy

Galaretka z pigwy 1862

2
Już pisałam o pigwie i marmoladzie z tego ciekawego owocu. Kiedyś dostałam od znajomego słoiczek plasterków pigwowca japońskiego w syropie i był świetnym dodatkiem do herbaty. Ponoć pigwę można Zobacz więcej
drzewka we własnym ogródku, jeśli taki posiadamy Tylko przetworzony owoc pigwy nadaje się do jedzenia, surowy jest kwaśny i cierpki i zupełnie nie nadaje się do spożycia na surowo! Natomiast po Zobacz więcej
Hiszpanie podają tę galaretkę do serów, moim zdaniem im bardziej słony i ostry ser tym lepiej się komponuje z tą marmoladą. Bardzo łatwą ją zrobić, nawet nie trzeba nic obierać. Pigwy szukajcie na Zobacz więcej
Robiliście domowe galaretki ?? My dość często, bo mój młody jest fanem galaretek. Fajnie jak są owoce sezonowe, bo wtedy można tworzyć i tworzyć. Jak nie ma ratujemy się syropami, albo mrożonymi Zobacz więcej
Składniki na konfiturę : 2 kg pigwy 2 kg cukru Przygotowanie konfitury : Owoce dokładnie umyć w gorącej wodzie i obrać ze skórki Pokroić na cząstki, oczyścić z gniazd nasiennych i zalać wodą w takiej Zobacz więcej
Galaretki to alternatywa dla dżemów, konfitur czy marmolad. Owoce gotujemy w wodzie, najkrócej jak tylko się da, dzięki czemu zachowujemy ich aromat. Następnie pulpę odsączamy na sicie przez 12 godzin Zobacz więcej
Galaretkę z pigw, przyrządza się w ten sam sposób, jak galaretkę z jabłek. Pigwy opłukane, nieobierane pokrajać, zalać małą ilością wody i gotować do miękkości. Sok scedzić, wziąć na szklankę soku Zobacz więcej
Robienie galaretki z pigwy ma w sobie wiele staroświeckiego uroku. Kojarzy mi się z Lucyną Ćwierciakiewiczową, Marią Disslową oraz szeregiem bezimiennych, zapobiegliwych pań domu, które późną jesienią Zobacz więcej
Pigwa na dwa sposoby-przetwory jesienne... Pigwa jest owocem o wyglądzie ni to gruszki,ni cytryny. Nie da się jej zjeść na surowo, bo jest twarda i gorzkawa, jednak przetworzona smakuje Zobacz więcej
Taka galaretka w zimowe długie dni przyda sie rewelacyjnie. Rozgrzeje, doda organizmowi energii a także mnóstwa witamin. No to do pracy. Składniki: 1 kg owoców pigwy 900 g cukru 1,5 szklanki wody 250 Zobacz więcej
Może tydzień temu dostałam od koleżanki kilka, no może 300 g owoców pigwy. Owoce były małe i niedojrzałe więc położyłam je na kloszu aby trochę dojrzały i....zapomniałam o nich. Wczoraj sobie Zobacz więcej
Znacie pigwę, tentotalnie staroświecki owoc? Rośnie w zapomnianych ogródkach działkowych na niewielkich drzewach. Cierpkie w smaku, okropne na surowo, za to w przetworach...Poezja. Sprawdza się w Zobacz więcej
Dzień dobry, Dziś na moim blogu nie znajdziecie "strasznego przepisu" z okazji Halloween (tego "święta" nie obchodzę), ale zajmiemy się pysznym, trochę zapomnianym w Polsce owocem - pigwą. Ten Zobacz więcej
: http://twins-pot.blogspot.com/2012/10/rewelacyjny-dzem-jabkowo-pigwowy.html. Do tego ciasta przygotowałam dżem z 1,5 kg. jabłek i 6 jabłuszek pigwowych rozgotowanych z1/2 szkl. cukru. Do goracej Zobacz więcej
NinaJG
NinaJG Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Gotuj Sam!
Deser z pierwiosnkiem

Deser z pierwiosnkiem 56

0
Na deser delikatny twarożek z kruchym ciasteczkiem, rodzynkami i pierwiosnkiem. Galaretka z pigwy i liście melisy to odrobina słodyczy i orzeźwienia w deserze. Deser z pierwiosnkiem 400 g twarożku Zobacz więcej
Joaska
Joaska Obserwuj blogaObserwujesz bloga
królestwo garów
przetwory

przetwory 4192

2
agrest marynowany z pieprzem borówki z gruszkami brusznice z gruszkami brzoskwinie w occie cedr kandyzowany czereśniemarynowane z imbirem czereśnie w occie galaretka z pigwy gruszki w occie grzyby Zobacz więcej