pigwa i jabłko

Letnie dni nie odpuszczają. Piękne słońce przyjemnie grzeje. W takie dni, jak te w mojej kuchni królują przede wszystkich owoce, warzywa i świeże zioła. Dziś zapraszam Was na pyszny letni mus z pigwą, Zobacz więcej
Pisałam Wam już wcześniej, że w tym roku słoiki śnią mi się po nocach ;) Spiżarka cała w słoiczkach, wypełnionych po brzegi smakołykami w różnych kolorach. Ojjjjj tak... Mimo, iż aktualnie czas jest Zobacz więcej
TEN sok jest po prostu obłędny, jak dla mnie bije wszystkie inne koktajle. Gruszka i jabłko dają słodycz a pietruszka świeżość. Doskonale sprawdzi się w ciepłe dni. Składniki: jabłko gruszka Zobacz więcej
Zupa krem seler i jabłko Pogoda nas nie rozpieszcza, chwilami jest zimowo i prószy śnieg, niespodziewanie robi się ciepło i słonecznie, to znów, za chwilę pada deszcz… Jest marzec – w marcu, jak w Zobacz więcej
Wyobraźcie sobie, że budzicie się w miękkim łóżku, w słoneczny, wrześniowy poranek. Za oknem przelatują zbudzone ciepłem żurawie, a z parteru dobiega zapach świeżo upieczonego chleba i wesołe Zobacz więcej
4 jabłka gat. Ligol (ok. 1kg) 6 dużych liści czerwonego jarmużu Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 0,5 litra soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 Zobacz więcej
1 kg czerwonej kapusty 1 kg jabłek gat. Ligol Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Zobacz więcej
Dziś mam dla Was kolejną porcję witamin w postaci pysznego musu owocowego z dodatkiem sproszkowanego zielonego jęczmienia Możecie go przygotować blenderem, albo jak ja wyciskarką- wybrałam po prostu Zobacz więcej
Pigwa jest mało wykorzystywanym składnikiem w kuchni, stosuję się ją raczej jako produkt na dżemy, sok do herbaty. My dzisiaj odkryliśmy jej smakowite zastosowanie i dodaliśmy ją do jabłek w cieście Zobacz więcej
Dacie wiarę, że nigdy jeszcze nie próbowałam pigwy? Wy pewnie też, choć podejrzewam, że każdy z Was kojarzy pigwówkę W tym roku po raz pierwszy postanowiłam sprawdzić, co takiego jest w pigwie. Nie da Zobacz więcej
Te drożdżówki to połączenie wspaniałej słodyczy i kwaśnego smaku pigwy. To jak dopełnienie białego koloru czarnym. To jak puszysty obłok najlepszej pogody latem. Schodzą w mig, smakują wybornie. Mus z Zobacz więcej
Sok wyciskany kapusta i jabłko 1 kg białej kapusty 1 kg jabłek gat. Champion dodatkowo: 1 cytryna Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, Zobacz więcej
Państwo Wojtczuk gotują: Smoothie banan, jabłko,szpinak i jarmuż Państwo Wojtczuk gotują Nasze przygody, eksperymenty i doświadczenia kulinarne. Przepisy nowe i dawno zapomniane. Porady odnośnie Zobacz więcej
W tym roku nasz sad obdarował nas bardzo obficie jabłkami i gruszkami. Kombinuje na wszelkie sposoby co by tu z nich dobrego stworzyć. Część z nich mój tata sprzedaje na targu, ale nie są one piękne, Zobacz więcej
Wspaniały pomysł na deser, zwłaszcza dla tych, którzy nie przepadają za słodkimi ciastami. Dzisiaj widziałam podobny przepis w Ugotowanych na TVN i bardzo smakował, więc na prawdę polecam. Bardzo Zobacz więcej
Wczoraj obiecałam, że wkrótce pojawi się na blogu przepis na bułeczki drożdżowe z wykorzystaniem musu z pigw. Spieszę dziś zatem spełnić obietnicę :) Jak widzicie niżej, nie dodałam za dużo cukru do Zobacz więcej
Moi drodzy, nie da się ukryć, że jesień jest już w pełni. Mamy jeszcze wprawdzie przebłyski lata w postaci ciepłych dni, ale coraz częściej pojawia się chłód i deszcz. Ale właśnie teraz, mimo typowo Zobacz więcej
Gdy kupiłam Thermomix to pomyślałam, że funkcja, której na pewno będzie mi brakowało to wyciskarka do soków. Jednak mimo, że Thermomix wyciskarką do soków nie jest to za to można w nim zrobić pyszny Zobacz więcej
Ciasto jesienne z pachnącą pigwą. Polecam osobom, który lubią desery mało słodkie i proste w przygotowaniu. SKŁADNIKI: tortownica o średnicy 22 cm; Czas przygotowania ok.70 minut Opakowanie kruchego Zobacz więcej
Składniki: 3 jabłka 1.5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki orzechów (włoskie lub nerkowce) 1,5 łyżki miodu łyżka rodzynek Rozgrzej piekarnik do 150'C. Jabłka przekrój na pół i wydrąż pestki. Włóż jabłka do Zobacz więcej