pigwa i jabłko

garnkofilia
garnkofilia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Garnkofilia
JABŁKA, PIGWA, BANANY

JABŁKA, PIGWA, BANANY 1932

1
{{headerMessage}}
Przetwory, przetwory, przetwory. Sama nie wiem co we mnie wstąpiło. Oprócz zaplanowanych eksperymentów z kaliną i bzem, miałam również w tym roku niespodziewanie dużą ilość działkowych kwaśnych jabłek Zobacz więcej
Marzena
Marzena Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Bakeholic
Marmolada z Pigwy z Jabłkiem

Marmolada z Pigwy z Jabłkiem 946

0
{{headerMessage}}
English Version Koleżanka obdarowała mnie dużą ilością tejże pigwy:) Więc oprócz syropu postanowiłam zrobić jeszcze marmoladę. Pigwa ma bardzo specyficzny smak, nie każdy lubi ale jak dla mnie jest Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Wspaniały pomysł na deser, zwłaszcza dla tych, którzy nie przepadają za słodkimi ciastami. Dzisiaj widziałam podobny przepis w Ugotowanych na TVN i bardzo smakował, więc na prawdę polecam. Bardzo Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pewnie się, nie zdziwicie jak napiszę, że pigwę dostałam od sąsiada :). Tak - to ten sam sąsiad, który obdarował mnie jabłkami i aronią. Stwierdził, że ja pewnie zrobię coś pożytecznego z pigwy i tym Zobacz więcej
emilia
emilia Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Turcja od kuchni
Placki z jabłkiem i pigwą

Placki z jabłkiem i pigwą 340

0
{{headerMessage}}
Odkąd pamiętam moja córka uwielbia pigwę. Jada ją najczęściej na surowo więc nie muszę wymyślać ciast i innych słodkości z tym owocem ale ostanio poprosiła o placki i zamiast jabłek miałam dodać piwę. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
to ja, jak już się zabrałam do pracy, to wyczarowałam cały gar ( nie garnek, a GAR) dżemu ;) Całe szczęście, że wyszedł przepyszny, inaczej skazana byłabym na samodzielne wszamanie 7 słoików. Jeżeli Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pigwa ostatnio coraz bardziej popularna. Na surowo nie możliwa do zjedzenia, ale smażona to prawdziwa aromatyczna delicja. W Hiszpanii tzw membrillo. Jest to dość twarda marmolada, którą można pokroić Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Galaretki to alternatywa dla dżemów, konfitur czy marmolad. Owoce gotujemy w wodzie, najkrócej jak tylko się da, dzięki czemu zachowujemy ich aromat. Następnie pulpę odsączamy na sicie przez 12 godzin Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Jak już wspominałam, Pan Synek jest wielbicielem wyrazistych smaków. Lubi zjeść ostro, ziołowo albo kwaśno. Mdłe posiłki po prostu ignoruje lub wypluwa ;) Idąc tym tropem, postanowiłam wykorzystać tej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Postanowiłam także zrobić dżem z pomarańczem i jabłkiem. Potrzebne składniki: 1 kg jabłek, 1 kg pigwy, pomarańcza, 0,5 kg cukru, szklanka wody Sposób wykonania: Pigwę kroimy drobno, wybieramy gniazda Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Ciasto z pigwami, gruszkami i jabłkami Od Boli dostałam trochę owoców pigwy. Część ichprzeznaczę na dżem pigwowo-cytrusowy, a dwie pigwy wrzuciłam wczorajdo ciasta. Jesienne ciasto 125 g mąki pszennej Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Tarta z jabłkami i marmoladą pigwą to fantastyczna alternatywa dla szarlotki. Pyszne kruche ciasto napełnione marmoladą z pigwy, cudownie zapieczone z jabłkami ułożonymi w plasterkach. 250 g mąki Zobacz więcej
{{headerMessage}}
polecam. Aksamitna konsystencja, wyraźny smak i piękny kolor. Składniki: 3 łyżki puree dyniowego 1 jabłko 1 pigwa pół szklanki soku marchwiowego sok z połowy cytryny Jabłko i pigwę obieramy, Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pigwa w moim domu przetwarzana jest na rożne sposoby, jednak mus, który trochę sama zmodyfikowałam okazał się strzałem w dziesiątkę. Jest bardzo dobry, posiada odpowiednią konsystencję, niepowtarzalny Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Od najlepszej perkusistki w Polsce środkowo-północno-wschodniej dostałam siatkę owoców pigwy. Pierwotny zamiar, żeby zrobić pigwówkę, odpadł z braku spirytusu. Tak, wiem, że mogły poleżeć i poczekać. Zobacz więcej
{{headerMessage}}
doświadczenie ;) Składniki: 300 g mąki gryczanej 2 jajka pół dużego kubka jogurtu naturalnego 0,3 litra mleka ok. 0,3 litra wody łyżeczka cukru szczypta soli ewentualnie: pół łyżeczki mielonego Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Szarlotka z dodatkiem mąki razowej i pigwy, smakuje nieco inaczej niż szarlotka tradycyjna, ale warto spróbować właśnie takiej, oryginalnej wersji. Owoce pigwy są twarde i cierpkie, ale po Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pleśniak, to ciasto które wszyscy znają. Jest bardzo lubiane, no bo jak tu nie lubić - dwie warstwy kruchego ciasta, bezowa pianka i świeże, sezonowe owoce. Dziś zapraszam na moją jesienną wariację Zobacz więcej
{{headerMessage}}
Pigwy użyłam pierwszy raz. Do tej pory mój kontakt z pigwą ograniczał się do wzrokowo-nosowego i miał miejsce zazwyczaj w warzywniakach, gdzie zatrzymywałam się przy skrzynkach z pigwami, brałam Zobacz więcej