pigwa pasteryzowana

Wspaniały dodatek do herbaty - kwaśny i aromatyczny. Cytryna z własnego ogrodu. Pokrojone i pozbawione (w miarę) nasion owoce kroimy i smażymy z cukrem 1:1 . Wysmażone przekładamy do słoiczków i Zobacz więcej
Składniki: 1 kg oczyszczonej pigwy, 800 g cukru. Przygotowanie: Pigwę myjemy i kroimy w ćwiartki. Wydrążamy gniazda nasienne i kroimy każdą ćwiartkę pigwy w plasterki. Do słoików na zmianę Zobacz więcej
To już moje ostatnie przetwory z pigwy gruszkowej. Jeden z najprostszych przepisów typu pigwa do herbatki pasteryzowana z cukrem. Należy usunąć gniazda nasienne z pigwy. następnie pokroić w paski. Zobacz więcej
Pigwa czy też pigwowiec świetnie nadają się do zrobienia aromatycznego syropu do herbaty. Taki syrop to prawdziwa bomba witaminowa pomocna w walce z przeziębieniem! Składniki: 1 kg owoców pigwowca 1 Zobacz więcej
Pigwa, pigwowiec cudowny owoc, pełen witamin. Idealna do herbaty w zimowe wieczory. Pigwę lub pigwowiec umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Imbir oskrobać i zetrzeć na tarce, dodać do pigwy. Zobacz więcej
Na początku należy zagotować syrop , dajemy na 1 litr wody – 1 kg cukru Gruszki czyścimy z gniazd nasiennych , kroimy na cztery części i pozostawiamy je w łupinach , pigwę dajemy w całości .Do wrzątku Zobacz więcej
Taka galaretka w zimowe długie dni przyda sie rewelacyjnie. Rozgrzeje, doda organizmowi energii a także mnóstwa witamin. No to do pracy. Składniki: 1 kg owoców pigwy 900 g cukru 1,5 szklanki wody 250 Zobacz więcej
kasandraa6
kasandraa6 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Magia w kuchni
Syrop pigwowy

Syrop pigwowy 1081

2
Syrop pigwowy Wpis który się zawieruszył i się odnalazł ... Syrop z pigwy doskonały do herbatki na przeziębienie ma słodko kwaśny smak z lekką cierpkością. Owoce pigwy zbieramy po pierwszych Zobacz więcej
Składniki : 2 kg owoców pigwy 1,40 kg cukru 1/2 szklanki wody Sposób wykonania : Owoce pigwy umyć, przekroić na ćwiartki, usunąć pestki. Pokroić na cienkie plasterki, wsypać do garnka lub rondla, Zobacz więcej
Pigwa jest produktem opornym podczas obróbki, bowiem skórę ma bardzo twardą. Przeszkadzać to może zwłaszcza, jeżeli do przerobienia mamy sporą ilość tych owoców. Warto się jednak postarać, bo pigwa Zobacz więcej
Agatka
Agatka Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Domowo i ze smakiem
Konfitura z pigwy

Konfitura z pigwy 1813

0
To już ostatni przepis na pigwę w tym roku... Pigwa ma znakomite działanie lecznicze- przede wszystkim zwalcza gorączkę. Dlatego kilka słoików konfitury z pigwy na pewno przyda się w sezonie Zobacz więcej
Sok z pigwowca doskonale nadaje się do herbaty, czy ciast:) Dzięki dużej ilości zawartej w nim witaminy C będzie doskonały na przeziębienia! Potrzebne składniki: Sposób wykonania: Pigwę myjemy, Zobacz więcej
blue_megi
blue_megi Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rogalik
Marmolada z pigwy

Marmolada z pigwy 2200

0
Marmolada powstaje z przetartych owoców gotowanych z dużą ilością cukru . Słowo marmolada pochodzi od portugalskiego marmelada, które oryginalnie oznaczało rodzaj przetworu owocowego sporządzanego z Zobacz więcej
sylka_rafcio
sylka_rafcio Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moje kuchcikowo
Sok z pigwy

Sok z pigwy 2997

3
Tak mnie wciągnęło robienie soczków, że dzisiaj także chciałabym podzielić się z Wami przepisem na sok, ale z pigwy. Te małe kuleczki mają dość specyficzny i intensywny smak co czyni je doskonałym Zobacz więcej
Sok z pigwy/pigwowca ma coś w sobie osobliwego. Nie znajdziesz takich aromatów i smaków w innych sokach. Jesień, to idealny czas na przygotowanie sobie pigwowych zapasów na zimę! Z pigwy można też Zobacz więcej
Pigwa - to bardzo aromatyczny owoc. Wydaje się ,że przeżywa teraz swój rekonesans. Może w pełni nie docenialiśmy jej wartości. Okazuje się, że w wielu światowych restauracjach znajdziemy dania z Zobacz więcej
Każdy zna ten owoc, ale nie każdy wie co można z nim zrobić... na pewno nie jeść na surowo ;) Choć pierwotnie pigwa pochodzi z obszarów Azji, to jednak ze względu na jej cenne dla zdrowia właściwości Zobacz więcej
Składniki: pigwa (2kg) Zalewa: woda (2l) cukier (200g) Przygotowanie: Pigwy myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki. Wrzucamy do dużego garnka, wlewamy wodę i cukier i Zobacz więcej
Tak się nosiłam z zamiarem zrobienia konfitury do herbaty i w końcu zrobiłam. Na co dzień pijemy herbatę z sokiem malinowym, w okresie zimowym często dolewamy do niej glogg’a. Konfitura z pigwy będzie Zobacz więcej
Bardzo lubię zimą otworzyć sobie taki słoiczek z pigwą lub cytrynkami. Dodaję takie cytrynki do herbatki lub do wody. Często nie ma się pomysłu na prezent dla znajomych na mikołajki czy święta, a Zobacz więcej