pigwa z grecji

Do tej pory myślałam, że pigwa nadaje się tylko na nalewkę albo sok. Mama Karmele-ona przekonała mnie, że można z niej zrobić dżem i galaretkę. Ja zaś sama przekonałam się, że także całkiem dobrze Zobacz więcej
#Smaki Grecji Dzisiaj w greckich smakach kilka słów o gliko tou koutaliou czyli słodkiej syropiastej greckiej konfiturze. Poniżej na zdjęciu bakłażan w cukrze...w sam raz na nadchodzący czerwiec :) Zobacz więcej
Pigwa to nie tylko aromat, ale i doskonały materiał kulinarny. Pigwa swoją łacińską nazwę Cydonia zawdzięcza greckiemu określeniu- jabłko cydońskie. Cydonia, to najstarsze miasto na Krecie. Zobacz więcej
Od firmy KGH otrzymałam na przetestowanie dwa soki z granatu i pigwy. *Granat uprawiano już 5 tysięcy lat p.n.e. W starożytnej Grecji i Egipcie roślinę tę czczono jako świętą, a starożytna medycyna Zobacz więcej
Moi drodzy, nie da się ukryć, że jesień jest już w pełni. Mamy jeszcze wprawdzie przebłyski lata w postaci ciepłych dni, ale coraz częściej pojawia się chłód i deszcz. Ale właśnie teraz, mimo typowo Zobacz więcej
Pigwa – owoce. Historia i zastosowania Napisane Październik 28, 2011 przez Klaudyna Hebda w Przetwory | | Dzień dobry, Dzisiaj chciałam Wam napisać kilka słów na temat nalewki z pigwy. Przygotowując Zobacz więcej
archeologicznych w Syrii (Tell ed-Der, 2 tysiącleci p.n.e.), Jordanii (Deir Alla, Epoka Żelaza) oraz Egipcie (Deir el Medineh, Nowe Państwo). Znany i ceniony w kuchni starożytnej Grecji oraz Rzymu, w Zobacz więcej
w weterynarii), jeszcze inne cenione ze względu na to że ładnie wyglądają albo ładnie pachną. Niektóre czystki są endemiczne (to jest występują bardzo rzadko, tylko na określonym terenie) inne zaś Zobacz więcej