pigwa zalety

niektóre z zalet selera naciowego Tym razem Lulu przygotowała dla Was wspaniałą i prostą do wykonania sałatkę / surówkę z selera naciowego. Składniki 1 seler naciowy 1 duże, kwaśne, kolorowe jabłko 1 Zobacz więcej
W tamtym roku dostałam taki śliczny słoiczek marmolady od Mimozy, smakując po raz pierwszy pigwowca i czerpiąc z jego zalet zdrowotnych. Pigwowiec u mojej mamy jest bardzo młody i daje zaledwie Zobacz więcej
BuMisiura
BuMisiura Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Ma-kuchnia
Pigwowiec do herbaty

Pigwowiec do herbaty 1014

0
mnie w konia a to nie jabłka a pigwowiec - nie mylić z pigwą. A właśnie: czym się różni pigwa od pigwowca? Moje śledztwo przeprowadzone na ten temat wbogaciło mnie o informację, że pigwa rośnie na Zobacz więcej
gosik2.0
gosik2.0 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Rodzinka w Kuchni
Piaskowiec cytrynowy

Piaskowiec cytrynowy 290

0
Ciasto piaskowe, mocno cytrynowe, kwaskowe. Wilgotne, w odróżnieniu od innych ciast ucieranych, za sprawą syropu cytrynowego, którym jest nasączone. Dodatkowa zaleta - przygotowanie zajmuje 15 - 20 Zobacz więcej
Przepyszna tarta, którą możecie zrobić z wieloma owocami - truskawkami, malinami, jagodami, śliwkami, wiśniami, czereśniami, morelami... Ja swoją zrobiłam z pigwami, które cudem ostały się w słoiku w Zobacz więcej
Zrobiłam niezliczoną liczbę szarlotek z różnymi nadzieniami. Ciasto lepiłam z różnymi mąkami, płatkami, mączką z migdałów czy orzechów.Szarlotka z pigwą i orzechami,z jabłkami i imbiremi wiele innych, Zobacz więcej
surowo. O tej porze roku częściej też przyrządzamy dania z sycących składników i używamy rozgrzewających przypraw. Zalet sezonowych, lokalnych warzyw i owoców nie da się przecenić – są smaczne i Zobacz więcej
Moja pigwówka to właściwie pigwowcówka gdyż zrobiona jest z owoców pigwowca. Czym różnią się te dwa gatunki? Pigwa jest dużym krzewem lub niewysokim drzewem dorastającym do 5 m wysokości (chociaż w Zobacz więcej
Aleex
Aleex Obserwuj blogaObserwujesz bloga
W mojej kuchni
Sok z pigwy wg Aleex

Sok z pigwy wg Aleex 57

0
Znacie pigwę? Jak podaje źródło pigwa pospolita jest uprawiana jako roślina ozdobna w sadach, przydomowych ogródkach, parkach i działkach. Owoce pigwy dojrzewają jesienią - we wrześniu i październiku. Zobacz więcej
claud
claud Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Mniam po wegetariańsku
Zakupione

Zakupione 89

0
, działanie. Tak więc nie bójcie się, jeśli nazwyBlack Long Zhuo czyKu Ding nic Wam nie mówią- wystarczy najechać na obrazek i gotowe :) Następny krok to walory smakowe: smak podstawowy (max. 2) i Zobacz więcej
dojrzewana i następnie pieczona, można właściwie wykorzystać zwykłą sól morską. Jednak jeśli chcemy skorzystać ze wszystkich zalet peklowania (bardziej kruche mięso, ładny kolor etc.), polecam użycie Zobacz więcej
nie uwypuklił jej zalet. Szukałam jednak niestrudzenie, polewając kozią chałwę miodem, albo bursztynową galaretką z pigwy, nijak nie smakowała mi złośnica z owocami, a w pojedynkę była zbyt Zobacz więcej
miejsce. Nalewki można wykonać z różnych owoców: z wiśni, aronii, malin, żurawiny, pigwy, jabłek, gruszek, moreli, jeżyn, porzeczek itp., a także z ziół jak np. mięta, czy z orzechów. By wzbogacić Zobacz więcej
pikanterii dorzuciliśmy 2 papryczki chili. Ustawiliśmy naogniu iniech się robią. No przyznaję, żenie zaglądaliśmy zbyt często bymieszać. Mimo toprzez ponad 5 godzin smażenia nie udało nam się Zobacz więcej
Pigwówka czyli nalewka z pigwy Pigwa rośnie w Polsce, choć jest u nas mało popularnym i raczej trudno dostępnym owocem. Jest niedoceniana, a szkoda, bo ma wiele zalet. O pigwie mówi się, że to Zobacz więcej
Pigwa to najprawdopodobniej najstarszy owoc świata.Uprawiano ją już w czasach starożytnych, znacznie wcześniej niż jabłoń. Owoce pigwy nie nadają się do jedzenia na surowo, ponieważ są twarde i Zobacz więcej
reanja1
reanja1 Obserwuj blogaObserwujesz bloga
Moj dzień
Dżem z pigwowca

Dżem z pigwowca 206

1
Pigwę odkryłam stosunkowo niedawno i zaczęłam od syropu- pycha !! Mój syrop już sie robi więc pewnie wrzucę jeszcze na bloga:) A dlaczego warto? bo ma tyyyle właściwości, a witaminy C więcej od Zobacz więcej
Z pozoru - całkiem zwyczajna książka o bliskowschodniej kuchni jakich ostatnio wiele na księgarnianych półkach. Przyjemna, prosta, jakby tekturowa, żółto-błękitna okładka przedstawiająca dwie i pół Zobacz więcej
najskuteczniejsze), spożywanie pokarmów budujących naszą odporność, dostępnych w danym sezonie. Te ostatnie w okresie jesiennym to przede wszystkim sezonowe owoce i warzywa, które wciąż są dostępne: Zobacz więcej
serem...,za to Hiszpania ma dla mnie smak obłędnego Manchego podawanego u boku galaretki z pigwy. Jeżeli natomiast miałabym skojarzyć mój osobisty kraj z serem - Polska smakuje mi twarożkiem z tartą Zobacz więcej